830
Ο Τζο Μπάιντεν αστειεύτηκε αλλά και έγινε στόχος αιχμηρών αστείων. Πάντως δεν έχασε το χαμόγελό του ούτε στιγμή | REUTERS/Al Drago

«Περάσαμε μια φρικτή πανούκλα. Και μετά δύο χρόνια Covid…»

Protagon Team Protagon Team 1 Μαΐου 2022, 14:47
Ο Τζο Μπάιντεν αστειεύτηκε αλλά και έγινε στόχος αιχμηρών αστείων. Πάντως δεν έχασε το χαμόγελό του ούτε στιγμή
|REUTERS/Al Drago

«Περάσαμε μια φρικτή πανούκλα. Και μετά δύο χρόνια Covid…»

Protagon Team Protagon Team 1 Μαΐου 2022, 14:47

Ο Τζο Μπάιντεν γιόρτασε την επιστροφή μιας φανταχτερής ετήσιας συνάντησης της πολιτικής ελίτ και των μέσων ενημέρωσης της Ουάσινγκτον το Σάββατο με μερικές χιουμοριστικές αιχμές κατά του Ντόναλντ Τραμπ – και του ίδιου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με σμόκιν και ελαφρώς στραβό παπιγιόν, μίλησε στο δείπνο της Eνωσης των διαπιστευμένων στον Λευκό Οίκο δημοσιογράφων, το οποίο ακυρώθηκε το 2020 και το 2021 λόγω της πανδημίας. Ηταν ένα ακόμη δειλό βήμα προς την κανονικότητα και τον παλιό βηματισμό της Ουάσινγκτον, αφού ο Τραμπ σνόμπαρε επανειλημμένα το γκαλά, το οποίο υπερασπίζεται την ελευθερία του Τύπου.

«Είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος παρευρίσκεται σε αυτό το δείπνο εδώ και έξι χρόνια», παρατήρησε ο Μπάιντεν. «Είναι κατανοητό. Περάσαμε μια φρικτή πανούκλα. Και μετά δύο χρόνια Covid…». Το αστείο προκάλεσε άφθονο γέλιο. Το επόμενο προκάλεσε και αναστεναγμούς: «Φανταστείτε μόνο αν ο προκάτοχός μου ερχόταν σε αυτό το δείπνο φέτος. Θα ήταν πραγματικό πραξικόπημα αν συνέβαινε».

Στη συγκέντρωση έδωσαν το «παρών» ο υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, καθώς και δημοσιογράφοι όπως ο Τζέικ Τάπερ του CNN και η Τζόι Ριντ του MSNBC. Στο κόκκινο χαλί περπάτησαν διασημότητες όπως η Κιμ Καρντάσιαν, ο Πιτ Ντέιβιντσον, η Μπρουκ Σιλντς και η Κέιτλιν Τζένερ.

Η εκδήλωση ήταν μια ευκαιρία για τον Τζο Μπάιντεν -ή ακριβέστερα για τους λογογράφους του- να παρουσιάσει για λίγο την κωμική πλευρά του εαυτού του εξαπολύοντας «δηλητηριώδη βέλη» εις βάρος των Μέσων Ενημέρωσης και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, αλλά και να εξασκηθεί στον αυτοσαρκασμό.

H Kιμ Καρντάσιαν και ο Πιτ Ντέιβιντσον κατά την άφιξή τους στο Γκαλά της Eνωσης των διαπιστευμένων στον Λευκό Οίκο δημοσιογράφων | REUTERS/Tom Brenner
Χειρότεροι από τον ίδιο…

«Ενα ιδιαίτερο ευχαριστώ στο 42% από εσάς που πραγματικά χειροκροτήσατε. Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που βρίσκομαι εδώ απόψε με τη μόνη ομάδα Αμερικανών που έχει χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής από εμένα», ξεκίνησε ο αμερικανός πρόεδρος και διακωμώδησε την υποκρισία του συντηρητικού καλωδιακού καναλιού Fox News, το οποίο έχει απαιτήσει από τους δικούς του υπαλλήλους να εμβολιάζονται ή να εξετάζονται καθημερινά, ακόμη και όταν οι παρουσιαστές του στη ζώνη prime time διαμαρτύρονται για τις επιλογές του Λευκού Οίκου σχετικά με τα εμβόλια.

«Ξέρω ότι υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το αν πρέπει να συγκεντρωθούμε εδώ απόψε, λόγω της Covid. Λοιπόν, είμαστε εδώ για να δείξουμε στη χώρα ότι ξεπερνάμε αυτή την πανδημία. Επιπλέον, όλοι όσοι είναι εδώ έπρεπε να αποδείξουν ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι και ενισχυμένοι. Ετσι, αν είστε στο σπίτι και αναρωτιέστε πώς να κάνετε κι εσείς κάτι παρόμοιο, απλά επικοινωνήστε με τον αγαπημένο σας δημοσιογράφο του Fox News».

«Let’s Go Brandon»

Το μεγαλύτερο γέλιο, πάντως, προέκυψε όταν ο Μπάιντεν διακωμώδησε το σύνθημα «Let’s Go Brandon», το οποίο αποτελεί κωδικοποιημένη μετάφραση του «Fuck you Biden» για τους Δεξιούς. «Οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται να υποστηρίζουν έναν τύπο, κάποιον Μπράντον. Περνάει μια πολύ καλή χρονιά και είμαι κάπως χαρούμενος γι’ αυτόν», σχολίασε ο αμερικανός πρόεδρος.

Οταν ο Μπάιντεν άλλαξε ταχύτητα προς το τέλος της 14λεπτης ομιλίας του για να αναγνωρίσει τη σημασία της δημοσιογραφίας για την αμερικανική δημοκρατία, υπογράμμισε πως ο ελεύθερος Τύπος «δεν είναι εχθρός του λαού», μια φράση που αφορούσε ξεκάθαρα τον Τραμπ. «Εκεί που η αλήθεια θάβεται από τα ψέματα και τα ψέματα ζουν ως αλήθεια, αυτό που είναι σαφές, και το εννοώ από τα βάθη της καρδιάς μου, είναι ότι εσείς – ο ελεύθερος Τύπος – έχετε μεγαλύτερη σημασία από ό,τι είχατε ποτέ τον περασμένο αιώνα», είπε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι «η αμερικανική δημοκρατία δεν είναι ένα ριάλιτι σόου» – προφανώς ένα ακόμη χτύπημα στον Τραμπ, πρώην οικοδεσπότη του σόου «The Apprentice» («Ο Μαθητευόμενος»).

Σε μια ακόμη αποκατάσταση των παραδόσεων, ο πρόεδρος ήταν υποχρεωμένος να υπομείνει τα πειράγματα ενός κωμικού. «Σας ευχαριστώ που με καλέσατε εδώ. Ημουν λίγο μπερδεμένος. Γιατί εμένα; Μετά μου είπαν ότι έχεις τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής όταν δίπλα σου στέκεται ένας Αφρικανός», είπε στον Μπάιντεν ο Νοτιοαφρικανός Τρέβορ Νόα, οικοδεσπότης της εκπομπής «The Daily Show», και αμέσως στρίμωξε τον πρόεδρο στη γωνία: «Από τότε που έπιασες δουλειά, τα πάντα ακολουθούν ανοδική πορεία! Η βενζίνη ανεβαίνει, το ενοίκιο ανεβαίνει, τα τρόφιμα ανεβαίνουν, τα πάντα».

Ο Τζο Μπάιντεν με τον Τρέβορ Νόα. Ο κωμικός ήταν καυστικός απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ | REUTERS/Al Drago
Φανερά και κρυφά…

Ο κωμικός άφησε αιχμές κατά προσωπικοτήτων των ΜΜΕ και του κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, ενώ για την Κίρστεν Σίνεμα, μια γερουσιαστή από τη συντηρητική πτέρυγα των Δημοκρατικών η οποία έχει μπλοκάρει μεγάλο μέρος της νομοθετικής ατζέντας του Μπάιντεν, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός: «Ποιος πίστευε ποτέ ότι θα βλέπαμε τη μέρα που μια γερουσιαστής θα μπορούσε να είναι ανοιχτά αμφιφυλόφιλη αλλά κρυμμένη Ρεπουμπλικανή;».

Ο Νόα έκλεισε με μια αναφορά στην αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, απευθυνόμενος στους παρισταμένους: «Παρακαλώ να είστε προσεκτικοί φεύγοντας απόψε. Ολοι γνωρίζουμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι πολύ καλή στις εκκενώσεις».

Το δείπνο είχε και σοβαρές στιγμές, με αφιερώματα σε πρωτοπόρους αφροαμερικανούς δημοσιογράφους και φερέλπιδες μαθητευόμενους ρεπόρτερ. Ολοι, ωστόσο, σηκώθηκαν όρθιοι όταν προβλήθηκε ένα σκληρό φωτογραφικό ρεπορτάζ προς τιμήν των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν κατά την κάλυψη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...