534
Νίκος Παπαθανάσης και Ακης Σκέρτσος στο Συνέδριο του ΙΟΒΕ | ΙΟΒΕ

Παπαθανάσης στο Συνέδριο ΙΟΒΕ: Ετοιμοι για τα δύο επόμενα αιτήματα εκταμίευσης από το Ταμείο Ανάκαμψης

Avatar Κώστας Τσαμπάος 14 Μαρτίου 2024, 12:05
Νίκος Παπαθανάσης και Ακης Σκέρτσος στο Συνέδριο του ΙΟΒΕ
|ΙΟΒΕ

Παπαθανάσης στο Συνέδριο ΙΟΒΕ: Ετοιμοι για τα δύο επόμενα αιτήματα εκταμίευσης από το Ταμείο Ανάκαμψης

Avatar Κώστας Τσαμπάος 14 Μαρτίου 2024, 12:05

Από τον Ιούλιο 2021 και την έναρξη του ελληνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη δικαιούχος πόρων ως προς το ΑΕΠ (35,95 δισ. ευρώ ή άνω του 17% του ΑΕΠ), ενώ η συνολική κοινοτική υποστήριξη ανέρχεται σε 32% του ΑΕΠ. Οταν ο μέσος όρος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι 4,1% του ΑΕΠ.

Η επισήμανση ανήκει στην επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα, Νιόβη Ρίνγκου, προλογίζοντας το συνέδριο του ΙΟΒΕ για την εφαρμογή του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0.

Οπως τόνισε, η χώρα μας είναι μεταξύ των πρωτοπόρων ως προς την υλοποίηση του Σχεδίου και ένα από τα έξι κράτη-μέλη με τρεις εκταμιεύσεις πόρων, καθώς μέχρι σήμερα έχουν δοθεί περίπου 15 δισ. ευρώ και στόχος είναι να συνεχιστεί η εφαρμογή του όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Στο πάνελ συζήτησης που ακολούθησε, με συντονιστή εκ μέρους του ΙΟΒΕ τον καθηγητή Νίκο Βέττα, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος σημείωσε ότι το Σχέδιο πατά στην εμπειρία από την κρίση χρέους και αποτελεί τη σημαντικότερη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για τη σύγκλιση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η λογική του ξεφεύγει από την απορρόφηση πόρων και μεταφέρεται στο να προσδίδει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.

Οπως υπογράμμισε  ο κ. Σκέρτσος, εάν δεν υπήρχε το Ταμείο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρώπη θα ήταν σε ύφεση και όχι σε στασιμότητα και η Ελλάδα δεν θα είχε επιτύχει αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης και μάλιστα όταν όλοι κινούνται σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

Ειδικά για την Ελλάδα και ως προς το σκέλος των μεταρρυθμίσεων, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι έως το τέλος του προγράμματος (τον Αύγουστο 2026) η Ελλάδα έχει 139 μεταρρυθμιστικά ορόσημα και ήδη έχει ολοκληρώσει τα 52. Λέγοντας ότι «η Ελλάδα αλλάζει μέρα με την ημέρα».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε ότι η χώρα είναι έτοιμη να υποβάλει το 4ο αίτημα εκταμίευσης πόρων έως το τέλος του Απριλίου και το 5ο αίτημα προς το τέλος του Σεπτεμβρίου ή στις αρχές του Οκτωβρίου. Επισημαίνοντας ότι στην αναμενόμενη ανάπτυξη της χώρας, άνω του 60% οφείλεται στο Ταμείο.

Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το δανειακό σκέλος, καθώς, όπως είπε, με τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια καλύπτει σημαντικό μέρος του επενδυτικού κενού της χώρας. Λέγοντας, παράλληλα, ότι είναι άνω των 11 δισ. ευρώ σε συμβάσεις και από αυτά 4,7 δισ. ευρώ στο δανειακό σκέλος. Και κατέληξε επισημαίνοντας ότι απαιτείται επιτάχυνση, φέροντας ως παράδειγμα τις καθυστερήσεις στην απόδοση της δικαιοσύνης και το μεταρρυθμιστικό έργο στη δημόσια διοίκηση.

Στην τελική ευθεία για το αίτημα εκταμίευσης της τέταρτης δόσης, τα μηνύματα που πήρε η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες, σχετικά με την πορεία υλοποίησης των έργων και των οροσήμων του προγράμματος, είναι καταρχήν θετικά.

Η χώρα μας βρίσκεται στα μισά του δρόμου, έχοντας εκταμιεύσει 14,9 δισ. ευρώ ή το 41% του ποσού που της αναλογεί, και έχοντας εκπληρώσει το 23% των οροσήμων του Σχεδίου Ανάκαμψης. Κατά συνέπεια απομένουν δυόμισι χρόνια για τα υπόλοιπα 21 δισ. ευρώ και μία σειρά από δύσκολους στόχους, όπως η ολοκλήρωση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων (βλ. Κτηματολόγιο, μεταρρύθμιση και ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, αλλαγές στις δημόσιες συμβάσεις) και έργα όπως η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών, η κατάρτιση τουλάχιστον 500.000 εργαζομένων και ανέργων, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων της χώρας και η θωράκιση της χώρας απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...