550
Ο άλλοτε διευθυντής της CIA Τζέιμς Γούλσεϊ | David Hume Kennerly/Getty Images

Ο τέως διευθυντής της CIA, ο Πούτιν και η περήφανη υποχώρηση

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2022, 22:41
Ο άλλοτε διευθυντής της CIA Τζέιμς Γούλσεϊ
|David Hume Kennerly/Getty Images

Ο τέως διευθυντής της CIA, ο Πούτιν και η περήφανη υποχώρηση

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2022, 22:41

Συνέντευξη από τον πρώην διευθυντή της CIA Τζέιμς Γούλσεϊ πήρε η Repubblica, στην οποία ακούστηκαν ενδιαφέροντα πράγματα. Το βασικότερο που ελέχθη από τον Γούλσεϊ αφορά τις κινήσεις των Αμερικανών σε περίπτωση που θέλουν να αποφύγουν έναν πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Είπε επί λέξει ο βετεράνος επικεφαλής των κατασκόπων: «Ο Πούτιν έχει βρεθεί ενώπιον αδιεξόδου, και εμείς πρέπει να τον βοηθήσουμε να βγει από αυτό. Χρειάζονται δύο πράγματα: πρώτον, το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ενωμένο όσον αφορά την απειλή επιβολής των σκληρότερων μέτρων σε περίπτωση εισβολής και, δεύτερον, να προσφέρει στον Πούτιν μία λύση που θα του επιτρέψει να σώσει το προσωπικό κύρος του. Χωρίς να κλείσουμε την πόρτα του ΝΑΤΟ κατάμουτρα στην Ουκρανία, πρέπει να αναβάλλουμε επ’ αόριστον την ένταξή της στη Συμμαχία».

Αυτός είναι ο τρόπος για να αποφευχθεί «το λουτρό αίματος», αν και τα περιθώρια είναι πολύ στενά. Ο δημοσιογράφος του ιταλικού Μέσου θύμισε στον συνομιλητή του ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε στον Πούτιν ότι η διπλωματία ακόμη δύναται να δώσει τη λύση. Ο Γούλσεϊ του αντιγύρισε ότι ο ρώσος πρόεδρος, αν και δεν έχει τη φήμη του μπλοφατζή, αυτή τη φορά μπήκε πράγματι σε μπελάδες: ή θα επιτεθεί και θα υποστεί τις συνέπειες, τόσο στο πεδίο όσο και στην οικονομία, ή θα κάνει πίσω και θα γελοιοποιηθεί.

Ετσι κρίνοντας τα πράγματα, ο άλλοτε επικεφαλής της πιο προβεβλημένης μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ πρότεινε την προαναφερθείσα λύση. Η οποία, σημειωτέον, όσον αφορά τις κυρώσεις, δίνει έμφαση τόσο στην επιμονή όσο και στο επίπεδό τους – πρέπει να απειληθεί το ρωσικό τραπεζικό σύστημα με μπλοκάρισμα και η ρωσική οικονομία με κατάρρευση, είπε.

Τη σκληρότητα των κυρώσεων που προτείνει, ο Γούλσεϊ τη δικαιολόγησε ως εξής: «Διαπραγματεύτηκα 20 χρόνια με τους Ρώσους. Ετσι έμαθα ότι δεν καταλαβαίνουν από μαλακή στάση. Για αυτό προτείνω τη μέγιστη δυνατή σκληρότητα, ώστε να εξωθήσουμε τον Πούτιν σε υποχώρηση». Ο βετεράνος κατάσκοπος προσέθεσε ότι η μαλθακότητα είναι θάνατος μεν, όμως και η σκληρότητα από μόνη της δεν αρκεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση απαιτούνται επίσης και η συμμαχική σύμπνοια και η προσφορά αξιοπρεπούς διεξόδου στη Ρωσία.

Γλώσσα σωστή για χρυσωμένο χάπι

Φυσικά, πρέπει κάπως να χρυσωθεί και το χάπι που θα αναγκαστεί να καταπιεί το πολιτικό προσωπικό στο Κίεβο: η προσφορά μίας λύσης εκτός ΝΑΤΟ, είπε, στην πραγματικότητα δεν θα τους ικανοποιήσει, όμως δεν θα τους καταστρέψει κιόλας. Για να πετύχει η συνταγή απαιτείται «η σωστή γλώσσα». Εγινε και σαφέστερος: «Δεν θα πούμε ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, ωστόσο θα καθυστερήσουμε την ένταξη τρία, τέσσερα ή και πέντε χρόνια, όσα χρειαστούν ώστε να γίνει θετικότερη η ρωσική στάση».

Στην ερώτηση περί χειροτέρου σεναρίου ο Γούλσεϊ απάντησε ως εξής: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι, πέρα από τη χερσαία επίθεση. Η Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει ηλεκτρομαγνητικό Περλ Χάρμπορ μέσω ατομικής συσκευής, έχοντας στόχο να δημιουργήσει το κατάλληλο κύμα ώστε να καταστρέψει το ηλεκτρικό σύστημά μας. Και αυτή τη βρώμικη δουλειά μπορεί να τη χρεώσει σε κάποια τρομοκρατική ομάδα, σε ένα κράτος απατεώνων όπως η Λευκορωσία, ή ακόμη και στους Ουκρανούς. Οι Ρώσοι ειδικεύονται στην εξαπάτηση από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου».

Τέλος, ο Γούλσεϊ έδειξε κατανόηση για τις «αμφιβολίες κάποιων Ευρωπαίων απέναντι στην αμερικανική ηγεσία», ωστόσο επέμεινε ότι οι σύμμαχοι πρέπει να στοιχηθούν πίσω από τον πρόεδρο Μπάιντεν. Υπερθεμάτισε, δε, όσον αφορά τον λεγόμενο πόλεμο πληροφοριών που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, με αποκαλύψεις για τις μελλοντικές κινήσεις της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...