713
| CreativeProtagon

Νέα εποχή για τους κατασκόπους μετά τις διαρροές στις ΗΠΑ;

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2023, 20:22

Νέα εποχή για τους κατασκόπους μετά τις διαρροές στις ΗΠΑ;

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2023, 20:22

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της διαρροής των απορρήτων εγγράφων του Πενταγώνου. Τα έγγραφα που διέρρευσαν φαίνεται να είναι πολύ πρόσφατα και χρονολογούνται από τον Ιανουάριο έως τις αρχές Μαρτίου. Δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά στο Discord πριν από μερικές εβδομάδες και μετά στο ρωσικό Telegram και στη συνέχεια στο Twitter.

Οι αρχικές αναφορές —με πρώτο το άρθρο των New York Times, που αποκάλυψε τη διαρροή— κάνουν λόγο για περίπου 100 έγγραφα, όμως άλλες πληροφορίες λένε ότι ακόμη περισσότερα απόρρητα έγγραφα ενδέχεται να έχουν κοινοποιηθεί στο Discord τους τελευταίους μήνες. Τα έγγραφα είναι φωτογραφίες εκτυπωμένων διαφανειών παρουσίασης. Μερικά από τα χαρτιά είχαν διπλωθεί και ξεδιπλωθεί πριν φωτογραφηθούν και σε κάποιες από τις φωτογραφίες φαίνονται και τμήματα άλλων αντικειμένων που βρίσκονταν στο γραφείο με τα χαρτιά.

Η διαρροή δεν είναι η πρώτη για τις μυστικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, αλλά είναι πάρα πολύ σοβαρή. Και έρχεται να προστεθεί στη λίστα, μαζί με τις διαρροές από τον Εντουαρντ Σνόουντεν σχετικά με τη δραστηριότητα μαζικών παρακολουθήσεων από την NSA. Αυτή η τελευταία διαρροή έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Είναι σχετικά μικρή και περιέχει φρέσκιες πληροφορίες και όχι μια μεγάλη συλλογή δεδομένων μηνών ή ετών. Και ενώ δεν είναι ακόμη σαφές ποιο ήταν το κίνητρα του συλληφθέντος δράστη, οι αρχικές ενδείξεις από τη δραστηριότητα του Discord υποδηλώνουν ότι μπορεί να προσπαθούσε απλώς να κάνει επίδειξη στους φίλους του στην πλατφόρμα!

«Με ιντριγκάρει η ιδέα μιας μικρής, στοχευμένης διαρροής», λέει στο Wired ο Νταν Μέιερ, συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Tully Rinckey, που εργάζεται πάνω σε θέματα αμερικανικής ομοσπονδιακής και εθνικής ασφάλειας. Ο Μέιερ ήταν στο παρελθόν ομοσπονδιακός ερευνητής και ειδικός σε θέματα διαρροών της αμερικανικής κυβέρνησης. Η χρήση «στρατηγικών διαρροών» ήταν μια τακτική των κορυφαίων αξιωματούχων «για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει. «Αλλά τώρα το ζήτημα της τεχνολογίας είναι πολύ πραγματικό, με τα τηλέφωνα και όλες τις δυνατότητες να διαρρέουν αυτά τα έγγραφα με τρόπους που η κυβέρνηση δεν περίμενε».

Τα έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για την αεράμυνα του ουκρανικού στρατού και σχέδια για μελλοντική αντεπίθεση κατά της Ρωσίας. Περιέχουν επίσης λεπτομέρειες σχετικά με την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και αποκαλύπτουν τον βαθμό στον οποίο οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν διεισδύσει σε απόρρητες ρωσικές πληροφορίες. 

Όπως συμβαίνει με κάθε διαρροή κρατικών μυστικών, πιο μεγάλη σημασία μακροπρόθεσμα έχει ο τρόπος που έγιναν και όχι οι ίδιες οι πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, για παράδειγμα, πιθανότατα θα κάνουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους. Η διαρροή περιλαμβάνει επίσης ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν συμμάχους τους, όπως αξιωματούχους της Νότιας Κορέας και του Ισραήλ, μια κίνηση που δεν προκαλεί απαραιτήτως έκπληξη αλλά παραμένει διπλωματικά ντροπιαστική.

«Εξακολουθούμε να διερευνούμε πώς συνέβη αυτό, καθώς και το εύρος του ζητήματος», είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο Κρις Μίγερ, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για δημόσιες υποθέσεις. «Κάνουμε κινήσεις για να δούμε πιιο προσεκτικά πώς διανέμονται αυτού του είδους οι πληροφορίες και σε ποιον».

Οι αναλυτές τονίζουν ότι η κλίμακα της διαρροής μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι έχει αποκαλυφθεί δημόσια μέχρι στιγμής και ότι η κατάσταση αντανακλά κενά στα συστήματα του Πενταγώνου για τη διαχείριση μυστικών.

«Φαίνεται ότι το υπουργείο Αμυνας πίστευε ότι είχε επαρκείς ελέγχους για να ανιχνεύσει επίδοξους δράστες μετά από περιστατικά όπως ο Σνόουντεν», λέει ο Τζέικ Γουίλιαμς, πρώην χάκερ της NSA και αναλυτής στην IANS Research, μια εταιρεία συμβούλων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. «Αλλά προφανώς, όποιος το έκανε αυτό, ξεπέρασε τα εμπόδια, ή έμαθε από τεχνικές και λάθη του παρελθόντος». 

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες πλατφόρμες ψηφιακής επικοινωνίας έχουν κάνει πολύ πιο εύκολες τις στοχευμένες διαρροές. Οι επιχειρήσεις «hack and leak» (κλέψε και διάρρευσε) το έχουν αποδείξει αυτό τα τελευταία χρόνια, με τους χάκερ που υποστηρίζονται από το κράτος, να διαρρέουν αποσπάσματα ψηφιακών επικοινωνιών κυβερνητικών αξιωματούχων ή έγγραφα στρατηγικής από πολιτικές εκστρατείες. Οι ακτιβιστές επίσης κάνουν όλο και περισσότερες διαρροές ακριβείας σε όλο τον κόσμο. Οι υποστηρικτές της Ουκρανίας έχουν, για παράδειγμα, επανειλημμένα αποκαλύψει στοιχεία για ρώσους αξιωματούχους και κατασκόπους, ενώ διέρρευσαν και δεδομένα που είχαν κλαπεί από ρωσικές κυβερνητικές υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες, σχετιζόμενα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Προς το παρόν, ο Μέιερ λέει ότι η συμβουλή του προς τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους των ΗΠΑ, τους εργολάβους ή οποιονδήποτε με πρόσβαση σε απόρητα έγγραφα των ΗΠΑ είναι να προσέχουν πολύ περισσότερο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...