414
Από την διαμαρτυρία κατοίκων στο λιμάνι της Μυτιλήνης την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Ρήξη: Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διακόπτει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2020, 19:55
Από την διαμαρτυρία κατοίκων στο λιμάνι της Μυτιλήνης την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Ρήξη: Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διακόπτει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2020, 19:55

Αυτό που φοβόταν η κυβέρνηση, τη διαφωνία ή και απείθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης απέναντι στις πολιτικές της για τη διαχείριση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, έγινε πραγματικότητα το βράδυ της Τρίτης, όταν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου, αποφάσισε τη διακοπή κάθε συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης στα νησιά για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Και όλα αυτά λίγες ώρες αφότου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της. «Το πρόβλημα (με τους πρόσφυγες-μετανάστες στα νησιά) πιέζει για λύσεις και όχι για διαπιστώσεις», ήταν η χαρακτηριστική δήλωσή του (εδώ).

Με το ψήφισμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καταδικάστηκε ως «αντιδημοκρατική ενέργεια» η επίμαχη ΠΝΠ, κατέστη γνωστή η προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια, και ζητήθηκε να ξεκινήσει άμεσα ο απεγκλωβισμός και η αποσυμφόρηση των νησιών από όλους τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε αυτά. Επίσης, αποφασίστηκε η ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση διογκώνεται, καθώς στις αντιδράσεις της Περιφέρειας ήρθε να προστεθεί και μια είδηση που δημοσίευσε ο Guardian, σύμφωνα με την οποία η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια, εισηγούμενη μάλιστα την επίσπευση των κυβερνητικών σχεδίων για μεταφορά χιλιάδων αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Αντρέι Μάχεσιτς ανέφερε σχετικά: «Περισσότεροι από 36.000 αιτούντες άσυλο διαμένουν πλέον σε κέντρα υποδοχής σε πέντε νησιά, ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν για 5.400 ανθρώπους. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας όσων βρίσκονται στα Κέντρα Υποδοχής, γεγονός που επιδεινώνεται από τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης».

Ο ίδιος, δε, πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει υπάρξει γενναιόδωρη και έχει δείξει συμπόνια στους πρόσφυγες, παρά την ιδιαίτερα περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση, και τα νησιά του Αιγαίου έχουν σηκώσει ένα εξαιρετικά δυσανάλογο βάρος και ευθύνη. Είναι ζωτικής σημασίας άλλες περιοχές της Ελλάδας να ενισχύσουν την αλληλεγγύη τους και να δεχθούν τη μεταφορά αιτούντων άσυλο με το άνοιγμα των νέων χώρων υποδοχής. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει την εφαρμογή των σχεδίων της για τη μεταφορά χιλιάδων αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα».

Και όλα αυτά ενώ οι νησιώτες οργανώνουν ομάδες περιφρούρησης για να μην υπάρξουν έργα στις υπό επίταξη εκτάσεις και ετοιμάζονται να κατεβούν στην Αθήνα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...