1099
Γκράφιτι στη Βαλέτα της Μάλτας με τη λέξη «Μαφία» πάνω από τα πρόσωπα των Τζόσεφ Μουσκάτ στο κέντρο, Κιθ Σκέμπρι στα αριστερά και Κόνραντ Μίτσι στα δεξιά | REUTERS

Πώς η Μάλτα έγινε από παράδεισος για διακοπές, φωλιά του υποκόσμου

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2019, 09:40
Γκράφιτι στη Βαλέτα της Μάλτας με τη λέξη «Μαφία» πάνω από τα πρόσωπα των Τζόσεφ Μουσκάτ στο κέντρο, Κιθ Σκέμπρι στα αριστερά και Κόνραντ Μίτσι στα δεξιά
|REUTERS

Πώς η Μάλτα έγινε από παράδεισος για διακοπές, φωλιά του υποκόσμου

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2019, 09:40

Τα όχι και τόσο παλιά, καλά χρόνια, η Μάλτα ήταν γνωστή για τις ηλιόλουστες ημέρες της ολόκληρο τον χρόνο, τις εντυπωσιακές παραλίες με λευκή άμμο και την εκπληκτική αρχιτεκτονική κληρονομιά των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ.

Προσθέστε και τα αριστουργήματα του Καραβάτζιο και είχατε τον τέλειο τόπο διακοπών. Οχι πια.

Οχι ότι έχει αλλάξει ο καιρός, έχουν χαθεί οι παραλίες ή έχουν γκρεμιστεί τα κτίρια. Ομως, το σκάνδαλο για τη μαφιόζικη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, που είχε αποκαλύψει υποθέσεις διαφθοράς με εμπλεκόμενους γνωστούς επιχειρηματίες και υπουργούς της κυβέρνησης, έφερε τα πάνω κάτω στον μεσογειακό παράδεισο, που πλέον ζει τον «εφιάλτη πριν τα Χριστούγεννα», όπως γράφουν και οι εφημερίδες της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Τζόσεφ Μουσκάτ, πολιορκείται, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Την περασμένη Δευτέρα, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο εγκλωβίζοντας μέσα την κυβέρνηση και τους βουλευτές. Ο Μουσκάτ φυγαδεύθηκε από μία πλαϊνή έξοδο.

Ο πρωθυπουργός Μουσκάτ φυγαδεύεται για να αποφύγει τους διαδηλωτές

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί τον Ιανουάριο, αλλά η οικογένεια της δημοσιογράφου και οι πολίτες απαιτούν την άμεση παραίτησή του, καθώς θεωρούν ότι συνδέεται άμεσα με τους ανθρώπους που εμπλέκονται στη δολοφονία της. Ηδη έχουν παραιτηθεί ο Κιθ Σκέμπρι, διεθυντής του γραφείου του και ο πρώην υπουργός Ενέργειας, Κόνραντ Μίτσι, που αναφέρονται και οι δύο στα γραπτά της δημοσιογράφου, ενώ για τον πρώτο, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι εμπλέκεται στη δολοφονία.

Το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο χρόνια από την ημέρα που το αυτοκίνητο της Γκαλίζια τινάχθηκε στον αέρα από μία βόμβα και η έρευνα της αστυνομίας προχωρούσε με ρυθμούς χελώνας -μέχρι την περασμένη εβδομάδα- εξόργισε την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε ενδελεχή έρευνα για την δολοφονία, ενώ αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι έχει χαθεί πια η εμπιστοσύνη της Ευρώπης προς την κυβέρνηση.

Ο Γιόργκεν Φένεχ, ο επιχειρηματίας που φέρεται ότι έδωσε την εντολή και χρήματα στον Μέλβιν Τέουμα, έναν οδηγό ταξί, να βρει εκτελεστές για τη δολοφονία

Οπως γράφει η βρετανική Telegraph, στην Κομισιόν δεν άρεσε ποτέ το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» της Μάλτας, που δίνει διαβατήρια σε όσους επενδύσουν ένα εκατ. ευρώ στη χώρα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2014, και σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, εμπεριέχει τον κίνδυνο προσέλκυσης εγκληματιών και ξεπλύματος χρήματος.

Ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς θεσμούς και η χώρα «βράζει». Οι δρόμοι έχουν γεμίσει γκράφιτι με τα πρόσωπα του πρωθυπουργού, του πρώην διευθυντή του γραφείου του και του πρώην υπουργού Ενέργειας Κόνραντ Μίτσι, με την επιγραφή «Μαφία», ενώ στις διαδηλώσεις πλακάτ γράφουν το ίδιο.

Πλακάτ με το σύνθημα «μαφιόζικη κυβέρνηση» σε διαδήλωση

«Αυτή είναι η δυσκολότερη στιγμή της Μάλτας, ένας εφιάλτης πριν τα Χριστούγεννα», έγραφε η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας, Malta Today.

Η υπόθεση έχει ξετυλίξει ένα απίστευτο κουβάρι διαφθοράς, παρέμβασης στις έρευνες της αστυνομίας και της Δικαιοσύνης και μαφιόζικων μεθόδων, που θυμίζει τη δεκαετία του ’70 στην Ιταλία. Η χώρα μετατράπηκε στη φράση του Σόμερσετ Μωμ: «ένα ηλιόλουστο μέρος για σκιερούς ανθρώπους».

Τα τελευταία χρόνια, το νησί έχει γίνει κέντρο του online τζόγου και λαθρεμπορίου καυσίμων από τη Λιβύη, καθώς και offshore τραπεζικός παράδεισος, που συνδέεται με ξέπλυμα χρήματος.

Το κύκλωμα που συνδέεται με όλα αυτά είναι τόσο βαθύ και εκτεταμένο που «ζαλίζει»: από μυστικές εταιρείες στον Παναμά και τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους έως τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν και τη μαφία της Σικελίας.

Οταν η Κύπρος βρέθηκε στο μέσο τραπεζικής κρίσης το 2013, η Μάλτα έσπευσε να καλύψει το κενό και λειτούργησε ως εναλλακτική βάση για τον κλάδο των οικονομικών υπηρεσιών.

Αλλά εκτός από τον πλούτο, προσέλκυσε και εγκληματίες. Δεν είναι μόνο η δολοφονία της Γκαλίζια, είναι και έξι άλλα αυτοκίνητα στα οποία εξερράγησαν βόμβες τα δύο τελευταία χρόνια. Καμία υπόθεση δεν έχει εξιχνιαστεί.

«Υπάρχουν πια απατεώνες παντού όπου κοιτάξεις. Η κατάσταση είναι απελπιστική», έγραφε η δημοσιογράφος στο τελευταίο της κείμενο πριν τιναχθεί στον αέρα.

Η φωτογραφία της δημοσιογράφου στα χέρια χιλιάδων πολιτών

Μετά τη δολοφονία της, οι αρχηγοί της αστυνομίας άλλαζαν σαν τα πουκάμισα και η υπόλοιπη Ευρώπη άρχισε να αμφισβητεί το κράτος Δικαίου στο νησί.

Τον Μάιο, έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρθηκε «στην αδυναμία του κράτους Δικαίου γενικότερα και της Δικαιοσύνης ειδικότερα».

Σύμφωνα με την έκθεση, «ο παντοδύναμος πρωθυπουργός της Μάλτας διορίζει κάθε δικαστή, αρχηγό αστυνομίας, γενικό εισαγγελέα και κάθε είδους επιτροπές, σε ένα σύστημα όπου δεν υπάρχει κανένας έλεγχος της εξουσίας».

«Το γραφείο του πρωθυπουργού έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές δραστηριότητες που ενέχουν κινδύνους για ξέπλυμα χρήματος, όπως ο online τζόγος, τα χρυσά διαβατήρια και το ρυθμιστικό πλαίσιο των οικονομικών υπηρεσιών».

Πριν από τον φόνο της 53χρονης Γκαλίζια, ο Μουσκάτ ήταν πάρα πολύ δημοφιλής. Πρώην τηλεπαρουσιαστής, που έγινε πολιτικός και το 2008, στα 34 του, έγινε αρχηγός του κόμματος των Εργατικών, ήξερε καλά πώς να γοητεύει τους ψηφοφόρους.

Οταν ανέβηκε στην εξουσία, η χώρα πέρασε μία περίοδο θεαματικής ευημερίας και η οικονομία της γνώρισε μεγάλη άνοδο. Το 2017, εξελέγη ξανά πρωθυπουργός πανηγυρικά.

Ομως, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, καθώς ο φόνος της δημοσιογράφου και οι τελευταίες αποκαλύψεις άλλαξαν άρδην την εικόνα του.

Η οικογένεια της Γκαλίζια ζητά από την αστυνομία να διερευνήσει τυχόν συμμετοχή του στην υπόθεση.

«Τζόσεφ Μουσκάτ, έχεις αίμα στα χέρια σου», γράφει το πλακάτ στη διαδήλωση, όπου μπροστά αριστερά, πορεύονται οι γονείς της δημοσιογράφου

Μετά τη συνάντηση με τον Μουσκάτ, την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές δήλωσαν: «Του εξηγήσαμε πολύ καθαρά ότι υπάρχει πρόβλημα. Οχι μόνο ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον λαό της Μάλτας. Αλλά ανάμεσα στη Μάλτα και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η εμπιστοσύνη έχει πληγεί πολύ σοβαρά». Και πρόσθεσαν ότι ο Μουσκάτ πρέπει να παραιτηθεί αμέσως.

Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής παράλυσης. Το Εθνικιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης μποϋκοτάρει το κοινοβούλιο, όσο παραμένει πρωθυπουργός ο Μουσκάτ.

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, δεν αποκλείονται και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Το σκάνδαλο έχει ακόμα «πολύ ψωμί». Η δίκη των τριών αντρών που έχουν συλληφθεί για τη δολοφονία, δεν έχει ξεκινήσει καν, ενώ έχουν περάσει δύο χρόνια.

Αυτό το γεγονός έχει γκρεμίσει ό,τι είχαν χτίσει ο Μουσκάτ και η κυβέρνηση των Εργατικών γιατί η δολοφονία ενός ανθρώπου πλέον έχει αποτυπωθεί στη συλλογική συνείδηση και στην ιστορία της Μάλτας», έγραφε το κύριο άρθρο της «Malta Today.

Και ο πρόεδρος της χώρας, Τζορτζ Βέλα, δήλωσε: «Οι καιροί που διανύουμε δεν είναι συνηθισμένοι και αυτό που συμβαίνει τώρα δεν έχει προηγούμενο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...