409
Οδηγοί παρακολουθούν τις φλόγες στην περιοχή του Αλεποχωρίου | Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πυρκαγιά στα Γεράνεια: Προληπτική εκκένωση οικισμών κοντά στα Μέγαρα με το «112»

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2021, 17:22
Οδηγοί παρακολουθούν τις φλόγες στην περιοχή του Αλεποχωρίου
|Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πυρκαγιά στα Γεράνεια: Προληπτική εκκένωση οικισμών κοντά στα Μέγαρα με το «112»

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2021, 17:22

Με την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Αριθμού Εκτάκτου Ανάγκης 112, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ειδοποίησε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Μεγάρων να απομακρυνθούν από το σπίτια τους λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στο Σχίνο Κορινθίας και τα Γεράνεια.

Με μήνυμα ενημερώθηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή των οικισμών Χάνι, Δερβένι, Ανω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα.

Η απομάκρυνση των κατοίκων έγινε προληπτικά, ύστερα και από αίτημα του δημάρχου Μεγαρέων, καθώς γύρισαν οι άνεμοι σε βορειοδυτικούς, με ραγδαία αύξηση της έντασης, και κατευθύνουν τη φωτιά προς τους συγκεκριμένους οικισμούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, κυρίως από τον πολύ πυκνό καπνό, που έχει σκεπάσει μεγάλο μέρος της χώρας.

Η φωτιά καίει ένα πολύ πυκνό πευκοδάσος, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική κατευθύνεται προς καμένη περιοχή, γι’ αυτό υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να ανακοπεί η ορμή της από τις πολύ ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Οι κάτοικοι από τους παραπάνω οικισμούς έλαβαν ειδοποιήσεις να πηγαίνουν στα Μέγαρα.

Το μήνυμα που έλαβαν στο κινητό τους οι κάτοικοι της περιοχής

Στο μεταξύ, σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο Δήμος Μεγαρέων, τόσο για το μέτωπο της φωτιάς που καίει αυτή τη στιγμή στα βορειοδυτικά του, όσο και κυρίως για τις επόμενες ώρες, καθώς αναμένεται ενίσχυση των ανέμων.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και πολεμικού μετώπου», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης.

«Δυστυχώς η φωτιά μέσα στο δάσος δεν ελέγχεται, με τους δυνατούς ανέμους γίνεται ανεξέλεγκτη. Εμείς, από τις 10 χθες το βράδυ, όταν ξέσπασε η φωτιά στο Σχίνο Λουτρακίου, τεθήκαμε σε επιφυλακή, γιατί ήταν και τέτοιοι οι άνεμοι που δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να φτάσει το μέτωπο στην περιοχή μας. Και από τις 3 τη νύχτα βρισκόμαστε στο πόδι. Κινητοποιήθηκε αμέσως η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας και όταν κατά τις 12 αναζοπυρώθηκε το μέτωπο, ζητήσαμε άμεση εκκένωση περιοχών για προληπτικούς λόγους, λόγω της δυσμενούς εξελίξεως που έπαιρνε η πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη και κατευθυνόταν προς συγκεκριμένους οικισμούς».

Οπως είπε ο κ. Σταμούλης, εμφανίζεται εξασθένηση των ανέμων, ωστόσο τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξει ενίσχυση και να διατηρηθούν οι άνεμοι δυνατοί όλο το βράδυ. «Με τη φωτιά ποτέ δεν μπορείς να είσαι ήσυχος. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για τις δυσκολίες που ενδεχομένως προκύψουν».

Τέλος, σχετικά με την επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης, ο δήμαρχος Μεγαρέων τόνισε: «Ευτυχώς ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε άμεσα, τόσο η πυροσβεστική, όσο και οι εναέριες δυνάμεις, και είμαστε σε διαρκή συνεννόηση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...