485
Η Ανγκελα Μέρκελ περνά την πύλη του στρατοπέδου του Αουσβιτς | REUTERS

Στο Αουσβιτς η Ανγκελα Μέρκελ [εικόνες & βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2019, 14:53
Η Ανγκελα Μέρκελ περνά την πύλη του στρατοπέδου του Αουσβιτς
|REUTERS

Στο Αουσβιτς η Ανγκελα Μέρκελ [εικόνες & βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2019, 14:53

Την πρώτη της επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Αουσβιτς πραγματοποίησε την Παρασκευή η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

«Η ανάμνηση των εγκλημάτων, η εκφορά των ονομάτων των εγκληματιών και ο φόρος τιμής στα θύματα είναι μία ευθύνη που δεν σταματά ποτέ. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Και είναι αναπόσπαστο από την χώρα μας. Η συναίσθηση αυτής της ευθύνης είναι τμήμα της εθνικής μας ταυτότητας», δήλωσε η καγκελάριος.

Η Μέρκελ πρόσφερε 60 εκατομμύρια ευρώ ως δωρεά για τη συντήρηση του χώρου όπου βρισκόταν το πιο διαβόητο στρατόπεδο θανάτου του Τρίτου Ράιχ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το όνομα του οποίου είναι ταυτισμένο με την θηριωδία του Ολοκαυτώματος.

Συνοδευόμενη από τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, η Μέρκελ, ντυμένη στα μαύρα, επισκέφθηκε τα κρεματόρια και διέσχισε τη σιδερένια πύλη με τη διάσημη επιγραφή «Arbeit Μacht Frei» (Η Εργασία Απελευθερώνει), προτού επισκεφθεί τα κτίρια του στρατοπέδου.

Η Ανγκελα Μέρκελ εκφωνεί ομιλία στην αίθουσα «Σάουνα», στους τοίχους της οποίας, βρίσκονται οι φωτογραφίες όσων πέθαναν εκεί μέσα

Επίσης, την καγκελάριο συνόδευαν ένας επιζών του στρατοπέδου, ο Στανισλάβ Μπαρτνικόφσκι, 87 ετών σήμερα, και εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας της Πολωνίας.

Δηλώσεις έκανε και ο πολωνός πρωθυπουργός. «Αν η μνήμη φύγει, είναι σαν να βλάπτουμε για δεύτερη φορά τους ανθρώπους που πέρασαν μέσα από την κόλαση εκεί, που πέρασαν μέσα από απίστευτο πόνο. Πρέπει να φροντίσουμε τη μνήμη σαν να φροντίζαμε τα θύματα. Αυτό είναι που μπορούμε να κάνουμε για αυτά», είπε ο Μοραβιέτσκι.

Η Μέρκελ, η οποία είναι η πρώτη καγκελάριος της Γερμανίας που επισκέπτεται το Αουσβιτς μετά τον Χέλμουτ Σμιτ το 1977 και τον Χέλμουτ Κολ το 1989 και το 1995, στα 14 χρόνια της ηγεσίας της έχει επισκεφθεί το Ράβενσμπρουκ, το Νταχάου, το Μπούχενβαλντ και το μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ στην Ιερουσαλήμ.

Ηταν η πρώτη γερμανίδα ηγέτις που εκφώνησε ομιλία στην Κνεσέτ, όπου μίλησε και πάλι για το «όνειδος» που κηλιδώνει τους Γερμανούς.

Η γερμανίδα καγκελάριος και ο πολωνός πρωθυπουργός καταθέτουν στεφάνι στο Αουσβιτς

Την Πέμπτη, η Μέρκελ επανέλαβε ότι «ο αγώνας κατά του αντισημιτισμού και κατά κάθε μορφής μίσους» είναι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής της. Επέμεινε επίσης στην «αποφασιστικότητα» της γερμανικής ηγεσίας να δει μία εβραϊκή κοινότητα να ανθεί στην Γερμανία.

«Το Αουσβιτς είναι μουσείο, αλλά είναι επίσης και το μεγαλύτερο νεκροταφείο στον κόσμο… Η μνήμη είναι κλειδί για την οικοδόμηση του παρόντος και του μέλλοντος», δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου Πιοτρ Τζιβίνσκι πριν από την επίσκεψη της καγκελαρίου.

Ο Πιοτρ Τζιβίνσκι, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Ματέους Μοραβιέτσκι στους χώρους του στρατοπέδου

Για τον πρόεδρο του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου της Γερμανίας, Γιόζεφ Σούστερ, που συνόδευε την Μέρκελ στην επίσκεψή της, «δεν υπάρχει κανένας άλλος τόπος μνήμης που να δείχνει με τόση ακρίβεια τι συνέβη κατά την Shoah. Η μαζική δολοφονία σε βιομηχανική κλίμακα συνεχίζει 75 χρόνια μετά να προκαλεί ρίγη στον επισκέπτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...