344
Ο Αλ. Τσίπρας σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τη συμμετοχή του στην πορεία του Πολυτεχνείου το 2019 | Menelaos Myrillas / SOOC

Πιεσμένος διπλά, ο Τσίπρας ξανακατεβαίνει στην πορεία για το Πολυτεχνείο

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2021, 09:43
Ο Αλ. Τσίπρας σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τη συμμετοχή του στην πορεία του Πολυτεχνείου το 2019
|Menelaos Myrillas / SOOC

Πιεσμένος διπλά, ο Τσίπρας ξανακατεβαίνει στην πορεία για το Πολυτεχνείο

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2021, 09:43

Οσο ο Αλέξης Τσίπρας ήταν Πρωθυπουργός της χώρας, απείχε από τέτοια δρώμενα. Εστελνε, ως όφειλε εκ της θέσεώς του, ένα μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου και για τον συμβολισμό της και συνέχιζε τη δουλειά του. Οταν όμως εγκατέλειψε την εξουσία, επέστρεψε στον ακτιβισμό των διαδηλώσεων. Το 2019 συμμετείχε στην πορεία του Πολυτεχνείου προς την αμερικανική πρεσβεία –ασχέτως αν έστριψε κάπου στη «Μεγάλη Βρετάννια»–, το 2020 συμμετείχε στη με πρωτόκολλα Covid-19 κατάθεση στεφάνου στο Πάρκο Ελευθερίας, δηλαδή στις πρώην εγκαταστάσεις της διαβόητης ΕΑΤ-ΕΣΑ, και τώρα κατεβαίνει ξανά στους δρόμους.

Η παρουσία του κ. Τσίπρα στην πορεία –όχι πάντως μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ, καθώς εκτός των θεμάτων ασφαλείας, είναι και λίγο άκομψο ένας από τους πιο αγαπημένους Πρωθυπουργούς του αμερικανικού παράγοντα να βρίσκεται σε μια διαδήλωση που θα δονείται από το ιστορικό σύνθημα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι»– έχει διπλό συμβολισμό.

Πέρα από το μήνυμα, την τιμή στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου που έδωσαν και τη ζωή τους για την ελευθερία, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο βασικός πρωταγωνιστής ενός αντιδεξιού μετώπου που κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν. Ετσι, σύμφωνα με τα «Νέα», και στεφάνι θα καταθέσει και ως έναν βαθμό την πορεία θα ακολουθήσει.

Οπως γράφει ο Δημήτρης Ν. Μανιάτης στα «Νέα», «η Κουμουνδούρου στο καθεστώς διπλής πίεσης για την ίδια φέτος θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως η ηγεμονική δύναμη της επετείου και ως το “μεγάλο μαγαζί” που ηγείται του αντιδεξιού ρεύματος. Πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ που προέρχεται απ’ τη ρευστοποίηση του προοδευτικού χώρου, τις ζωηρές διεργασίες στο Κίνημα Αλλαγής από τη μία πλευρά. Και από την άλλη, πίεση που αποδίδεται στη διαρκή επίδοση στις δημοσκοπήσεις –ακόμη και στις εκλογικές τάσεις του τελευταίου τριμήνου που παρουσίασε το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς»– που δεν δείχνει να ανακτά έδαφος σε σχέση με το κυβερνών κόμμα».

Στα πιο εσωκομματικά, η εφετινή πορεία είναι και ένα στοίχημα για τον νέο γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνο Βλαχάκη. Η νεολαία –η οποία έχει μικρή δύναμη σε σχέση με την εκλογική επιρροή του κόμματος– φρόντισε να είναι από την πρώτη ημέρα της επετείου εντός του χώρου του Πολυτεχνείου, όπου έκανε και κεντρική εκδήλωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...