717
Θανάσης Χειμωνάς και Σπύρος Λυκούδης. Ο ένας στηρίζει το Ποτάμι, ο άλλος λέει ότι έχει κλείσει τον κύκλο του. | CreativeProtagon

Ποτάμι: Ο Χειμωνάς έρχεται, ο Λυκούδης φεύγει;

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2018, 11:14
Θανάσης Χειμωνάς και Σπύρος Λυκούδης. Ο ένας στηρίζει το Ποτάμι, ο άλλος λέει ότι έχει κλείσει τον κύκλο του.
|CreativeProtagon

Ποτάμι: Ο Χειμωνάς έρχεται, ο Λυκούδης φεύγει;

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2018, 11:14

Λίγες εβδομάδες πριν από το πολυαναμενόμενο ανοικτό συνέδριο του Ποταμιού στις 3-4 Νοεμβρίου, οι ζυμώσεις αναφορικά με την επόμενη ημέρα του κόμματος (μετά την αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛ) συνεχίζονται με «αφίξεις» – εκπλήξεις, όπως αυτή του Θανάση Χειμωνά, αλλά και κινήσεις που ουσιαστικά θέτουν υπό αμφισβήτηση την ίδια την πολιτική επιβίωση του εγχειρήματος.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του συνεργαζόμενου με το Ποτάμι, βουλευτή Α’ Αθηνών, Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες βγήκε και είπε ανοικτά ότι το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη έχει πια ολοκληρώσει τον κύκλο του και θα πρέπει πλέον να δει πώς θα κινηθεί εφεξής.

«Το Ποτάμι πρέπει να αποφασίσει ότι με τη σημερινή του μορφή έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του», εκτίμησε ο επικεφαλής της Πολιτικής Κίνησης «ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς» και αντιπρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στο radio1d.gr. Ο κ. Λυκούδης έθεσε συνολικό ζήτημα πολιτικής ύπαρξης του κόμματος του κ. Θεοδωράκη.

«Δεν είμαι οργανικό στοιχείο του Ποταμιού, άρα δεν μπορώ να μιλήσω για το τι θα κάνει» υπενθύμισε ο κ. Λυκούδης, ο οποίος προσέθεσε ότι το στήριξε με όλη του την αγάπη. «Η ίδρυση του Ποταμιού υπήρξε μια τολμηρή πρωτοβουλία όταν όλες οι άλλες επιλογές είχαν πάει στο περιθώριο. Πάρα πολύς κόσμος και εγώ μεταξύ όλων των άλλων τη στηρίξαμε. Για μια σειρά λόγους που δεν είναι του παρόντος αυτή η ιστορία δεν προχώρησε και έχει τη σημερινή μορφή που δεν είναι ευχάριστη σε σχέση με το τι είναι σήμερα και τι απηχεί το Ποτάμι. Θα τα πω και στους φίλους μου στο Ποτάμι, αλλά δεν έχω λόγω να το κρύψω, πιστεύω με την ίδια τόλμη που το Ποτάμι ιδρύθηκε, πρέπει τώρα να αποφασίσει ότι κάπου, με τη σημερινή του μορφή, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Και πρέπει να δει τι άλλα μπορεί να κάνει»…

«Αν το Ποτάμι –που έχω όλη μου την αγάπη και τον σεβασμό για αυτό– αποφασίσει ότι όλα τα άλλα πρέπει να τα αφήσει στην μπάντα και να επιχειρήσει την επανεκκίνησή του όπως ήταν πριν από τέσσερα χρόνια δεν θα πράξει σωστά. Είναι σαφές αυτό που λέω», σημείωσε ο βουλευτής Α’ Αθήνας.

Παράλληλα ο κ. Λυκούδης δήλωσε δικαιωμένος όσον αφορά τις ανησυχίες του και τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει εξαρχής για τη συνεργασία του Ποταμιού με το ΚΙΝΑΛ. «Η πολιτική μου φιλοδοξία και η διάθεση μου να συγκροτήσουμε μία μεγάλη Κεντροαριστερά δεν περνάει μέσα από το ΚΙΝΑΛ που είναι μία προσπάθεια να ξαναστηθεί το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι αυτό που είχαμε πιστέψει», ανέφερε χαρακτηριστικά επαναλαμβάνοντας τις ενστάσεις που είχε διατυπώσει και κατά το παρελθόν για το εγχείρημα του ενιαίου φορέα.

Λίγο μετά τη δήλωση Λυκούδη, πάντως, ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς ανακοίνωνε δημοσίως τη στήριξη του στο Ποτάμι, ως μοναδικό γνήσιο εκφραστή του κεντροαριστερού/ κεντρώου/ φιλελεύθερου πολίτη.

Είναι, τόνισε, το μοναδικό κόμμα που έχει μείνει πιστό στις αρχές του και την ιδεολογία του, «που δεν ετεροκαθορίζεται από όσα κάνει ο Τσίπρας ή η Δεξιά, που αρθρώνει αυθεντικά προοδευτικό λόγο, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος».

Διακρίνοντας κοινά στοιχεία με το ΠΑΣΟΚ του 2012 στο οποίο και είχε ενταχθεί κομματικά, ο κ. Χειμωνάς εξήγησε την αλλαγή στάσης του λέγοντας ότι  στηρίζει Ποτάμι επειδή αυτή τη στιγμή κανείς άλλος δεν εκφράζει καλύτερα και πληρέστερα την Κεντροαριστερά, το Kέντρο και τον φιλελεύθερο χώρο.

«Κάποιοι θα μιλήσουν για ‘μεταγραφή’. Δεν είναι έτσι. Εγώ δεν μετακινήθηκα καθόλου από τις ιδέες μου. Για μένα το Ποτάμι του σήμερα έχει αρκετά κοινά με το ΠΑΣΟΚ του 2012-την εποχή δηλαδή που είχα ενταχθεί σε αυτό. Σημαντικότερο όλων, η προοπτική, η μεγάλη ευκαιρία να εξελιχθεί σε ένα ηγετικό μοντέρνο κεντρώο/ κεντροαριστερό κόμμα. 

Δυστυχώς, εκείνη την ευκαιρία το ΠΑΣΟΚ την πέταξε τελικά στα σκουπίδια. Ελπίζω πως το Ποτάμι του 2018 θα τα καταφέρει καλύτερα. Ίσως και να πρόκειται για την τελευταία ελπίδα για την επιβίωση μιας ολόκληρης ιδεολογίας, ενός πολιτικού χώρου που διαχρονικά αποτέλεσε έναν ισχυρό πυλώνα προόδου και φωτός απέναντι στην παραδοσιακή νεοελληνική συντήρηση και τον σκοταδισμό».

Και όλα αυτά ενώ ο κ. Θεοδωράκης επιδιώκει το άνοιγμα του Ποταμιού σε ευρύτερες δυνάμεις και ανένταχτους κομματικά πολίτες.

Εξ ου και το κάλεσμα, εν όψει Συνεδρίου, σε πολίτες «που έχουν ένσημα στην αληθινή ζωή, που ποτέ δεν τους χαρίστηκε τίποτα και διαθέτουν προοδευτικό όραμα και θάρρος», να είναι οι σύμμαχοι στη νέα πορεία του Ποταμιού.

Η προσπάθεια για την δραστηριοποίηση νέων προσώπων θα ενισχυθεί με περιοδείες σε όλη τη χώρα που θα κάνουν ο επικεφαλής του Κινήματος, οι γραμματείς Κοινοβουλευτικού έργου Γιώργος Μαυρωτάς και Οργανωτικού Γιώργος Γκαρής, καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Τσιόδρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...