429
Διαδηλωτές φορώντας μάσκες όλων των ειδών βγαίνουν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ | REUTERS / CreativeProtagon

Πεκίνο προς Χονγκ Κονγκ: «Βγάλτε τους τις μάσκες!»

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2019, 12:00
Διαδηλωτές φορώντας μάσκες όλων των ειδών βγαίνουν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ
|REUTERS / CreativeProtagon

Πεκίνο προς Χονγκ Κονγκ: «Βγάλτε τους τις μάσκες!»

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2019, 12:00

Το πρώτο από τα ειδικά μέτρα που έλαβαν οι δυνάμεις καταστολής στο Χονγκ Κονγκ συνοψίζεται στην εντολή «Βγάλτε τους τις μάσκες!» – και η πρώτη αντίδραση χιλιάδων ανθρώπων σε αυτή την εντολή ήταν να φορέσουν τις μάσκες τους και να ξαναβγούν στους δρόμους με μεγαλύτερο πάθος από τις προηγούμενες φορές. Η ενεργοποίηση του μέτρου έγινε με απόφαση του λεγόμενου Εκτελεστικού Συμβουλίου του Χονγκ Κονγκ που δεν είναι τίποτε άλλο από το τοπικό διοικητικό όργανο του ΚΚ Κίνας.

Ετσι οι συγκρούσεις αναζωπυρώθηκαν, με τις διαμαρτυρίες των προσωπιδοφόρων για την εφαρμογή ενός νόμου κατά της χρήσης μασκών να συνεχίζονται αμείωτες.

Χλευαστική μάσκα με σαρδόνιο χαμόγελο | EPA/MIGUEL CANDELA

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου (που ταυτίζεται κιόλας με το αποικιακό πρότυπο διαχείρισης έκτακτης ανάγκης) σκοπό έχει να σταματήσουν οι χρονικά παρατεταμένες φασαρίες και οι καταστροφές δημόσιας περιουσίας διατείνονται οι Αρχές, αλλά οι εχθροί του Πεκίνου εστιάζουν στη στοχευμένη επίθεσή του στα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ.

Η δύναμη και η σβελτάδα του αιλουροειδούς | EPA/MIGUEL CANDELA

Με την εφαρμογή του μέτρου, η κάλυψη του προσώπου σε δημόσιο χώρο σημαίνει άμεση σύλληψη και κατηγορητήριο για τους παραβάτες. Αυτοί θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους και θα υποχρεούνται στην καταβολή προστίμου 25.000 δολαρίων Χονγκ Κονγκ (περίπου 29 χιλιάδες ευρώ). Ωστόσο οι νεαροί διαδηλωτές αψηφούν την απαγόρευση της προσωπίδας.

Ετσι πολλοί μασκοφόροι πήγαν και στα δικαστήρια την περασμένη Δευτέρα για να συμπαρασταθούν σε δύο μασκοφόρους οι οποίοι είχαν συλληφθεί νωρίτερα με τον νόμο κατά των μασκών. Στους δρόμους, δε, εξακολουθούν να ανταμώνουν οι μασκοφόροι και οι κανονικοί διαδηλωτές που είναι σπουδαστές και εργαζόμενοι.

Το μοντερνιστικό πνεύμα των ακτιβιστών δεν περιορίζεται μόνο στη χρήση των μασκών: οι μάσκες τους οι ίδιες έχουν συμβολική και αισθητική αξία, αφού είναι κάθε είδους: από μάσκες ζώων και κινηματογραφικών ηρώων μέχρι τις αντιασφυξιογόνες μάσκες του διεθνοποιημένου «μπλακ μπλοκ» και τις κλασικές χειρουργικές του φαρμακείου.

Κλασική αντιασφυξιογόνος μάσκα προς εξουδετέρωση των δακρυγόνων | EPA/FAZRY ISMAIL

Νεαροί ακτιβιστές δηλώνουν στα Δυτικά μίντια ότι οι κινητοποιήσεις τους συνιστούν έναν «ατέλειωτο πόλεμο» εναντίον του Πεκίνου: «Αύριο το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θα συνεχίσει να υπάρχει, και θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να παρεμβαίνουν στην πολιτική του Χονγκ Κονγκ, οπότε δεν υπάρχει κανένα συμπέρασμα, είναι ο ατελείωτος πόλεμος που θέλει ο λαός μας να πολεμήσει».

Και μία ταπεινή χειρουργική μάσκα | EPA/MIGUEL CANDELA

Και πρόσθεσε: «Εμείς αρνούμαστε το δόγμα μία χώρα, δύο συστήματα»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...