700
Υπάλληλοι του δήμου του Παρισιού καθαρίζουν σημείο όπου διέμεναν άστεγοι πρόσφυγες (φωτογραφία αρχείου) | Kiran Ridley/Getty Images

Παρίσι: Εκκενώνονται καταυλισμοί προσφύγων ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2023, 14:32
Υπάλληλοι του δήμου του Παρισιού καθαρίζουν σημείο όπου διέμεναν άστεγοι πρόσφυγες (φωτογραφία αρχείου)
|Kiran Ridley/Getty Images

Παρίσι: Εκκενώνονται καταυλισμοί προσφύγων ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2023, 14:32

Η ειδική μονάδα της αστυνομίας έφτασε πριν ξημερώσει, βαδίζοντας μέσα στο σκοτάδι στις όχθες του Σηκουάνα.

Οι μετανάστες που διέμεναν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό κατά μήκος της προκυμαίας, ξύπνησαν όταν οι αστυνομικοί πήραν τις θέσεις τους και βγήκαν από τις σκηνές, με την ανησυχία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.

Ολοι κατάλαβαν ότι η παρουσία αρκετών δεκάδων αστυνομικών των ΜΑΤ σήμαινε την εκκένωση του καταυλισμού που φιλοξενούσε 300 μετανάστες εδώ και μήνες.

«Δεν ξέρω πού θα πάω», δήλωσε στους Times ο 21χρονος Γιούσεφ, 21 ετών, ένας Σουδανός που έφτασε στη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα, αφού διέσχισε τη Λιβύη, την Τυνησία, τη Μεσόγειο, την Ιταλία και την Ελβετία. «Ελπίζω μόνο να μου δώσουν κάπου ένα κρεβάτι. Κάνει πολύ κρύο εδώ».

Η εκκένωση του καταυλισμού αποτελεί μέρος ενός προγράμματος που περιγράφεται από την κυβέρνηση Μακρόν ως «ανθρωπιστική» απάντηση στη μεταναστευτική κρίση που έχει αφήσει χιλιάδες Αφρικανούς, Αφγανούς, Αλβανούς, ανατολικοευρωπαίους και άλλους να κοιμούνται στους δρόμους του Παρισιού.

Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις είναι επιφυλακτικές. Λένε ότι ο στόχος του Μακρόν είναι να απομακρύνει τους αντιαισθητικούς καταυλισμούς από την πρωτεύουσα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων το επόμενο καλοκαίρι, όπως ακριβώς οι βραζιλιάνικες αρχές ισοπέδωσαν φαβέλες πριν από τους αγώνες του Ρίο και όπως οι φτωχοί εκτοπίστηκαν από τους κινέζους αξιωματούχους πριν από τους αγώνες του Πεκίνου.

Αν και η εκκαθάριση των καταυλισμών μεταναστών στο Παρίσι δεν είναι κάτι καινούργιο -έχουν γίνει περίπου 400 τέτοιες επιχειρήσεις από το 2015- ο ρυθμός επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, υποστηρίζουν οι φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Υπήρξε επίσης μια αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική. Ενώ παλαιότερα οι άστεγοι μετανάστες κατευθύνονταν σε καταφύγια μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα, περισσότεροι από 2.800 έχουν σταλεί στην επαρχία από τον Μάρτιο.

Μεταφέρονται σε προσωρινά καταφύγια σε πόλεις όπως το Μπορντό, το Στρασβούργο ή η Λυών, όπου μένουν για τρεις εβδομάδες, μέχρι να βρεθεί μόνιμο κατάλυμα -τουλάχιστον θεωρητικά.

Στην πράξη, συχνά δεν υπάρχει διαθέσιμη στέγαση, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν στο να κοιμούνται έξω στις επαρχιακές πόλεις, τα συμβούλια των οποίων παραπονιούνται ότι δεν χωράνε  άλλοι.

«Ο στόχος είναι να μεταφερθούν οι μετανάστες μακριά από το Παρίσι», δήλωσε η Ιβ Ντέριενιτς, γενική συντονίστρια στο Παρίσι για τους Γιατρούς του Κόσμου, τη γαλλική φιλανθρωπική οργάνωση. «Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί καταλήγουν στους δρόμους σε πόλεις της επαρχίας, όπου έχουν λιγότερη υποστήριξη από ό,τι στο Παρίσι».

Η Αρμονί Λεσέρφ-Μενιέ, αντιδήμαρχος του Μπορντό, δήλωσε στο France Info, τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό: «Είμαστε κορεσμένοι, υπερκορεσμένοι. Εχουμε οικογένειες στους δρόμους, παραγκουπόλεις και καταλήψεις. Δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλους ανθρώπους».

Ωστόσο, η έκκλησή της φαίνεται να έχει πέσει στο κενό στην πρωτεύουσα, σημειώνουν οι Times.

Από τα πέντε πούλμαν που είχαν δρομολογηθεί για τους μετανάστες οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό στον Σηκουάνα, το πρώτο κατευθυνόταν προς το Μπορντό.

Δεν ξέρω πού είναι το Μπορντό, είπε ο Γιούσεφ καθώς τον οδηγούσαν προς το πούλμαν. «Θέλω απλώς να δουλέψω, να βγάλω χρήματα και να έχω ένα μέρος για να ζήσω».

Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης λένε ότι οι υπουργοί κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν μπροστά στις δυσκολίες, με τη Γαλλία να δέχεται 131.254 αιτήσεις ασύλου πέρυσι, σε σύγκριση με 81.130 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με λιγότερες από 50.000 κλίνες σε κέντρα για αιτούντες άσυλο, δεκάδες χιλιάδες βρίσκονται σε «καταλύματα εκτάκτου ανάγκης», συνήθως δωμάτια ξενοδοχείων που κλείνονται από το κράτος.

Αλλά στην περιοχή του Παρισιού, πολλά ξενοδοχεία χαμηλού κόστους που χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση, αρνήθηκαν φέτος να δεχτούν άστεγους μετανάστες. Τα περισσότερα ανακαινίζονται ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, γνωρίζοντας ότι μπορούν να βγάλουν περισσότερα χρήματα προσφέροντας δωμάτια σε φιλάθλους κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Η απώλεια αρκετών χιλιάδων δωματίων ξενοδοχείων έχει αυξήσει τον αριθμό των μεταναστών στους δρόμους, λένε οι φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Εκπρόσωπος του υπουργείου στέγασης επέμεινε ότι οι εκκαθαρίσεις καταυλισμών στο Παρίσι «δεν έχουν καμία σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους να χτίσουν μια ζωή για τον εαυτό τους στο Μπορντό ή στη Μασσαλία ή οπουδήποτε αλλού».

Ο 25χρονος Σάμι, αιθίοπας αιτών άσυλο που κοιμάται κάτω από το Γαλλικό Ινστιτούτο Μόδας στον Σηκουάνα για περισσότερο από ένα χρόνο, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να πάει στην επαρχία.

«Η ζωή μου είναι στο Παρίσι. Εδώ έχω ζητήσει άσυλο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σάμι είχε λίγες ελπίδες να του δοθεί το καθεστώς του πρόσφυγα στη Γαλλία, αφού του το είχαν ήδη αρνηθεί στη Γερμανία.

«Θέλω να ζήσω στη Γαλλία», είπε. «Αλλά αν δεν πάρω άσυλο εδώ, ίσως προσπαθήσω να πάω στην Αγγλία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...