557
|

Μουσική: O Doxi που «δεν μπορούσε να περιμένει» στην Αθήνα…

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2021, 14:05

Μουσική: O Doxi που «δεν μπορούσε να περιμένει» στην Αθήνα…

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2021, 14:05

Μποτιλιάρισμα στους δρόμους της Αθήνας. Ένας 20χρονος ράπερ το διασχίζει για να μπει ρυθμικά στην αρχή, μελωδικά (με λούπες) στη συνέχεια στον ήχο της. Δίχως απαντοχή στην… «αναμονή».

Στην καραντίνα της Αθήνας. Με υπομονή, αλλά κυρίως με προσμονή. Για το παραπέρα. Όσο κι αν δεν μπορεί να περιμένει. «Couldn’t wait», όπως τιτλοφορείται το τραγούδι του νεαρού μουσικού και τραγουδοποιού Doxi. Κατά κόσμον Γιώργου Δοξιάδη.

Όπως το θέτει ο ίδιος ο Doxi: «Το θέμα του τραγουδιού είναι η ανυπομονησία, που συχνά κυριεύει τους νέους ανθρώπους, πράγμα που αντανακλά και ο γρήγορος, κοφτός ρυθμός του».

Μιλάμε για ένα σινγκλ που έκανε πρεμιέρα σήμερα, 18 Ιουνίου 2021, στο YouTube, ανοίγοντας και τον κύκλο για ένα ολόκληρο άλμπουμ, με 13 κομμάτια. Με τίτλο την «καταγωγή» των τραγουδιών: Από (αυτή) την Αθήνα. «From Athens».

Ένα δυναμικό προανάκρουσμα από «τον αγγλόφωνο κόσμο του Doxi, που συνδυάζει τη δύναμη του hip hop, την ελευθερία και το δημιουργικό πνεύμα της progressive rock και την προφορική αμεσότητα του ρεμπέτικου».

Το σινγκλ «Couldn’t Wait» είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του 20χρονου μουσικού -τραγουδοποιού με τον δυναμικό Νέγρο του Μοριά, της ελληνικής ραπ (ανεξαρτήτως… χρώματος). Οι δύο τους έγραψαν από κοινού τους στίχους, αγγλικούς και ελληνικούς, αναμειγνύοντας παράλληλα τα ετερόκλητα μουσικά τους στυλ.

Ο Doxi υπογράφει τη μουσική του «Couldn’t wait», ενώ είχε και την ιδέα για το μουσικό βίντεο, που θυμίζει ταινία στους δρόμους της Αθήνας. Αλλά και στον προσωπικό χώρο του δημιουργού, πάνω από το πιάνο του. Και αυτό χάρη στη συνεργασία με τον κινηματογραφιστή Αντώνη Κουνέλλα.

Ο Doxi με τον Νέγρο του Μοριά στο στούντιο

Με το άλμπουμ «From Athens», ένα «μουσικό ταξίδι με αγγλικό στίχο και ελληνική καρδιά», ο Doxi θέλει να δείξει ότι η μουσική ξεπερνά κάθε γλώσσα και συνεπαίρνει όποιον θέλει να την ακολουθήσει.

Περιγράφει ο Doxi τον προσωπικό του κόσμο και τις μουσικές καταβολές του: «Από μικρός αγαπούσα τη μουσική. Τα πρώτα ακούσματα ήταν στο σπίτι, κυρίως της μουσικής που άκουγε ο πατέρας μου, Beatles, Stones, Hendrix, Randy Newman, αλλά και ρεμπέτικα και πολλά ακόμα. Στα οκτώ μου, όταν άρχισε να παίζεται στο ελληνικό ραδιόφωνο ο Eminem, ανακάλυψα το hip hop και έγινα έκτοτε πιστός ακροατής. Με τον Kendrick Lamar, όμως, κατάλαβα πόσο ανοιχτός χώρος είναι. Πόσα πράγματα χωράει το hip hop».

«Μου αρέσει πολύ να λέω, γιατί το πιστεύω, ότι ο πρώτος ράπερ είναι ο Όμηρος» λέει ο Doxi

Γιατί στα αγγλικά; «Γράφω αγγλικό στίχο γιατί όπως κάθε καλλιτέχνης, σε κάθε τέχνη, ξεκίνησα κι εγώ μιμούμενος τις πρώτες του επιρροές, που ήταν στα αγγλικά. Και βέβαια η καρδιά της μουσικής σκηνής είναι η Αμερική. Όμως η Αθήνα είναι και θα παραμείνει πάντα η πόλη μου, σε όποιους τόπους και αν με πάει η μουσική. Και δεν θα σβήσω ποτέ από την ψυχή μου την Ελλάδα».

Πάμε εκεί που ξεκίνησαν όλα για τον Doxi. «Μικρός έγραφα στίχους, χωρίς μουσική, ποίηση ουσιαστικά», λέει. «Η μουσική ήρθε ως φυσικό ταίριασμα, αργότερα. Και εδώ έχει σημασία το ραπ.

»Πολλοί νομίζουν ότι το hip hop και το rap είναι συνώνυμα. Όμως το hip hop είναι ένα είδος μουσικής που γεννήθηκε από dj’s και mc’s στη Νέα Υόρκη στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, ενώ το rap είναι πολύ παλιά ιστορία. Μου αρέσει πολύ να λέω, γιατί το πιστεύω, ότι ο πρώτος ράπερ είναι ο Όμηρος. Το ραπ είναι ουσιαστικά ρυθμική αφήγηση, αφηγηματική ποίηση μουσική. Αυτό κάνω».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...