710
|

Παπαχαραλάμπους, Αναστασοπούλου, Δροσάκη: Aυτά καταγγέλλουν για τον Πέτρο Φιλιππίδη

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2021, 12:58

Παπαχαραλάμπους, Αναστασοπούλου, Δροσάκη: Aυτά καταγγέλλουν για τον Πέτρο Φιλιππίδη

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2021, 12:58

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν αποσπάσματα από την καταγγελία σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη που κατέθεσαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) οι ηθοποιοί Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Λένα Δροσάκη και Πηνελόπη Αναστασοπούλου.

Στην καταγγελία τους, οι τρεις γυναίκες κάνουν λόγο για «σοβαρές πράξεις αντισυναδελφικής και αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς που προσέβαλαν τη γενετήσια αξιοπρέπειά τους» και ζητούν την οριστική διαγραφή του σκηνοθέτη και ηθοποιού από το ΣΕΗ.

Σε ένα από τα αποσπάσματα που παρουσιάστηκαν από το Mega, η κυρία Παπαχαραλάμπους αναφέρεται σε συγκεκριμένο περιστατικό στην παράσταση «Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον στο θέατρο «Βρετάνια» το 2000, όταν εκείνη ήταν 24 ετών.

«Ο καταγγελλόμενος προέβη επανειλημμένα σε σοβαρές πράξεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειάς μου και όχι μόνο. Εκμεταλλευόμενος το νεαρό της ηλικίας μου, την ανάγκη μου να εργαστώ, τον φόβο που μου είχε εμφυσήσει», λέει η ηθοποιός στην καταγγελία της και επικαλείται ακόμη ένα δυσάρεστο περιστατικό σε καμαρίνι που της παραχωρήθηκε από τον κ. Φιλιππίδη, αν και -όπως επισημαίνει- κρατούσε το κλειδί ο ίδιος.

«Ο καταγγελλόμενος με παρενοχλούσε και εκτός θεάτρου με διάφορους τρόπους, όπως παρακολουθώντας με και προκαλώντας μια συνεχή ανησυχία που έφθανε στα όρια του τρόμου. Ειλικρινά δεν ήξερα ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του. Φοβόμουν ότι είναι ικανός για τα πάντα όπως μου είχε αποδείξει άλλωστε», περιγράφει και μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι  κάθε φορά που υπήρχε ένας δικός της άνθρωπος στην παράσταση και είχαν μια σκηνή με ένα τρυφερό φιλί, εκείνος τη φιλούσε με βία προκαλώντας αίσθημα απέχθειας στο κοινό.

«Όλο αυτό το αίσθημα επεδείκνυε όταν ερχόταν και ο τότε σύντροφός μου να δει την παράσταση, πιάνοντάς με σε διάφορα σημεία του σώματός μου, δίνοντας αυτά τα ανάρμοστα φιλιά. Υπό αυτό το καθεστώς τρόμου και βίας έζησα καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν», καταγγέλλει η κυρία Παπαχαραλάμπους.

Σύμφωνα με την ίδια, όταν απευθύνθηκε στον θεατρικό παραγωγό του θεάτρου «Βρετάνια», Κάρολο Παυλάκη, εκείνος την άκουσε με προσοχή και της είπε ότι θα ήταν δύσκολη μια αντικατάσταση, αλλά της είπε ότι θα κατανοούσε αν ήθελε να φύγει.

«Δεν έφυγα από την παράσταση γιατί φοβήθηκα και άλλα αντίποινα. Είχα τον λόγο και δεν είπα τίποτα και μετανιώνω γιατί τον έτρεμα», εξηγεί η ηθοποιός.

Στη δική της καταγγελία, η κυρία Δροσάκη μιλά για την παράσταση «Εγκλημα στο Οριεντ Εξπρές» το 2019 στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη».

«Αρχισαν τα ίδια περιστατικά, άλλες φορές κατ’ ιδίαν, αλλά ενώπιον όλου του θιάσου. Κάποια στιγμή όλη αυτή η απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά έφθασε στο αποκορύφωμά της.

»Μια μέρα χωρίς λόγο επιτέθηκε λεκτικά και με απίστευτη ένταση ενάντια σε εμένα και τον συνάδελφό μου Λευτέρη Ζαμπετάκη, νομίζοντας ότι έχουμε κάποια ερωτική σχέση, πράγμα που δεν ίσχυε.

»Η πρόβα διακόπηκε και η κυρία Δανδουλάκη ανακοίνωσε στον Πέτρο Φιλιππίδη ότι δεν θα χρειαστεί άλλο τις υπηρεσίες του ως σκηνοθέτη. Εφυγε ο “ισχυρός” και όχι ο αδύναμος», περιγράφει.

Η καταγγελία της κυρίας Δροσάκη πάει όμως πίσω στο 2007, όταν ήταν 24 ετών, φοιτήτρια, στα γυρίσματα γνωστής τηλεοπτικής σειράς στην οποία πρωταγωνιστούσε ο καταγγελλόμενος.

Οπως αναφέρει, την ξεχώρισε και άρχισε να την προσεγγίζει. Σταδιακά «άρχισε να αλλάζει συμπεριφορά, να με παρενοχλεί σεξουαλικά, στην αρχή διακριτικά, στη συνέχεια ολοένα με πιο ανάρμοστο τρόπο. Κάποια στιγμή άρχισε να με απειλεί ανοιχτά ότι αν δεν συνευρεθούμε θα φροντίσει να μην περάσω ως φοιτήτρια τις εξετάσεις του υπουργείου», υποστηρίζει.

«Οταν έφθασε η σειρά μου και ανέβηκα στη σκηνή για να εξεταστώ, είδα τον καταγγελλόμενο να εισέρχεται στην αίθουσα του θεάτρου και να κατευθύνεται προς το μέρος της κριτικής επιτροπής χαιρετώντας εγκάρδια, συνομιλώντας θερμά με τα μέλη της. Οταν γύρισε να δει εμένα πάνω στη σκηνή, έκανε τη χαρακτηριστική κίνηση που σημαίνει “είδες που σ’ τα έλεγα;”. Δεν πέρασα στις εξετάσεις του υπουργείου, αν και θέλω να είμαι απολύτως σαφής: δεν ξέρω κατά πόσο αυτό οφείλεται σε ενέργειες του καταγγελλόμενου ή στο γεγονός ότι η απόδοσή μου δεν ήταν η επιθυμητή, κυρίως λόγω της ταραχής που μου είχε προκαλέσει», αναφέρει μεταξύ άλλων η ηθοποιός.

Από την πλευρά της, η κυρία Αναστασοπούλου επικαλείται περιστατικό που συνέβη το 2005, όταν ήταν 28 ετών και είχε πάει σε κάποια συνάντηση για συνεργασία με τον κ. Φιλιππίδη.

«Οταν έφθασε ο καταγγελλόμενος στο κτίριο ήμασταν μόνοι. Μπήκαμε στο καμαρίνι, κλείδωσε την πόρτα και ένιωσα άβολα. Με ρώτησε πράγματα για εμένα…», αναφέρει, κάνοντας λόγο για περιστατικά που προσέβαλαν τη γενετήσια αξιοπρέπειά της.

Αναφερόμενη, τέλος, σε συνεργασία που είχαν στο θέατρο, η ηθοποιός ισχυρίζεται: «Οταν καταλάβαινε ότι αισθανόμουν άβολα, αυτό τον εξίταρε περισσότερο. Τρομοκρατήθηκα, έκανα ότι δεν καταλάβαινα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News