534
Η διάγνωση του παιδιού με σύνδρομο Καβασάκι έγινε στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης | Intime

Παιδί με νόσο Καβασάκι νοσηλεύεται στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2020, 13:38
Η διάγνωση του παιδιού με σύνδρομο Καβασάκι έγινε στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης
|Intime

Παιδί με νόσο Καβασάκι νοσηλεύεται στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2020, 13:38

Καθησυχαστικοί είναι οι επιστήμονες για το παιδί που διαγνώστηκε με σύνδρομο Καβασάκι στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, καθώς όπως λένε πρόκειται για μία νόσο που υπήρχε πριν από τον κορονοϊό και θα υπάρχει και στο μέλλον, ενώ μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα τις νόσου και να οδηγεί μικρά παιδιά στην Εντατική.

Η ανησυχία προκλήθηκε πριν από μερικές ημέρες με τη σοβαρή νοσηλεία μικρού αριθμού παιδιών σε Βρετανία και Γαλλία. Καθώς τα παιδιά είναι εξαιρετικά σπάνιο να νοσήσουν σοβαρά και να χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), τις προηγούμενες ημέρες περίπου 20 ανήλικοι στις εν λόγω χώρες είχαν εκδηλώσει σοβαρά συμπτώματα. Η νόσος αυτή μοιάζει με την Καβασάκι, η οποία προσβάλει παιδιά κάτω των πέντε ετών, όμως οι επίσημες διαγνώσεις τότε δεν είχαν γίνει ακόμη.

«Πρόκειται για ένα πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, αναφέρουν ότι μοιάζει με μια νόσο που λέγεται τοξικό σοκ, την οποία την κάνουν κάποια μικρόβια, όπως ο στρεπτόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος», είχε πει πριν από περίπου δέκα μέρες ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση των 6 μ.μ.

Μάλιστα, δύο μέρες αργότερα και στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει με την υπουργό Παιδείας  Νίκη Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων, ο ίδιος είχε εμφανιστεί καθησυχαστικός και είχε αναφέρει ότι τελικά «είναι ένα φλεγμονώδες σύνδρομο που μοιάζει με τη νόσο Καβασάκι».

Αρα το σύνδρομο Καβασάκι δεν συνδέεται με σοβαρή νοσηρότητα στα παιδιά σε περίπτωση που το εκδηλώσουν και παράλληλα νοσήσουν και από Covid-19.

Καθησυχαστικός παρουσιάστηκε την Πέμπτη και ο Εμμανουήλ Ροηλίδης, καθηγητής παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σχετικά με το σύνδρομο Καβασάκι που προσβάλλει τα παιδιά.

Με αφορμή το κρούσμα της νόσου που διακομίστηκε στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής ξεκαθάρισε στο Open ότι «Καβασάκι είχαμε προ κορονοϊού. Το βλέπαμε παλιότερα και θα το βλέπουμε και μετά την πανδημία. Σε κάποια μέρη του κόσμου με τον επιπολασμό της Covid-19, όπως το Λονδίνο, είχαμε παρόμοια υπερφλεγμονώδη νοσήματα. Κάποια παιδιά βρέθηκαν θετικά και στον κορονοϊό, κάποια δεν ήταν θετικά».

Επίσης, εξήγησε ότι δεν πρόκειται για μεταδοτικό νόσημα όπως ο κορονοϊός, απλά συνέπεσε μαζί του η διάγνωση σε κάποια παιδιά.

«Η κλινική εικόνα και τα συμπτώματά της είναι υψηλός πυρετός για πέντε με έξι ημέρες, κόκκινα μάτια, πρησμένη γλώσσα, σκασμένα χείλη, εξανθήματα και όταν κάνει διάγνωση ένας παιδίατρος, πρέπει να σκεφτεί και τη νόσο Καβασάκι».

Νόσος Καβασάκι

Για τα περιστατικά της νόσου Καβασάκι έχει ήδη τοποθετηθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέροντας πώς είναι εις γνώσιν των αναφορών της νόσου Καβασάκι σε μικρά παιδιά και την πιθανή συσχέτιση της με τον Covid-19 και σημειώνει πως πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια, που προσβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία, τα αιτία της οποίας δεν είναι πλήρως κατανοητά, αλλά η κατάσταση πιστεύεται ότι προκαλείται από ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού.

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό για τέσσερις και πλέον ημέρες, εξάνθημα που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πονοκέφαλο και πονόλαιμο, ενώ προκαλείται πρήξιμο στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς.

Η πιο σοβαρή επιπλοκή του συνδρόμου είναι ακριβώς η προσβολή των αγγείων που δίνουν αίμα στην καρδιά (στεφανιαία αγγεία).

Αν τα αγγεία αυτά προσβληθούν τότε μπορεί το παιδί να παρουσιάσει ανεύρυσμα των αγγείων που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή να δημιουργηθεί θρόμβο.

Μελέτες έχουν περιγράψει μια σχέση ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων και του συνδρόμου Καβασάκι, που κυμαίνονται από το 9% έως και το 42% των ασθενών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...