496
Ενα από τα οδοφράγματα των Σέρβων στην πλευρά του Κοσόβου | REUTERS/Florion Goga

Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες ζητούν «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» από Σερβία και Κόσοβο

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2022, 17:10
Ενα από τα οδοφράγματα των Σέρβων στην πλευρά του Κοσόβου
|REUTERS/Florion Goga

Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες ζητούν «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» από Σερβία και Κόσοβο

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2022, 17:10

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τη συνεχιζόμενη τεταμένη κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο, όπως ανέφεραν στην κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες προέτρεψαν τις δύο πλευρές να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποκλιμακώσουν την κατάσταση. Πρόσθεσαν ότι ΗΠΑ και ΕΕ εργάζονται με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάντρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Αλμπιν Κούρτι, για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαιρέτισαν επίσης τις διαβεβαιώσεις που έδωσε η ηγεσία του Κοσόβου ότι δεν υπάρχουν «λίστες» με ονόματα Σέρβων του Κοσόβου ,οι οποίοι πρόκειται να συλληφθούν ή να τους ασκηθούν διώξεις επειδή συμμετείχαν σε ειρηνικές διαδηλώσεις ή αποκλεισμούς δρόμων.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ΗΠΑ και ΕΕ αναμένουν από το Κόσοβο και τη Σερβία να επιστρέψουν σε ένα περιβάλλον που θα συμβάλει στη συμφιλίωση και τη συνεργασία προς όφελος των πολιτών τους.

Παραχώρηση από την Πρίστινα και νέα οδοφράγματα από τους Σέρβους

Στο μεταξύ, τα οδοφράγματα των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο παραμένουν για 19η ημέρα, εμφανίζονται ωστόσο σημάδια υποχώρησης από την πλευρά της Πρίστινας.

Οι δικαστικές αρχές του Κοσόβου αποφάσισαν να μετατρέψουν την προφυλάκιση του πρώην αστυνομικού Ντέγιαν Πάντιτς σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο Ντέγιαν Πάντιτς συνελήφθη στις 10 Δεκεμβρίου ως ύποπτος για τρομοκρατική δράση και κρίθηκε προφυλακιστέος. Η προσωρινή αποφυλάκισή του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης αποτελούσε ένα από τα αιτήματα των Σέρβων για να αποσύρουν τα οδοφράγματα.

Τα άλλα αιτήματα αφορούν την αποφυλάκιση και άλλων δύο Σέρβων που συνελήφθησαν και την αποχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσόβου από τον βορρά, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Το βράδυ της Τρίτης, στην κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει τη νότια Σερβία με το Κόσοβο στήθηκε νέο οδόφραγμα, αυτήν τη φορά στη σερβική πλευρά των διοικητικών συνόρων.

Κάτοικοι της περιοχής τοποθέτησαν φορτηγά φορτωμένα με μπάζα κάθετα στον δρόμο εμποδίζοντας έτσι την πρόσβαση των οχημάτων στη συνοριακή διάβαση «Μέρνταρε».

Κοσοβάρος αστυνομικός σε περιπολία στη Μιτρόβιτσα, την Τετάρτη – EUTERS/Florion Goga

Στον αυτοκινητόδρομο είχε σχηματιστεί μεγάλη ουρά από νταλίκες και αυτοκίνητα που είχαν εγκλωβιστεί. Η διάβαση αυτή αποτελεί το βασικό σημείο διέλευσης των εμπορευμάτων προς το Κόσοβο, ενώ τις ημέρες των εορτών χρησιμοποιείται από Κοσοβάρους που εργάζονται στο εξωτερικό και επιστρέφουν για διακοπές στην πατρίδα τους.

Η σερβική αστυνομία δεν είχε εκδώσει ανακοίνωση για τον αποκλεισμό της οδικής αυτής αρτηρίας, ούτε έκανε κάποια προσπάθεια για να απομακρυνθεί το οδόφραγμα.

Η αστυνομία του Κοσόβου συνέστησε στους ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν άλλες μικρότερες συνοριακές διαβάσεις στη νότια Σερβία ή να ταξιδεύουν μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

«Αυτό το παράνομο οδόφραγμα εμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία ατόμων και αγαθών, κατά συνέπεια καλούμε τους πολίτες και συμπατριώτες μας να κυκλοφορούν από τις άλλες μεθοριακές διαβάσεις», ανέφερε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της.

Η Πρίστινα κάλεσε επίσης την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR) να διαλύσει τα οδοφράγματα.

Ο υπουργός Aμυνας της Σερβίας, Μίλος Βούτσεβιτς, είπε ότι ο αποκλεισμός των δρόμων είναι ένας «δημοκρατικός και ειρηνικός» τρόπος διαμαρτυρίας και ότι το Βελιγράδι διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους Δυτικούς διπλωμάτες για την επίλυση της κρίσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...