402
Η εφαρμογή των Ελβετών που εντόπιζε τις πιθανές επαφές που είχαν νοσήσει από Covid και ειδοποιούσε τον χρήστη της να κάνει τεστ | REUTERS/Denis Balibouse

Πανδημία: Πλήρης κατάργηση των μέτρων σε Ελβετία και Βουλγαρία

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2022, 20:58
Η εφαρμογή των Ελβετών που εντόπιζε τις πιθανές επαφές που είχαν νοσήσει από Covid και ειδοποιούσε τον χρήστη της να κάνει τεστ
|REUTERS/Denis Balibouse

Πανδημία: Πλήρης κατάργηση των μέτρων σε Ελβετία και Βουλγαρία

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2022, 20:58

Ακόμη δύο χώρες της Ευρώπης προχωρούν σε πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων και στην πραγματικότητα ανάβουν το πράσινο φως για τη συμβίωση των πολιτών τους με τον κορονοϊό.

Η πρώτη χώρα είναι η Ελβετία, η οποία από την Παρασκευή (1η Απριλίου) θα άρει και τους τελευταίους περιορισμούς που είχαν απομείνει για τον περιορισμό της λοίμωξης Covid-19, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της  κυβέρνησης.

Ετσι, καταργούνται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας παντού, ακόμη και σε μέσα μαζικής μεταφοράς και νοσοκομεία, καθώς και η υποχρεωτική αυτοαπομόνωση για πέντε ημέρες έπειτα από θετικό τεστ.

«Χάρη στο υψηλό επίπεδο ανοσοποίησης του πληθυσμού, δεν υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των ασθενών με Covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τις τελευταίες εβδομάδες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων, το 70% του γενικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο (71% στην Ελλάδα), ενώ 3,48 εκατομμύρια άνθρωποι ή του 41% πληθυσμού της χώρας έχουν μολυνθεί από λοίμωξη Covid και 13.060 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

«Το επίπεδο της απειλής για τη δημόσια υγεία είναι μικρό, για τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η πορεία της πανδημίας της Covid-19 δεν μπορεί να εκτιμηθεί αξιόπιστα», ανέφεραν οι ελβετοί ειδικοί.

Η κυβέρνηση τόνισε επίσης ότι θα απενεργοποιήσει προσωρινά την ελβετική ηλεκτρονική εφαρμογή Covid-19 (Swiss COVID app), η οποία εντοπίζει άτομα που είχαν έρθει σε στενή επαφή με άλλους που είχαν μολυνθεί από τον ιό. Εκανε δηλαδή ηλεκτρονική ιχνηλάτηση.

Ο αριθμός των λοιμώξεων στη χώρα παραμένει σε υψηλό επίπεδο τις τελευταίες ημέρες, με περισσότερα από 16.462 νέα κρούσματα να καταγράφονται τις τελευταίες 24 ώρες, αν και μόνο 165 άτομα χρειάστηκαν εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Και στη Βουλγαρία με μόλις το 29% πλήρως εμβολιασμένους

Εκτός από την Ελβετία, και η Βουλγαρία θα άρει από την Παρασκευή όλους τους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων για αλλοδαπούς από χώρες με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Υγείας Ασένα Σερμπέζοβα.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, καθώς μόλις το 29% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως και είναι η δεύτερη χώρα στην παγκόσμια κατάταξη, μετά το Περού, σε θανάτους ανά 100.000 άτομα. Παράλληλα, ο απολογισμός των νεκρών είναι τραγικός, καθώς η πανδημία έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής 36.498 ανθρώπους στη χώρα των 7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Αλλοι περιορισμοί που θα αρθούν, είναι οι κοινωνικές αποστάσεις, τα όρια χωρητικότητας σε εστιατόρια, θέατρα και εκδηλώσεις, ενώ όλοι οι ξένοι επισκέπτες, θα επιτρέπεται πλέον να εισέλθουν στη χώρα, εάν διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από Covid.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...