500
Μεγάλο μέρος της αμύθητης συλλογής Torlonia φυλάσσεται την πολυτελή ρωμαϊκή Villa Albani στη Ρώμη | Fondazione Torlonia

Ρωμαϊκός πόλεμος για μια συλλογή αρχαιοτήτων

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2018, 10:30
Μεγάλο μέρος της αμύθητης συλλογής Torlonia φυλάσσεται την πολυτελή ρωμαϊκή Villa Albani στη Ρώμη
|Fondazione Torlonia

Ρωμαϊκός πόλεμος για μια συλλογή αρχαιοτήτων

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2018, 10:30

Τα ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα, οι τοιχογραφίες και τα αγγεία που έχουν συγκεντρωθεί από την οικογένεια των ιταλών ευγενών Τορλόνια είναι κρυμμένα σε παλάτια της Ρώμης, μεταξύ άλλων και στην πολυτελή Villa Albani, η οποία περιβάλλεται από κήπους κρυμμένους πίσω από ψηλούς τοίχους στην καρδιά της πόλης. Πρόκειται για μια αμύθητης αξίας συλλογή_ εκτιμάται στα 18 δισ. ευρώ.

Στην συλλογή Torlonia περιλαμβάνεται και η Giustiniani Hestia, ένα εξαιρετικό μαρμάρινο γλυπτό, ελληνορωμαϊκό αντίγραφο ελληνικού χάλκινου αγάλματος, περίπου του 470 π.Χ., το οποίο πήρε το όνομά του από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του, μαρκήσιο Βιντσέντσο Τζουστινιάνι, γνωστό συλλέκτη έργων τέχνης, τραπεζίτη και διανοούμενο του 16ου -17ου αιώνα. Είναι το μοναδικό γνωστό χάλκινο γλυπτό της πρώιμης κλασικής περιόδου, που αναπαράχθηκε σε φυσικό μέγεθος σε μάρμαρο για μια ρωμαϊκή συλλογή.

Το ελληνορωμαϊκό μαρμάρινο γλυπτό Giustiniani Hestia της συλλογής Torlonia ανήκε προηγουμένως στον μαρκήσιο Βιντσέντσο Τζουστινιάνι (photo: Wikipedia)

Πρόσφατα ένας δικαστής διέταξε τα αντικείμενα να κατασχεθούν μέχρι να καταγραφούν λεπτομερώς μετά από καταγγελία ενός από τους κληρονόμους. Ο πρίγκιπας Κάρλο Τορλόνια κατηγορεί τώρα τα αδέλφια του ότι προσπαθούν να διαλύσουν τη συλλογή.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ο Κάρλο Τορλόνια είπε ότι θα ήθελε η συλλογή να εκτίθεται σε ένα μουσείο «για όλους τους πολίτες του κόσμου» και κατηγόρησε τον αδερφό του και τις δύο αδελφές του ότι έχουν προβεί στην εκτίμηση των έργων και έχουν ήδη συναντηθεί με εκπροσώπους μουσείων σε μια προσπάθεια να τα πουλήσουν σπαστά.

Υποστήριξε ότι τα αδέλφια του έπεισαν τον πατέρα τους να μην τον συμπεριλάβει στην διαθήκη του: «Βρήκα έγγραφα για την ασθένειά του, τραπεζικούς λογαριασμούς που έκλεισαν λίγο πριν από τον θάνατό του και σφραγισμένα κιβώτια έτοιμα να σταλούν κάπου αλλού», δήλωσε στο δικαστήριο, σύμφωνα με την εφημερίδα Il Messaggero.

Παρνασσός 1761, τοιχογραφία του Αντον Ράφαελ Μενγκς από τη συλλογή Torlonia (photo: Fondazione Torlonia)

Τα τελευταία χρόνια, οι προσπάθειες της ιταλικής κυβέρνησης να αγοράσει τη συλλογή Τορλόνια έχουν σταματήσει. Οι Τορλόνια είχαν μεταναστεύσει από τη Γαλλία στην Ιταλία τον 18ο αιώνα. Εργάστηκαν ως δανειστές χρημάτων και τραπεζίτες στη Ρώμη και έλαβαν τίτλο από το Βατικανό αφού χειρίστηκαν τα οικονομικά του.

Η οικογένεια, που διαθέτει τεράστια κτηματική περιουσία, δημιούργησε τη συλλογή τον 19ο αιώνα αγοράζοντας αγάλματα από οικογένειες ευγενών που είχαν ανάγκη από μετρητά ενώ άλλα αντικείμενα τα βρήκαν θαμμένα στα κτήματά τους γύρω από τη Ρώμη, μεταξύ των οποίων και ένα κτήμα που βρίσκεται κοντά στο αρχαίο λιμάνι.

H Villa Torlonia στη Βία Νομεντάνα υπήρξε κατοικία του Μπενίτο Μουσολίνι (photo: Wikimedia.commons)

«Βρήκαν πολλούς θαμμένους θησαυρούς εκεί, και σήμερα η συλλογή, η οποία περιλαμβάνει επίσης τοιχογραφίες και αγγεία, είναι ατελείωτη, η σημαντικότερη οικογενειακή συλλογή στον κόσμο», δήλωσε ο Φραντσέκο Μπορανέλλι, επικεφαλής της επιτροπής για τα μνημεία του Βατικανού.

Στη δεκαετία του 1920, η οικογένεια νοίκιασε τη Villa Torlonia στη Βία Νομεντάνα στον Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος έσκαψε ένα καταφύγιο αεροπορικών επιδρομών ανάμεσα στους τάφους των αρχαίων εβραϊκών κατακομβών, που υπήρχαν κάτω τη βίλα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...