292
Η Εκατερίνα Ζαχάριεβα, κατά την επίσκεψή της στο Μαξίμου, τον Ιούλιο | EPA/PANTELIS SAITAS

Πιο κοντά στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ τα Σκόπια – Υποχωρεί η Βουλγαρία

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2020, 18:09
Η Εκατερίνα Ζαχάριεβα, κατά την επίσκεψή της στο Μαξίμου, τον Ιούλιο
|EPA/PANTELIS SAITAS

Πιο κοντά στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ τα Σκόπια – Υποχωρεί η Βουλγαρία

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2020, 18:09

«Ενα σημαντικό βήμα» σε ό,τι αφορά τις διαφορές ανάμεσα στη Σόφια και τα Σκόπια, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχάριεβα.

«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο σημείο να πούμε “ναι”», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ευχαριστώντας τη Γερμανία για την πρόοδο που επιτεύχθηκε.

Η γερμανική προεδρία της ΕΕ προβλέπει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία μετά την έγκριση στις 10 Νοεμβρίου από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ μιας συμφωνίας-πλαισίου.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας συναντήθηκε τη Δευτέρα στο Βερολίνο με τους ομολόγους του της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας, στην προσπάθεια να αποσπάσει το πράσινο φως της Βουλγαρίας, μέλους της ΕΕ από το 2007.

«Εχουμε ακόμη πιθανότητες, αν και δεν μένει πολύς χρόνος, όμως η γερμανική προεδρία είναι πολύ δεσμευμένη», δήλωσε η Ζαχάριεβα.

Η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ, στην οποία συμμετέχει το εθνικιστικό κόμμα VMRO, σκλήρυνε τελευταία τη στάση της, προσάπτοντας στα Σκόπια μια επιφυλακτικότητα για την επίλυση των ιστορικών διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και ότι διεκδικούν την ύπαρξη μειονότητας στη Βουλγαρία.

Η Ζαχάριεβα διευκρίνισε ότι αναμένει από τα Σκόπια «μια δήλωση μη υποστήριξης από τους δημόσιους θεσμούς της χώρας των αξιώσεων (για ύπαρξη) μειονότητας (στη Βουλγαρία)».

Η Σόφια θεωρεί ότι ο σλαβικός πληθυσμός της Βόρειας Μακεδονίας είναι βουλγαρικής καταγωγής.

Πρώτο κράτος που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας το 1992, η Βουλγαρία είχε υποστηρίξει τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν τα Σκόπια και η Αθήνα για την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», που επέτρεψε στο κράτος αυτό να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Μάρτιο.

Η Βουλγαρία διαμαρτύρεται επίσης για τη «γλώσσα του μίσους» στα σχολικά εγχειρίδια και στα ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...