307
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Επιδημιολόγων, Βάνα Παπαευαγγέλου | INTIMENEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Παπαευαγγέλου: Στα 64 χρόνια ο μέσος όρος στις ΜΕΘ – Οσοι φορούν μάσκα νοσούν πιο ήπια

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2020, 18:17
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Επιδημιολόγων, Βάνα Παπαευαγγέλου
|INTIMENEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Παπαευαγγέλου: Στα 64 χρόνια ο μέσος όρος στις ΜΕΘ – Οσοι φορούν μάσκα νοσούν πιο ήπια

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2020, 18:17

Η δραστηριότητα της νόσου Covid-19 στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από μεγάλη διασπορά σε ολόκληρη την επικράτεια και το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο, τόνισε κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Επιδημιολόγων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η ίδια είπε ότι σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι τα 64 χρόνια. «Ο χαμηλός μέσος όρος προκύπτει από τον μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων που μολύνθηκαν το προηγούμενο διάστημα», εξήγησε η ίδια.

Ωστόσο, εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες σε αυτή τη φάση είναι ότι ακόμη και αν μειωθούν τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες, το σύστημα υγείας θα συνεχίζει να πιέζεται, αφού την τελευταία εβδομάδα διαγνώστηκαν 2.500 άτομα άνω των 65 ετών.

«Σήμερα πια, όλοι έχουμε έναν γνωστό που είτε έχει νοσήσει είτε έχει κάποιον γνωστό στο περιβάλλον του. Συνεπώς, θα πρέπει να περιορίσουμε τις μετακινήσεις και να φοράμε μάσκα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποξενωθούμε, αλλά θα μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα μέσα και έξω από το σπίτι», τόνισε η ίδια.

Μάσκα και πρόληψη

Οπως εξήγησε, η μάσκα όχι απλώς μειώνει τη μετάδοση, αλλά και την ποσότητα του ιικού φορτίου. Αυτό σημαίνει ότι όποιος  έρθει σε επαφή με μικρότερο ιικό φορτίο του κορονοϊού λόγω της προστασίας της μάσκας, θα έχει και πιο ήπια συμπτώματα αν νοσήσει.

Η ίδια μίλησε και για θετικά δεδομένα που έχει στα συρτάρια του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και «από την επόμενη Δευτέρα ίσως αρχίσουμε να χαμογελάμε. Αυτό μας δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ», ολοκλήρωσε.

Στη Θεσσαλονίκη

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι εξαιτίας του μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου που υπάρχει στη χώρα, θα πρέπει τα μέτρα να τηρηθούν απαρέγκλιτα τις επόμενες ημέρες, καθώς το σύστημα υγείας συνεχίζει να πιέζεται από τα αλλεπάλληλα περιστατικά.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, λόγω ακριβώς της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ στη συμπρωτεύουσα, δεν υπάρχει περιθώριο να μη τηρηθούν τα μέτρα αυστηρά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...