334
Ο σολίστ αρχαίας λύρας Νίκος Ξανθούλης ερευνά την αρχαία ελληνική μουσική τα τελευταία 30 χρόνια | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ρεσιτάλ αρχαίας ελληνικής λύρας με τον Νίκο Ξανθούλη

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 14:38
Ο σολίστ αρχαίας λύρας Νίκος Ξανθούλης ερευνά την αρχαία ελληνική μουσική τα τελευταία 30 χρόνια
|Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ρεσιτάλ αρχαίας ελληνικής λύρας με τον Νίκο Ξανθούλη

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 14:38

Ο σολίστ αρχαίας λύρας, Νίκος Ξανθούλης, παρουσιάζει τα έργα που έγραψαν για την αρχαιοελληνική επτάχορδη λύρα δέκα συνθέτες από έξι διαφορετικές χώρες σε ένα και μοναδικό ρεσιτάλ στην αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου στις 20:30.

To πρώτο μέρος του προγράμματος απoτελείται από σύντομης διάρκειας έργα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, του Γκάρι Τζαντ, του Τόμας Μπράμελ, του Βάσκο Περέιρα, του Νίκολας Τζέιμς, του Βίνσεντ Κένεντι, του Ντέιβιντ Μαρτίνουικ και της Βερονίκ Μπρακό. Στη δεύτερη ενότητα, θα ακουστούν οι συνθέσεις «Φαντασία» σε υποδόχμιο ρυθμό του Δημητρίου Δελφινόπουλου, «Argo Ergo Sum» (Δημιουργώ, άρα υπάρχω) του Θανάση Δρίτσα και Κοντσέρτο για αρχαία λύρα και συμφωνική ορχήστρα του Νίκου Ξανθούλη σε διασκευή για λύρα και κουαρτέτο εγχόρδων του ίδιου. Συμπράττει το Κουαρτέτο Εγχόρδων L’Anima, το οποίο απαρτίζεται από τις βιολονίστες Στέλλα Τσάνη και Μπρουνίλντα-Ευγενία Μάλο, τον βιολίστα Ηλία Σδούκο και την τσελίστα Λευκή Κολοβού.

Λίγα λόγια για το ρεσιτάλ από τον Νίκο Ξανθούλη

«Με την κατάρρευση του αρχαίου ελληνικού κόσμου, τον 5o αιώνα μ.Χ., το “εθνικό” όργανο των αρχαίων Eλλήνων, με τη συνοδεία του οποίου τραγούδησε ο Ορφέας, έπαψε να υπάρχει. Ταυτίστηκε με την ειδωλολατρική μουσική και όφειλε, όπως κι εκείνη, να εξαφανιστεί από προσώπου γης. Παρόλα αυτά η λύρα, κατά περίεργο τρόπο, συνέχισε να συμβολίζει την ουσία της ευρωπαϊκής μουσικής είτε μέσα από τη ζωγραφική –προπαντός στην Αναγέννηση– είτε σε ένα συλλογικό ασυνείδητο.

»Ένα όργανο, όμως, δεν υπάρχει αν δεν έχει ρεπερτόριο. Και τα έργα πρέπει να γραφτούν από καλούς συνθέτες. Ως μέλος της ομάδας Three Essential Elements ζήτησα τη συνδρομή των μελών της. Ζήτησα, όμως, από ακόμη δύο έλληνες δημιουργούς να γράψουν έργα με συνοδεία κουαρτέτου εγχόρδων. Με ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν όλοι τους, και σας παρουσιάζουμε, σε παγκόσμια πρώτη, συνθέσεις γραμμένες αποκλειστικά για την αρχαιοελληνική επτάχορδη λύρα.»


INFO
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, 20:30
Τιμές εισιτηρίων: 8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) | 12 € | 18 €
Η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει
Εκτιμώμενη διάρκεια: 2 ώρα και 5 λεπτά (με διάλειμμα)
Για εισιτήρια και πληροφορίες: 210 72 82 333 | megaron.gr

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News