410
Η συμφωνία περιλαμβάνει την προμήθεια δέκα αεροσκαφών M-346 (Lavi), τη συντήρηση αεροσκαφών Τ-6 (Efroni), καθώς και την παροχή προσομοιωτών, εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης | Twitter/@Israel_MOD Ministry of Defense

Η μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ είναι πια γεγονός

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2021, 12:34
Η συμφωνία περιλαμβάνει την προμήθεια δέκα αεροσκαφών M-346 (Lavi), τη συντήρηση αεροσκαφών Τ-6 (Efroni), καθώς και την παροχή προσομοιωτών, εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης
|Twitter/@Israel_MOD Ministry of Defense

Η μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ είναι πια γεγονός

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2021, 12:34

Την ολοκλήρωση της συμφωνίας Ελλάδας – Ισραήλ για τη δημιουργία και λειτουργία Σχολής Πολεμικής Αεροπορίας (εκπαιδευτικό κέντρο) για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία – συμφωνία ύψους 1,68 δισ. δολ. για 20 χρόνια- ανακοίνωσε επισήμως η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την προμήθεια δέκα αεροσκαφών M-346 (Lavi), τη συντήρηση αεροσκαφών Τ-6 (Efroni), καθώς και την παροχή προσομοιωτών, εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης.

«H συμφωνία αυτή αντικατοπτρίζει τις άριστες σχέσεις που αναπτύσσουμε με την Ελλάδα. Πρόκειται για μια μακρόπνοη συνεργασία, η οποία θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τόσο του Ισραήλ όσο και της Ελλάδας. Θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στις δύο χώρες και θα προωθήσει την σταθερότητα στη Μεσόγειο», τόνισε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένι Γκαντζ, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους στον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, «για τη συνεργασία στην προώθηση αυτού του έργου και την έγκριση του από την ελληνική κυβέρνηση».

Αναφερόμενη στη σημασία της συμφωνίας, η ισραηλινή πρεσβεία σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή της ότι αποτελεί μια επιπλέον έκφραση των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών, της στενής συνεργασίας και της φιλίας τους.

Εκφράζει επίσης την πεποίθηση πως αυτή η συμφωνία-ορόσημο ανοίγει περαιτέρω νέους ορίζοντες συνεργασίας, στρατηγικής, οικονομικής και άλλης, καθώς και την εκτίμηση της ισραηλινής πλευράς στην απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης να επιλέξει το Ισραήλ ως εταίρο της Ελλάδας σε αυτό το έργο, ευχαριστώντας για την εμπιστοσύνη.

Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία για αμυντική προμήθεια μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας μέχρι σήμερα, η οποία εγκρίθηκε από την ελληνική κυβέρνηση έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Η έγκριση της Αθήνας δίνει τη δυνατότητα στις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην υπογραφή της.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται ότι στο άμεσο μέλλον, η SIBAT, η Διεύθυνση για την Διεθνή Αμυντική Συνεργασία στο υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και η Elbit Systems θα υπογράψουν τη συμφωνία για τη δημιουργία ελληνικής σχολής Πολεμικής Αεροπορίας (εκπαιδευτικό κέντρο), με πρότυπο τη σχολή της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ (IAF).

Η ελληνική σχολή θα είναι εξοπλισμένη με 10 αεροσκάφη εκπαίδευσης M-346 που παράγονται από την ιταλική εταιρεία Leonardo, διευκρινίζεται. Πρόκειται για τα αεροσκάφη γνωστά και ως «Lavi», που χρησιμοποιούνται επίσης στην ισραηλινή σχολή Πολεμικής Αεροπορίας και θεωρούνται πολύ επιτυχημένα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Elbit System θα παρέχει την τεχνογνωσία και υλικά για την αναβάθμιση και λειτουργία των αεροσκαφών T-6 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η Elbit θα παρέχει επίσης εκπαίδευση, προσομοιωτές και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Στο μέλλον, οι δύο πλευρές θα εξετάσουν και άλλους τομείς συνεργασίας μεταξύ των ισραηλινών και ελληνικών Σχολών Πολεμικής Αεροπορίας, καταλήγει η ανακοίνωση από την πρεσβεία του Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...