237
Πιγκουίνοι σε ένα παγόβουνο καθώς οι επιστήμονες ερευνούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις αποικίες τους στην Ανταρκτική. | REUTERS/Natalie Thomas

Προς νέο ρεκόρ υπερθέρμανσης των ωκεανών τον Φεβρουάριο

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2024, 16:03
Πιγκουίνοι σε ένα παγόβουνο καθώς οι επιστήμονες ερευνούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις αποικίες τους στην Ανταρκτική.
|REUTERS/Natalie Thomas

Προς νέο ρεκόρ υπερθέρμανσης των ωκεανών τον Φεβρουάριο

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2024, 16:03

Ο Φεβρουάριος πρόκειται να σπάσει ρεκόρ θερμοκρασίας, όπως εκιτμούν οι μετεωρολόγοι, καθώς οι δρατηριότητες των ανθρώπων σε συνδυασμό με το φαινόμενο Ελ Νίνιο αυξάνουν τις θερμοκρασίες στη γη και τους ωκεανούς σε όλο τον κόσμο.

Λίγο μετά τη μέση του μικρότερου μήνα του έτους, η απότομη αύξηση της θέρμανσης έχει γίνει τόσο έντονη που οι κλιματικοί χάρτες αλλάζουν επίπεδο, ιδιαίτερα για τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας που επιμένουν ψηλά σε σημείο που οι ειδικοί παρατηρητές αγωνίζονται να εξηγήσουν πώς συμβαίνει αυτή η αλλαγή.

«Ο πλανήτης θερμαίνεται με γρηγορότερο ρυθμό. Βλέπουμε ραγδαία αύξηση θερμοκρασίας στον ωκεανό, τη μεγαλύτερη δεξαμενή θερμότητας του κλίματος», δήλωσε στον Guardian ο Δρ Τζόελ Χίρσι, ο επικεφαλής των μοντέλων θαλάσσιων συστημάτων στο Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας του Ηνωμένου Βασιλείου. «Το εύρος με το οποίο σημειώθηκαν προηγούμενα ρεκόρ θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας το 2023 και τώρα το 2024 ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, αν και η κατανόηση του γιατί συμβαίνει αυτό, αποτελεί αντικείμενο συνεχόμενης έρευνας».

Απανωτά ρεκόρ

Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε τροχιά για να βιώσει τον πιο ζεστό Φεβρουάριο στην καταγεγραμμένη ιστορία, μετά από τα ρεκόρ Ιανουαρίου, Δεκεμβρίου, Νοεμβρίου, Οκτωβρίου, Σεπτεμβρίου, Αυγούστου, Ιουλίου, Ιουνίου και Μαΐου, σύμφωνα με τον επιστήμονα του Berkeley Earth Zeke Hausfather.

Είπε ότι η άνοδος των τελευταίων εβδομάδων ήταν σε τροχιά αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, αν και αυτό θα πρέπει να διαρκέσει λίγο,ως η κορύφωση της επίδρασης του Ελ Νίνιο, εάν κρίνουμε από την πορεία των προηγούμενων ετών.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...