324
«Οποιος κερδοσκοπεί εις βάρος των πολιτών θα το πληρώνει διπλά», ανέφερε ο εικονιζόμενος υπουργός Ανάπτυξης | SOOC

Πρόστιμο €610.000 στην «ΑΓΗΝΩΡ ΑΕ» των κλιματιστικών Mitsubishi

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2024, 12:23
«Οποιος κερδοσκοπεί εις βάρος των πολιτών θα το πληρώνει διπλά», ανέφερε ο εικονιζόμενος υπουργός Ανάπτυξης
|SOOC

Πρόστιμο €610.000 στην «ΑΓΗΝΩΡ ΑΕ» των κλιματιστικών Mitsubishi

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2024, 12:23

Πρόστιμο 610.190 ευρώ επιβλήθηκε με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, στην εταιρεία «ΑΓΗΝΩΡ ΑΕ» του Ομίλου Τουρνικιώτη, για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023 σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, κατόπιν ελέγχων που διενήργησε η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Συγκεκριμένα, μετά από καταγγελία καταναλωτών που αφορούσε στην αγορά κλιματιστικών συσκευών στο πλαίσιο του επιδοτούμενου προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022, η ΔΙΜΕΑ διενήργησε επισταμένο έλεγχο σε 117 κωδικούς προϊόντων.

Διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία είχε παραβιάσει τις διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας σε 54 κωδικούς.

Ως εκ τούτου επεβλήθη το προβλεπόμενο από τη σχετική νομοθεσία πρόστιμο το οποίο είναι το διπλάσιο από το όφελος που αποκόμισε η εταιρεία από την πώληση των εν λόγω προϊόντων.

Ο κ. Σκρέκας, δήλωσε:

«Οι έλεγχοι για τα φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας συνεχίζονται και το 2024 και μάλιστα εντατικά. Το επιδοτούμενο πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή” δημιουργήθηκε από την κυβέρνησή μας για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντικαταστήσουν τις παλιές ενεργοβόρες συσκευές με νέες ώστε να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό τους κόστος. Κάποιοι, όμως, προσπάθησαν να κερδοσκοπήσουν. Αυτό δεν το επιτρέπουμε. Ελέγχουμε και επιβάλλουμε τον νόμο, ο οποίος ισχύει για όλους ανεξαιρέτως. Οποιος κερδοσκοπεί εις βάρος των πολιτών θα το πληρώνει διπλά, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος».

Σύμφωνα με πληροφορίες η αρχική καταγγελία υποβλήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Ακολουθήθηκε η τυπική διαδικασία έναρξης ελέγχου σε επιχείρηση φθάνοντας στο τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου ώστε να ζητηθούν απ’ την ελεγχόμενη εταιρεία αναλυτικά τα στοιχεία αγοράς, πώλησης και τιμολόγησης 117 κωδικών προϊόντων προκειμένου να διαπιστωθεί το ύψος του μεικτού περιθωρίου κέρδους και εάν τηρείται η νομοθεσία, που επέβαλε πλαφόν. Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι σε 54 κωδικούς υπήρξαν αυξήσεις τιμών που «φούσκωναν» το περιθώριο κέρδους της επιχείρησης πάνω από τα επίπεδα του 2021, όπως ορίζει η νομοθεσία.

Υπολογίστηκε ότι το όφελος της εταιρείας από τις παράνομες αυξήσεις ξεπερνούσε τις 300.000 ευρώ και κατά συνέπεια τής επιβλήθηκε το διπλάσιο του οφέλους πρόστιμο, δήλ. 610.190 ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...