273
|

“Madre Dolorosa – Ο Έρωτας”, Σόνια Ζαχαράτου (Μελάνι)

Avatar protagon.import 13 Απριλίου 2014, 00:58

“Madre Dolorosa – Ο Έρωτας”, Σόνια Ζαχαράτου (Μελάνι)

Avatar protagon.import 13 Απριλίου 2014, 00:58

Ποια είναι η σχέση της "Θλιμμένης Παναγίας" με τον έρωτα; Η Σόνια Ζαχαράτου αφηγείται την ιστορία ενός άντρα που "έδωσε τόσο από τη ζωή του σε οκτώ λέξεις", τις οποίες τού είπε εκείνη που στο πρόσωπό της έζησε τον έρωτα σε μία στιγμή. "Με χτυπά ο ήλιος στα μάτια και δακρύζω".

Δηλαδή; Η γυναίκα δακρύζει λόγω του ήλιου; Η πιο έντονη στιγμή της ζωής του δεν είναι τόσο σημαντική για εκείνη, με την οποία τη βιώνει; Διστάζει, δεν τη ρωτάει τι εννοεί, βουλιάζει στις σκέψεις του. Παύει να ελπίζει στον ιδανικό έρωτα. Αιφνιδίως, είτε επειδή συμπέρανε μόνος τι εννοούσε η γυναίκα ή δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί ότι ενδεχομένως εκείνη συγκινήθηκε όπως αυτός -ίσως περισσότερο ή αλλιώς από αυτόν-, τρομάζει, αναφέρεται στον ξένο ήλιο αντί στη συγκίνησή της.

Δεν είναι έτοιμος όσο εκείνη να διαχειριστεί τον έρωτα, που χρειάζεται χρονικό συντονισμό. Εκείνη, ήξερε τι εννοούσε – εάν μιλούσε κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Όλοι μας όταν μιλάμε, ξέρουμε τι εννοούμε. Άλλο εάν ο κόσμος μας, στον οποίο βρίσκουμε τις λέξεις μας, δεν είναι συμβατός με τους κόσμους των άλλων. Εκείνη, ήξερε εάν ήταν ή όχι σε θέση να πει την αλήθεια στον εαυτό της, άρα να την πει επίσης σε εκείνον. Εκείνος, ήξερε εάν ήταν έτοιμος ή όχι να διαχειριστεί τον έρωτα.

Το βιβλίο αυτό είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που σταμάτησε τον χρόνο και αποφάσισε να ζει μέσα σε μία στιγμή. Τον παρατηρούμε να διαχειρίζεται τη μοναξιά του, να προσπαθεί να την τεκμηριώσει, να την καταστήσει επιλογή του, ως μοναχικότητα.

Η "Madre Dolorosa", η Θλιμμένη Παναγία, πενθεί το γιο της, τον άντρα του ποιήματος, για τον έρωτα που έζησε σε μια στιγμή.

*Ο Γιώργος Ψάλτης είναι συγγραφέας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News