552
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη παρουσίαση του νέου σχεδίου για την πολιτική προστασία | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Οχι» κάλπες πάνω από τα αποκαΐδια, λέει ο Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2018, 14:47
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη παρουσίαση του νέου σχεδίου για την πολιτική προστασία
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Οχι» κάλπες πάνω από τα αποκαΐδια, λέει ο Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2018, 14:47

Πολιτικό τόνο έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσίαση  του νέου σχεδίου για την Πολιτική Προστασία, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διερευνήσουμε τα αίτια και ότι δεν είναι η ώρα να στηθούν κάλπες πάνω από τα καμένα.

Είναι μια έμμεση απάντηση στην έκκληση του προέδρου της  ΝΔ Κυριακου Μητσοτάκη ο Πρωθυπουργός,  αντί να προκηρύξει εκλογές στις 20 Αυγούστου αντί να κηρύξει την έξοδο από το μνημόνιο.

«Το σημαντικό σήμερα δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας, σε βάθος και με αντικειμενικότητα. Και να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην επαναληφθεί ποτέ μια τέτοια καταστροφή. Αυτό είναι το σημαντικό. Όχι να ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια», είπε.

Εξήγησε ότι «οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο “όχι” στις απόπειρες να ενοχοποιηθούν εκείνοι που έδωσαν τη μάχη, που ήταν στη πρώτη γραμμή, που έζησαν την ανθρώπινη τραγωδία και τον ανθρώπινο πόνο».

Εφερε το παράδειγμα του υποπυραγού Ανδρέα Δημητρίου, «που την ώρα που επιχειρούσε στο καθήκον, και έδινε την άνιση μάχη με τις φλόγες και τα 11 μποφόρ, έχασε τη γυναίκα και το παιδί του λίγο παρακάτω, στο Μάτι, από τη λαίλαπα της πυρκαγιάς».

Πρόσθεσε ότι «ούτε οι πυροσβέστες, ούτε οι αστυνομικοί, θα έπρεπε να μπαίνουν στο στόχαστρο μιας φτηνής και μακάβριας πολιτικής αντιπαράθεσης, για λόγους που δεν έχουν καμιά σχέση με την επιχειρησιακή αλήθεια».

Επιπλέον διερωτήθηκε «μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;» και συνέχισε: «Κι αυτό, δεν έχει να κάνει με την πολιτική, ή ακόμα χειρότερα με την επικοινωνία. Μια ανθρωπιστική τραγωδία δεν προσφέρεται για τέτοια επιπόλαια και ιδιοτελή προσέγγιση.

» Έχει να κάνει με την ανθρώπινη συγκίνηση, το συγκλονισμό, που αναπόφευκτα προκαλεί μια τέτοια καταστροφή. Έχει να κάνει με το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να διακατέχει, και είμαι βέβαιος ότι διακατέχει, τον καθένα μας.

» Οφείλουμε, συνεπώς, να σκύψουμε με θάρρος, και χωρίς υπεκφυγές, και να εξετάσουμε σε βάθος και σε όλες τους τις διαστάσεις, τα “γιατί” και τα “διότι”. Με αδιάβλητες διαδικασίες, και αδιάβλητα πρόσωπα. Και να είναι όλοι σίγουροι, ότι αυτό θα το κάνουμε», σημείωσε.

Για τη διερεύνηση του τι έφταιξε, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής διερεύνησης των αιτιών της τραγωδίας, υπό τον Γερμανό καθηγητή Γκόλνταμερ.

Τι προβλέπει ο νέος σχεδιασμός

Όπως ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό, η σημερινή Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταργείται και αντικαθίσταται από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών.

Θα πρόκειται για αυτοτελή δημόσια Υπηρεσία που θα υπάγεται ιεραρχικά στο υπουργείο Εσωτερικών.

Επικεφαλής της νέας Εθνικής Υπηρεσίας τοποθετείται Διοικητής, ο οποίος αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επιχειρησιακής ικανότητας, καθώς και επιστημονικής επάρκειας. Η επιλογή του επικεφαλής θα οργανωθεί υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής.

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίπεδό της (στο πλευρό του Διοικητή) συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων, κλπ).

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίσης επίπεδο στο πλευρό του Διοικητή συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης. Το Επιτελείο αυτό αποτελείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.