818
Ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με τους καταληψίες | InTime News

«Παράθυρο» διαλόγου του Τόσκα με τους καταληψίες

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2016, 15:21
Ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με τους καταληψίες
|InTime News

«Παράθυρο» διαλόγου του Τόσκα με τους καταληψίες

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2016, 15:21

Συγκλίνουν στην ουσία, παρά το γεγονός ότι εκφέρονται με διαφορετικό ύφος, οι δηλώσεις πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το ολοένα αυξανόμενο κύμα των καταλήψεων.

Τις τελευταίες ημέρες αρκετά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος επιχείρησαν να εξηγήσουν τη στάση των καταληψιών, σε κάποιες περιπτώσεις να εκλογικεύσουν αυτές τις μορφές «αντίδρασης» ακόμη και να τους προσδώσουν θεωρητικό έρεισμα.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Ιδού κάποια από αυτά:

«Αξιέπαινα παιδιά γιατί δείχνουν αλληλεγγύη», χαρακτήρισε τους καταληψίες κτιρίων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Η βουλευτής, μάλιστα, έσπευσε να δικαιολογήσει τις καταλήψεις κτιρίων, λέγοντας ότι αφενός «δεν γίνονται μόνο στην Ελλάδα», αφετέρου διότι οι καταλήψεις γίνονται ελλείψει δημοσίου χώρου. «Θα πρέπει σ’ αυτά τα παιδιά να δώσουμε χώρο», ενώ απέδωσε τις καταλήψεις στην … ανεργία των νέων. Οπως εξήγησε η κυρία Αυλωνίτου, αν αυτά τα παιδιά είχαν δουλειά, θα κοίταζαν τη δουλειά τους. Η κρίση όμως, τα έχει φέρει πιο κοντά και είναι αξιέπαινα γιατί δείχνουν αλληλεγγύη.

Η Σία Αναγνωστοπούλου προχώρησε ακόμη περισσότερο την κυβερνητική θέση λέγοντας πως μεταξύ των καταλήψεων και των τρομοκρατικών επιθέσεων που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη εκείνη προτιμάει το πρώτο.

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσαν και οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κυρίτση από τη στιγμή που έκανε λόγο για «συμφωνία κυρίων» μεταξύ του κράτους και των καταληψιών, ειδικά στις περιπτώσεις μακροχρόνιων καταληψιών, ενώ χρησιμοποίησε και το νεολογισμό «κανονικοποίηση» για να ορίσει αυτό που πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα με αυτές τις περιπτώσεις.

Ωστόσο, αυτός ο πρώτος κύκλος δηλώσεων κλείνει με όσα δήλωσε ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας.

Ο κ. Τόσκας, μιλώντας την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για ήπια αντιμετώπιση των καταλήψεων, εάν δεν υπερβαίνουν κόκκινες γραμμές και τάχθηκε εναντίον των βίαιων καταστολών.
Υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να νομισθεί ότι εγκρίνω την κατάληψη δημόσιου χώρου». Δίνοντας το στίγμα για την στάση της Αστυνομίας είπε πως κινείται «χωρίς δακρυγόνα και άγρια καταστολή που δεν απέδωσαν, αλλά επέτειναν καταστάσεις».

Για την κατάληψη στη Θεσσαλονίκη υποστήριξε ότι τυχόν βίαιη επέμβαση της Αστυνομίας στην κατάληψη θα έφερνε μεγάλες επιπτώσεις στην πόλη και ίσως γενικότερα. Πρόσθεσε ότι «έγινε η καλύτερη διαχείριση του θέματος με σώφρονα και ήπιο τρόπο» σημειώνοντας ότι και οι ζημιές ήταν μικρής έκτασης.
Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υποκρισία και πως μεγιστοποιεί και διογκώνει μεμονωμένα περιστατικά. Σημείωσε πως η Αστυνομία είχε να κάνει επέμβαση στα Εξάρχεια 30 χρόνια αναφερόμενος στην επιχείρηση για την εξάρθρωση της αλβανικής μαφίας ναρκωτικών. Η κατάσταση στα Εξάρχεια «κουκουλωνόταν συστηματικά και επιστημονικά» εδώ και χρόνια.

Τόνισε πως πριν λίγες μέρες η Αστυνομία επενέβη και απέδωσε στους ιδιοκτήτες τους στα Εξάρχεια τρία σπίτια, που τελούσαν υπό κατάληψη, επαναλαμβάνοντας ότι η αστυνομία δρα ανά περίπτωση και με μέτρο.

Για τους αντιεξουσιαστές ανέφερε πως «ανεχόμαστε την άλλη άποψη αρκεί να μην υπερβαίνει κόκκινες γραμμές, να μην γίνονται αυθαιρεσίες και υπερβολές». Τους κάλεσε εμμέσως να μην προβαίνουν σε καταλήψεις. «Το ζητούμενο δεν είναι να κλείνονται στους τοίχους ενός σπιτιού και να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους αλλά μέσα σε ένα ανοικτό μαζικό κίνημα» συμπλήρωσε ο κ. Τόσκας.

Αναφερόμενος στην κριτική του Παύλου Πολάκη για την άμεση δράση της Αστυνομίας στην εισαγγελική εντολή για το νοσοκομείο είπε πως η αστυνομία δεν επέδειξε υπερβάλλοντα ζήλο και πως ο ρόλος της δεν είναι να αποδίδει δικαιοσύνη, αλλά εκτελεί τις εντολές της Δικαιοσύνης.
Πρόσθεσε, όμως, πως ο κ Πολάκης έχει ζήλο και πολιτική επιδίωξη να μειώσει το κόστος των νοσοκομείων και να ξεκαθαρίσει μια σαθρή κατάσταση στα νοσοκομεία.

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας

Την πολυγλωσσία στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τον χειρισμό των καταλήψεων ανέδειξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, αυτήν τη φορά με αφορμή το παράθυρο διαλόγου που άνοιξε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στις συλλογικότητες των Εξαρχείων.

Κατά τον κ. Κουμουτσάκο, είναι φανερό ότι ο κ. Τόσκας υποτάσσεται στις πιο ακραίες θέσεις του κόμματός του. «Στην κόντρα της με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση ηττάται κατά κράτος και το κόμμα επιβάλλει τη βούλησή του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. είπε ότι «μετά την εισήγηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κυρίτση, για μια συμφωνία κυρίων ανάμεσα στο κράτος και τους καταληψίες δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη έσπευσε να τον ξεπεράσει. Δήλωσε σήμερα ότι έχει καλέσει ‘’συλλογικότητες των Εξαρχείων‘’ να συζητήσουν για να υπάρξει ανεμπόδιστη και ελεύθερη έκφραση των ιδεών».
«Προφανώς», συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος, «και για να συναποφασίσουν για το παρόν και το μέλλον της ασφάλειας μια ολόκληρης περιοχής στην καρδιά της Αθήνας».
Ακόμη, παρατήρησε ότι «μετά την κομματική και ιδεολογική κάλυψη των αντιεξουσιαστών η κυβέρνηση περνά στο επόμενο στάδιο: τη διαβούλευση, τη συναπόφαση και τη συνδιαχείριση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας με εκείνους που την αμφισβητούν και τη δυναμιτίζουν».

Το επόμενο στάδιο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ν.Δ., είναι «οι αντιεξουσιαστές, οι καταληψίες και οι μπαχαλάκηδες να δίνουν οδηγίες στην Αστυνομία».
«Η κυβέρνηση και ο κ. Τόσκας ας καταλάβουν επιτέλους ότι καθήκον και αποστολή τους είναι να φροντίζουν και να προστατεύουν μία μόνο “συλλογικότητα” τους Έλληνες πολίτες, τις οικογένειες και τις περιουσίες τους», πρόσθεσε και κατέληξε: «Πρώτη προτεραιότητα για την αυριανή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας και η εμπέδωση της ασφάλειας των πολιτών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...