496
Ο Γιάννης Στουρνάρας σε παλαιότερη ομιλία του στη Βουλή. Σε δήλωσή του περιέγραψε πώς οι παροχές εκτροχιάζουν την οικονομία που θα παραλάβει η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές | George Vitsaras / SOOC

Πώς οι προεκλογικές παροχές Τσίπρα αφήνουν μια οικονομία-βόμβα για τον επόμενο

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2019, 14:45
Ο Γιάννης Στουρνάρας σε παλαιότερη ομιλία του στη Βουλή. Σε δήλωσή του περιέγραψε πώς οι παροχές εκτροχιάζουν την οικονομία που θα παραλάβει η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές
|George Vitsaras / SOOC

Πώς οι προεκλογικές παροχές Τσίπρα αφήνουν μια οικονομία-βόμβα για τον επόμενο

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2019, 14:45

Σε μια ανησυχητική παρέμβαση, δικαιολογημένη εκ της θέσεώς του ως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, προχώρησε ο Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να βγει η ελληνική οικονομία εκτός στόχων αν συνεχιστούν οι προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την Τετάρτη, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε αρχικά ότι σύμφωνα με τα δημοσιονομικά στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για το πρώτο τρίμηνο τα οποία έχει ανακοινώσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο προϋπολογισμός του 2019 θα κατορθώσει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αν η τάση αυτή συνεχιστεί και στο υπόλοιπο του έτους δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει τον στόχο αυτόν –και όλα αυτά χωρίς καν να υπολογίζονται οι προεκλογικού χαρακτήρα ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ούτε βέβαια το τι μπορεί να υποσχεθεί ο Αλέξης Τσίπρας πριν από τις εθνικές κάλπες.

Στην ουσία ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος βρίσκεται συχνά πυκνά στο στόχαστρο του Μαξίμου, περιγράφει πώς δυναμιτίζεται η ελληνική οικονομία με τις παροχές της κυβέρνησης. Και ακόμα περισσότερο περιγράφει πώς, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί όντως στις επικείμενες εθνικές εκλογές από τη ΝΔ, θα έχει καταφέρει να παραδώσει μια προβληματική κατάσταση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που κατά τα φαινόμενα θα κληθεί να διαχειριστεί τις επί τα χείρω επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Στην ουσία ο κ. Τσίπρας θα παραδώσει μια κατάσταση στην οποία ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να πάρει αυτός νέα μέτρα!

«Tα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους του Γενικού Λογιστηρίου, τα οποία σχεδόν συμπίπτουν με εκείνα της Τραπέζης της Ελλάδος, καταδεικνύουν ότι για το σύνολο του έτους ο προϋπολογισμός δεν θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από το 3,5% που είναι ο στόχος. Τούτο σημαίνει ότι αν η τάση αυτή που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους δεν αντιστραφεί, για εφέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές πλέον εκείνων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2019», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, για να συμπληρώσει, λέγοντας  ότι «η νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, σε ένα βαθμό αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις».

Ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποίησε ότι «η μη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα οδηγήσει στην επιβολή νέων μέτρων, όπως περικοπή των δαπανών και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία μάλιστα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας».

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε επίσης να διαφωνεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως προς την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι το ΑΕΠ εφέτος θα αυξηθεί με ρυθμό 1,9% έναντι 2,3% που είναι η πρόσβλεψη του υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος για αναθεώρηση των προβλέψεων της Τραπέζης της Ελλάδος».

Τέλος, αναφορικά με την προοπτική μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% ο κ. Στουρνάρας είπε συγκεκριμένα ότι «έχω υποστηρίξει σθεναρά την ανάγκη να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ προκειμένου να ενισχυθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο η όποια αλλαγή από τους συμπεφωνημένους στόχους θα πρέπει να γίνει κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς και κατόπιν της σύμφωνης γνώμης τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...