670
Οι παίκτες του Ολυμπιακού ανταποδίδουν το χειροκρότημα της Θύρας 7 | INTIMESports/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Πάρτι κάτω από τ’ αστέρια του Champions League

Sportscaster Sportscaster 31 Ιουλίου 2019, 11:01
Οι παίκτες του Ολυμπιακού ανταποδίδουν το χειροκρότημα της Θύρας 7
|INTIMESports/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Πάρτι κάτω από τ’ αστέρια του Champions League

Sportscaster Sportscaster 31 Ιουλίου 2019, 11:01

H αγωνία στο Φάληρο κράτησε 51 λεπτά. Οταν ο Γκιγιέρμε -η καλύτερη μεταγραφή του Ολυμπιακού το περασμένο καλοκαίρι- σηκώθηκε πιο ψηλά απ’ όλους και άνοιξε το σκορ, η Βικτόρια Πλζεν κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Ο Γκερέρο έγραψε το 2-0 στο 70′ (αυτό το παιδί κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, κάθε φορά που του δίνεται η ευκαιρία να αγωνιστεί), ο Mπράμπετς το 3-0 στο 73′ με αυτογκόλ (περιέργως το σάιτ της UEFA πίστωσε το γκολ στον Γκερέρο) και ο Σεμέδο το 4-0 στο 82′. Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με 22-3 τελικές προσπάθειες, υπέρ της ελληνικής ομάδας.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν δυο τρία χρόνια, αν όχι περισσότερα, να μπουν σε αγώνα τους με τέτοια ορμή. Αυτή η διάθεση, αλλά και ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας της ομάδας από τις 30 Ιουλίου κιόλας, είναι έργο του Πέδρο Μαρτίνς. Που, κακά τα ψέματα, θα είχε σοβαρό πρόβλημα, εάν οι Τσέχοι «έκλεβαν» την πρόκριση. Στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός πίεσε ασφυκτικά τον αντίπαλό του και τον έκλεισε στην περιοχή του. Το ότι δεν μπήκε γκολ στα 45 λεπτά, οφείλεται λιγότερο στην ατυχία (δοκάρι στο δεύτερο λεπτό) και περισσότερο στην απουσία του τραυματία Κώστα Φορτούνη. Του παίκτη που η φαντασία του στο παιχνίδι τον κάνει απρόβλεπτο.

Ο Βαλμπουενά προσπάθησε, ανεπιτυχώς και πάλι, να μπει στο ρόλο του καλύτερου έλληνα μεσοεπιθετικού τούτη την εποχή. Αυτή την τελική πάσα, που εξουδετερώνει την αντίπαλη άμυνα, ο Ολυμπιακός δεν θα τη βρει -πιθανότατα- ούτε στη μεταγραφή που ετοιμάζει (Μπενζιά). Οταν η μπάλα κυλάει στο χορτάρι, κανείς δεν «βλέπει γήπεδο» τόσο καλά, όσο ο Φορτούνης. Και κανενός άλλου η εκτέλεση φάουλ δεν προκαλεί τέτοιο τρόμο στους απέναντι. Τώρα τελευταία, όμως, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν βρει έναν άλλο τρόπο για να σκοράρουν: τα κόρνερ.

Τρία από τα τέσσερα χθεσινά γκολ τους (του Γκιγιέρμε, το δεύτερο του Γκερέρο και του Σεμέδο) προήλθαν από εκτέλεση κόρνερ. Το ίδιο και τα τρία τέρματα που πέτυχαν στο φιλικό ματς με τη Νότιγχαμ Φόρεστ (του Μασούρα και τα δύο του Γκερέρο). Είναι εκπληκτικό: έτσι επιτεύχθηκαν τα έξι από τα επτά πιο πρόσφατα γκολ του Ολυμπιακού.

Οι Πειραιώτες γκρέμισαν, χθες, και μια αρνητική παράδοση. Ηταν η πρώτη φορά που πήραν την πρόκριση στην κανονική διάρκεια ευρωπαϊκού τους αγώνα, ενώ είχαν φέρει 0-0 στο πρώτο παιχνίδι. Τα κατάφεραν με τον πιο εμφατικό τρόπο. Τέσσερα γκολ σε ένα ημίχρονο είχαν να σκοράρουν, στα Κύπελλα Ευρώπης, από το καλοκαίρι του 1998 (4-2 την Ανόρθωση). Σύμφωνα με το soccerbase, το 4-0 επί της Βικτόρια ήταν η μεγαλύτερη σε εύρος νίκη του Ολυμπιακού στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», σε ματς του Champions League. Εάν θυμάστε ένα 6-2 επί της Λεβερκούζεν, ήταν στη Ριζούπολη. Κι ένα 5-0 επί της Μοζίρ, στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Η πρόκριση εξασφάλισε στον Ολυμπιακό τη συμμετοχή του σε όμιλο του Europa League, ό,τι κι αν συμβεί στον επόμενο (τρίτο) προκριματικό του Champions League. Για το ταμείο του σημαίνει περίπου 7,5 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από τα εισιτήρια των (τουλάχιστον) τεσσάρων ευρωπαϊκών αγώνων που θα δώσει στην έδρα του μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά και οι νίκες ή οι ισοπαλίες που θα κατακτήσει, οι οποίες πριμοδοτούνται από την UEFA. Ταυτοχρόνως, του αφήνει ανοικτό το δρόμο προς τους ομίλους του Champions League, που είναι ο μεγάλος του στόχος.

Το επόμενο εμπόδιο που θα συναντήσει, προτού φτάσει στα play-off της κορυφαίας διοργάνωσης, είναι η Μπασάκσεχιρ. Τουρκική ομάδα (παίζει απόψε με την ΑΕΚ σε φιλικό ματς) με ιστορία μόλις τριών δεκαετιών. Η οποία, όμως, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου. Την περασμένη σεζόν τερμάτισε δεύτερη, μόλις δύο βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια, Γαλατάσαράι, και έχει στις τάξεις της ποδοσφαιριστές που τα προηγούμενα χρόνια έπαιζαν σε διάσημους συλλόγους: τον Ρομπίνιο, τον Ντεμπά Μπα, τον Αρντά Τουράν… Οπως έγραψαν οι Times, είναι η πιο… φιλοκυβερνητική ομάδα της χώρας, αφού οι ιδιοκτήτες της είναι δεδηλωμένοι υποστηρικτές του Ερντογάν.

Η πρώτη αναμέτρηση είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 7 Αυγούστου (20:45), στην Κωνσταντινούπολη. Και η ρεβάνς του «Καραϊσκάκης», στις 13 Αυγούστου (21:30). Για τον Ολυμπιακό, αυτά τα δύο ματς θα έχουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, σε σχέση με εκείνα κόντρα στη Βικτόρια. Αλλά είναι πολύ σημαντικό, το ότι θα τα αντιμετωπίσει χωρίς ιδιαίτερο άγχος. Με δίχτυ ασφαλείας το Europa League.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...