1311
Σύννεφα πάνω από την πρωτεύουσα κατά την καταιγίδα της Πέμπτης | INTIMENEWS

Εφτασε στην Αττική το μέτωπο των καταιγίδων – Πού χτυπά η κακοκαιρία

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2019, 12:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/10/2019 17:03
Σύννεφα πάνω από την πρωτεύουσα κατά την καταιγίδα της Πέμπτης
|INTIMENEWS

Εφτασε στην Αττική το μέτωπο των καταιγίδων – Πού χτυπά η κακοκαιρία

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2019, 12:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/10/2019 17:03

Ενα μέτωπο τοπικά ισχυρών βροχών και καταιγίδων επηρεάζει από τις πρώτες ώρες της Παρασκευής τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου.

Το μέτωπο αυτό, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κινείται αργά προς τα ανατολικά και «σαρώνει» σχεδόν το σύνολο της χώρας με εξαίρεση την Κρήτη. Τα φαινόμενα κατά τόπους είναι ισχυρά και σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ανέμους.

Στις περιοχές που επηρεάζονται, συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας, όπου εκδηλώθηκαν βροχές τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα μάλιστα ήταν πρόσκαιρα έντονα. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, σφοδρή χαλαζόπτωση χτύπησε το κέντρο της Αθήνας.

Από τα φαινόμενα, έπεσε ένα δέντρο στις γραμμές του Προαστιακού, στο ύψος της Λεύκας στον Πειραιά, προκαλώντας καθυστερήσεις στα δρομολόγια.

Εικόνα από το χαλάζι στο κέντρο της Αθήνας

Παράλληλα, αυξημένες είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα, με συνέπεια να εμφανιστεί το φαινόμενο των λασποβροχών.

Μετά τη διέλευση του μετώπου, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ αντίθετα πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αναμένονται στη βόρεια Κρήτη.

Μεγάλες καταστροφές στο Ιόνιο

Στο μεταξύ, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες πλημμύρισαν οι δρόμοι στο χωριό της Αγίας Ευφημίας στην Κεφαλονιά, λόγω της δυνατής βροχόπτωσης που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής το νησί.

Οι τόνοι βροχής που έπληξαν την περιοχή, πλημμύρισαν τους δρόμους της τοπικής κοινότητας, με αποτέλεσμα οι λάσπες να μπουν σε σπίτια και μαγαζιά της περιοχής και να δημιουργήσουν προβλήματα.

Πλημμύρισαν πολλές περιοχές στην Κεφαλονιά

Για να αποφορτιστούν οι δρόμοι του χωριού από τον όγκο λάσπης, συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς και του Δήμου Σάμης, έσπασαν το στηθαίο της παραλιακής για να τρέξει η λάσπη στη θάλασσα.

Ολα τα συνεργεία του Δήμου Σάμης μαζί με κατοίκους αλλά και εθελοντικές ομάδες, βρέθηκαν στο σημείο για να ανοίξουν τους κεντρικούς δρόμους του χωριού.

Στο μεταξύ, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σταύρου Τραυλού, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά την Παρασκευή, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τα δύο νησιά του Ιονίου.

Εικόνα από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κεφαλονιά – inkefalonia.gr

«Με γνώμονα την προστασία των παιδιών μας, ενημερώνουμε ότι όλες οι σχολικές μονάδες της Α’/θμιας & Β’/θμιας Εκπαίδευσης, σήμερα 4 Οκτωβρίου 2019, στις ΠΕ Κεφαλονιάς & Ιθάκης, θα παραμείνουν κλειστές, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, τόνοι λάσπης προξένησαν καταστροφές στο χωριό Νύφι. Σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή, μεγάλες ποσότητες, λάσπης, μπαζών και κομμένων ξύλων παρασύρθηκαν μέσα στο χωριό με αποτέλεσμα να θάψουν αυτοκίνητα και παλιά σπίτια, ενώ παρέσυραν και ζώα που βρέθηκαν δεκάδες μέτρα μακριά, δυστυχώς νεκρά.

Συνεργεία του Δήμου, με σκαπτικά μηχανήματα και φορτηγά επιχειρούν να επαναφέρουν την ομαλότητα στο Νύφι, όπου ευτυχώς δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός ανθρώπου.

Στα Ιωάννινα

Προβλήματα στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση στον νομό Ιωαννίνων, το βράδυ της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής.

Ενας 80χρονος γλίτωσε, όταν κατέρρευσε το οδόστρωμα στον Κάτω Ζάλογγο, την στιγμή που βρισκόταν στο σημείο της κατολίσθησης με το αυτοκίνητο του.

Το οδόστρωμα στον Κάτω Ζάλογγο κατέρρευσε μέσα στον οικισμό και ο ηλικιωμένος που είχε «τύχη βουνό», απεγκλωβίστηκε από τους συγχωριανούς του.

Το αυτοκίνητο έπεσε στον γκρεμό αφού κατέρρευσε το οδόστρωμα

Σημειώθηκαν κατολισθήσεις, καταπτώσεις βράχων και ποτάμια με φερτά υλικά σε πολλά σημεία, από τα Τζουμέρκα έως την Κόνιτσα.

Σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου αναφέρεται:

«Σε πλήρη εξέλιξη, βρίσκεται το έργο της Περιφέρειας Ηπείρου για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τη συνεχιζόμενη βροχόπτωση.

Από το πρωί παρεμβάσεις έγιναν ή γίνονται:

Στο Κάτω Ζάλογγο, όπου έχει σημειωθεί κατολίσθηση. Μηχανήματα της Περιφέρειας εργάζονται για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας καθώς και για την ανάσυρση Ι.Χ. αυτοκίνητου που έχει εκτραπεί της κυκλοφορίας.

-Στην θέση Κανέττα της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Αρτας, στην οποία λόγω κατολίσθησης η κυκλοφορία διεξαγόταν από το ένα ρεύμα.

-Στο 95ο χλμ Ιωαννίνων – Κοζάνης, όπου έχει σημειωθεί εκτεταμένη κατολίσθηση και ήδη αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων.

-Σε Μαυρολάγκαδο – Χρηστούς Τζουμέρκων, για την απομάκρυνση φερτών υλικών.

-Στην επαρχιακή οδό προς Αρματα Κόνιτσα, στην οποία η συγκοινωνία γίνεται με δυσκολία εξαιτίας φερτών υλικών.

-Στην παλιά Ε.Ο. Ιωαννίνων- Μετσόβου, από Δρίσκο μέχρι Μπαλντούμα όπου έχει σημειωθεί πτώση βράχων.

-Στην περιοχή Ελαίας Φιλιατών, για απομάκρυνση φερτών υλικών.

Σε ορεινές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αρτας, για απομάκρυνση φερτών υλικών.

Με δεδομένο ότι η βροχόπτωση συνεχίζεται, είναι πιθανόν και σε άλλες επαρχιακές ή εθνικές οδούς να σημειωθούν καταπτώσεις για αυτό συνιστάται στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και στο υπόλοιπο της ημέρας.

Εκτός αυτών τις πρωινές ώρες υπήρξε διακοπή ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Ζίτσας, που ήδη αποκαταστάθηκε».

Στη Μαγνησία

Σφοδρή καταιγίδα σάρωσε για ώρες, το πρωί της Παρασκευής, τον Βόλο και τη Μαγνησία γενικότερα, με κύρια χαρακτηριστικά την έντονη βροχόπτωση που συνοδεύθηκε από ισχυρές ριπές ανέμων, αστραπές και βροντές.

Η ορατότητα περιορίστηκε στο ελάχιστο, σκοτείνιασε και τα αυτοκίνητα κινούνταν αργά και με αναμμένα φώτα.

Παράλληλα, η ισχυρή βροχή μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια.

Στα Τρίκαλα

Μεγάλες καταστροφές υπέστησαν καλλιέργειες σε χωριά του κάμπου των δήμων Τρικκαίων και Φαρκαδόνας, από ισχυρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις δύο τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, οι καταστροφές από τις καταιγίδες εντοπίζονται σε καταπτώσεις βράχων.

«Εχουμε ολική καταστροφή σε καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, μηδικής και στα κηπευτικά» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης.

Ο ίδιος αναφέρει ότι κλιμάκιο γεωπόνων του ΕΛΓΑ και της Π.Ε. Ενότητας Τρικάλων, θα βρεθεί άμεσα στις πληγείσες περιοχές.

Στα Χανιά

Προβλήματα σε περιοχές των Χανίων έχουν προκαλέσει οι ισχυροί νότιοι άνεμοι που πνέουν από νωρίς το πρωί.

Στην εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου, στην περιοχή μετά τον Αγιο Φανούριο όπου πέρυσι είχε εκδηλωθεί μεγάλη πυρκαγιά, έχουν πέσει στο οδόστρωμα κομμάτια από δέντρα και κλαδιά, ενώ στο τμήμα της εθνικής οδού λίγο πριν από την είσοδο προς Βρύσες, μεγάλο κομμάτι από δέντρο έπεσε πάνω σε όχημα που βρισκόταν σε κίνηση, προκαλώντας του υλικές ζημιές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει τραυματισμός του οδηγού.

Στα σημεία όπου αναφέρθηκαν προβλήματα αναπτύχθηκαν οχήματα της ΕΛΑΣ για ρύθμιση της κυκλοφορίας, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και η Πυροσβεστική Υπηρεσία που παρενέβη για την απομάκρυνση και κοπή κλαδιών και δέντρων όπου υπάρχουν προβλήματα.

Στον κόμβο Μουρνιών, δέντρο έπεσε στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν, μέχρι την απομάκρυνσή του, κυκλοφοριακά προβλήματα, ενώ οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Τέλος, από την ένταση των ανέμων «υποχώρησε» η βάση στήριξης των προβολέων του πυλώνα φωτισμού στο Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο της πόλης.

Ο καιρός το Σάββατο

Βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη Θράκη, φαινόμενα που σταδιακά θα σταματήσουν, αναμένονται το Σάββατο.

Στην υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές τις πρωινές και κυρίως τις βραδινές ώρες στη Δυτική Ελλάδα και πιθανώς πρόσκαιρα στη Δυτική Κρήτη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 17 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 6 έως 22, στην Ηπειρο από 9 έως 24 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 9 έως 26, στη Δυτική και στη Νότια Ελλάδα από 15 έως 25 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 27, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 24 βαθμούς και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ και τοπικά 7 μποφόρ. Βορειοδυτικό ρεύμα εντάσεων 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ θα επικρατήσει στο Ιόνιο.

Στην Αττική αναμένεται βελτιωμένος καιρός, με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι, 4 με 5 μποφόρ στα χερσαία τμήματα και ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ στο Σαρωνικό. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 18 έως 25 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες μόνο αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ και στα ανοικτά του Θερμαϊκού τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 21 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...