425
Rafnar-1100. Ηταν προφανές γιατί οι Τούρκοι στόχευσαν το «διαμάντι» του Λιμενικού Σώματος | Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή

«Ψάχνονται» για προβοκάτσια οι Τούρκοι στα Ιμια – Επιχείρησαν να εμβολίσουν Rafnar του Λιμενικού

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2021, 09:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 7/1/2021 15.59
Rafnar-1100. Ηταν προφανές γιατί οι Τούρκοι στόχευσαν το «διαμάντι» του Λιμενικού Σώματος
|Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή

«Ψάχνονται» για προβοκάτσια οι Τούρκοι στα Ιμια – Επιχείρησαν να εμβολίσουν Rafnar του Λιμενικού

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2021, 09:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 7/1/2021 15.59

Eνα ακόμη επεισόδιο μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής σημειώθηκε ανήμερα των Θεοφανίων στα Ιμια, με τον κυβερνήτη της τουρκικής ακταιωρού να επιχειρεί να εμβολίσει σκάφος Rafnar του Λιμενικού Σώματος, το οποίο πάντως υπέστη μικρές υλικές ζημιές από τη σύγκρουσή του με το τουρκικό.

Πρόκειται για το ολοκαίνουργιο Rafnar –το πρώτο που παραλάβαμε (φωτογραφία κάτω) από τα δέκα της δωρεάς της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών– το οποίο, αφού εντάχθηκε επιχειρησιακά στη δύναμη του Λιμενικού Σώματος, εστάλη στην Κω το περασμένο καλοκαίρι.

Τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η τουρκική διατηρούν χαμηλούς τόνους για το περιστατικό (σ.σ. δεδομένου ότι τέτοιου είδους επεισόδια δεν είναι και τόσο σπάνια τους τελευταίους μήνες που έχει ενισχυθεί σημαντικά η προστασία των θαλάσσιων συνόρων της χώρας από το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό και ενώ συνεχίζεται η «ευγενική συνοδεία» της τουρκικής ακτοφυλακής σε βάρκες λαθροδιακινητών που ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια).

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, στις 10.30 το πρωί σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής –το οποίο κατέπλευσε στην περιοχή των Ιμίων για να διώξει ελληνικά αλιευτικά– προσέκρουσε στο νεότευκτο ταχύπλοο σκάφος τύπου Rafnar του Λιμενικού που περιπολούσε στην περιοχή και είχε σπεύσει σε βοήθεια των ελλήνων αλιέων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο σημείο εμφανίστηκαν άλλα δύο τουρκικά σκάφη και ένα ακόμα περιπολικό του ΛΣ.

Επειτα από αντιπαράθεση αρκετών λεπτών και εκατέρωθεν εντολές για αποχώρηση από την περιοχή, ο τούρκος κυβερνήτης άρχισε να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς, επιχειρώντας να εμβολίσει το ολοκαίνουργιο ταχύπλοο του Λιμενικού.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τo περιστατικό σημειώθηκε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και είχε αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές στο Rafnar του Λιμενικού.

Προς το παρόν, το Λιμενικό κρατά χαμηλούς τόνους για το περιστατικό, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης εξεδόθη και η επίσημη ανακοίνωση για το επεισόδιο, η οποία αναλυτικά έχει ως εξής:

Πρωινές ώρες 06-01-2021, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, περιπολικό σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Σημειώνεται ότι, το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός μέλους πληρώματος.

Οι Τούρκοι από την πλευρά τους έκαναν λόγο για παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων από τα ελληνικά σκάφη.

«Στις 6 Ιανουάριου 2121 στις 10:03 στην περιοχή των βραχονησίδων Καρντάκ (Ιμια) σημειώθηκε παραβίαση χωρικών υδάτων από δύο στοιχεία ελληνικής ακτοφυλακής.

»Με ελιγμούς παρεμπόδισης που πραγματοποιήθηκαν από τέσσερα σκάφη τουρκικής ακτοφυλακής, εκδιώξαμε από τα χωρικά μας ύδατα τα δύο ελληνικά στοιχεία που έκαναν παραβίαση.

»Κατά τη διάρκεια ελιγμών παρεμπόδισης των σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, σημειώθηκε επακούμβηση μεταξύ σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής και σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...