1106
Ρώσοι και ουκρανοί τουρίστες αναγκάζονται να συμβιώσουν στα ξενοδοχεία του Σαρμ Ελ Σεΐχ | Wikimedia Commons

Οταν ρώσοι και ουκρανοί τουρίστες στην Αίγυπτο συμβιώνουν αναγκαστικά

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2022, 17:21
Ρώσοι και ουκρανοί τουρίστες αναγκάζονται να συμβιώσουν στα ξενοδοχεία του Σαρμ Ελ Σεΐχ
|Wikimedia Commons

Οταν ρώσοι και ουκρανοί τουρίστες στην Αίγυπτο συμβιώνουν αναγκαστικά

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2022, 17:21

Το Σαρμ Ελ Σεΐχ, ένα από τα πιο δημοφιλή θέρετρα της Αιγύπτου, στον κόλπο της Ακαµπα, στο νοτιοανατολικό τµήµα της Χερσονήσου του Σινά, είναι αγαπημένος προορισμός για χιλιάδες Ρώσους και Ουκρανούς, που απολαμβάνουν κάθε χρόνο τις διακοπές τους στα πολυτελή all inclusive ξενοδοχεία του.

Ωστόσο αυτή τη φορά, πολίτες και των δύο χωρών, που είχαν φθάσει στο θέρετρο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ξέμειναν στην Αίγυπτο υποχρεωμένοι σε μια άβολη συγκατοίκηση, χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους μετά την αναστολή των πτήσεων.

«Για μένα, είναι δύσκολο να μιλάω τώρα με τους Ρώσους», λέει στην ανταποκρίτρια των New York Times Βίβιαν Γι ο 30χρονος Γεβγένι Σεφτσένκο, ο οποίος έφτασε στο Σαρμ Ελ Σεΐχ, από το Κίεβο, με τη σύζυγό του και το μικρό παιδί τους τέσσερις ημέρες πριν από την εισβολή.

Στο λόμπι του πολυτελούς ξενοδοχείου, στο οποίο έχουν εγκατασταθεί, μια γυναίκα με κόκκινη τουαλέτα παίζει Σοπέν σε ένα πιάνο με ουρά, ενώ ορδές παιδιών τρέχουν πάνω-κάτω, κραδαίνοντας πλαστικά σπαθιά και φωνάζοντας, στα ρωσικά, «Είμαι πειρατής!». Για τα παιδιά ο πόλεμος είναι παιχνίδι, όχι όμως και για τους μεγάλους.

Αναφερόμενος στους Ρώσους που βρίσκονται στο θέρετρο, ο Σεφτσένκο λέει: «Εχουν επίσης προβλήματα, οι πιστωτικές κάρτες τους δεν λειτουργούν και το ρούβλι πέφτει. Αλλά δεν μπορείς να τα συγκρίνεις με τα δικά μας προβλήματά. Με τα ουκρανικά προβλήματα».

Ενώ, λοιπόν, στην Ουκρανία μαίνεται ο πόλεμος, στο ηλιόλουστο Σαρμ Ελ Σεΐχ, όπου χιλιάδες τουρίστες και από τις δύο πλευρές είναι υποχρεωμένοι να συμβιώνουν, χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους ούτε και να αποφύγουν ο ένας τον άλλον στον πρωινό μπουφέ, οι ημέρες είναι γεμάτες ένταση, επιθετικότητα, φόβο και περιστασιακά στιγμές συμπόνιας.

Μερικοί από τους ουκρανούς τουρίστες με τους οποίους μίλησε η δημοσιογράφος των New York Times είπαν ότι προσπάθησαν –και σε μεγάλο βαθμό απέτυχαν– να πείσουν τους Ρώσους ότι η χώρα τους δεν είχε κάνει τίποτα για να αξίζει την εισβολή. Ενας Ουκρανός τής είπε ότι στο λόμπι του ξενοδοχείου είδε έναν Ρώσο με τη σημαία της χώρας του στο μακό του, να αγριοκοιτάζει μια ουκρανή τουρίστρια μέχρι που εκείνη ξέσπασε σε κλάματα. Ασχημα λόγια, εξάλλου, έχουν ακουστεί σε εμπορικές περιοχές σε όλη την πόλη.

Οι Αιγύπτιοι από τη μεριά τους κάνουν ό,τι μπορούν για να κατευνάσουν τις εντάσεις: εργαζόμενοι είπαν ότι τα ξενοδοχεία πρόσφεραν δωρεάν γεύματα και άλλα προνόμια στους πελάτες τους για να πείσουν Ουκρανούς και Ρώσους να τρώνε σε ξεχωριστά εστιατόρια.

Βία ξέσπασε τουλάχιστον μία φορά πριν από δύο εβδομάδες, όταν η αστυνομία κλήθηκε να χωρίσει έναν Ρώσο και μια Ουκρανή που τσακώνονταν, σύμφωνα με υπαλλήλους του ξενοδοχείου. Στη συνέχεια, ένας από τους δύο μεταφέρθηκε σε άλλο ξενοδοχείο.

Αξιωματούχοι της ουκρανικής πρεσβείας δήλωσαν πως όταν ξεκίνησε η εισβολή, περίπου 11.000 Ουκρανοί διέμεναν στο Σαρμ Ελ Σεΐχ και ακόμη 9.000 στη Χουργκάντα, ένα άλλο αιγυπτιακό θέρετρο στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι αριθμοί μειώθηκαν, έκτοτε, καθώς η Αίγυπτος συντόνισε πτήσεις εκκένωσης προς την Ευρώπη. Ο αριθμός των Ρώσων που ξέμειναν στην Αίγυπτο δεν έχει δημοσιευτεί, ωστόσο είναι πιθανό να ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες. Σε κανονικές συνθήκες, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες στέλνουν κάθε χρόνο εκατομμύρια ρώσους και ουκρανούς τουρίστες να απολαύσουν τον ήλιο και τη ζέστη στις παραλίες του Σαρμ Ελ Σεΐχ και της Χουργκάντα.

Από την άλλη πλευρά, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι το τελευταίο από τα πολλά χτυπήματα που έχει δεχτεί ο τουριστικός κλάδος της Αιγύπτου, στα οποία μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται η αιγυπτιακή επανάσταση του 2011, η τρομοκρατική βομβιστική επίθεση το 2015 σε ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος μετά την αναχώρησή του από το Σαρμ Ελ Σεΐχ, που οδήγησε σε εξαετή απαγόρευση των απευθείας πτήσεων και πιο πρόσφατα η πανδημίας του κορονοϊού.

Στα τέλη του περασμένου έτους, Ρώσοι κι Ουκρανοί άρχισαν και πάλι να συρρέουν στα αιγυπτιακά θέρετρα, όπου οι επισκέπτες μπορούν να βρουν μενού, πινακίδες και δραστηριότητες στα ρωσικά, γλώσσα που μιλούν επίσης πολλοί Ουκρανοί, ενώ στα δωμάτια, οι τηλεοράσεις διαθέτουν κυρίως ρωσικά και ουκρανικά κανάλια. Μέχρι πριν από έναν μήνα οι δύο εθνικότητες έκαναν διακοπές αρμονικά μεταξύ τους. Στη συνέχεια, τα ουκρανικά κανάλια άρχισαν να δείχνουν τις ρωσικές δυνάμεις να καταστρέφουν ουκρανικές πόλεις και να πυροβολούν εναντίον αμάχων, ενώ τα ρωσικά κανάλια υποστήριζαν ότι δεν γινόταν καν πόλεμος.

«Γενικά, υποστηρίζω την πλευρά της ρωσικής κυβέρνησης», είπε στους New York Times ο Πάβελ, ένας πωλητής από τη λίμνη Βαϊκάλη στη Σιβηρία, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό του, εξηγώντας: «Πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας», επικαλούμενος υποψίες για τους αμερικανούς δημοσιογράφους.

«Δεν μπορούν να δεχτούν την άποψή μας», είπε για τους ρώσους παραθεριστές η 43χρονη Αλίνα Βαϊσοτσάινα διευθύντρια εταιρείας λεωφορείων στο Καμιάνσκε της Ουκρανίας, που γνώρισε τον 58χρονο σύζυγό της, Σεργκέι Βαϊσοτσάιν, οδηγό λεωφορείου, στη δουλειά και βρέθηκαν στο Σαρμ Ελ Σεΐχ για τον μήνα του μέλιτος, «Προσπαθήσαμε να τους εξηγήσουμε, αλλά θα προκαλούσε σύγκρουση μεταξύ μας και δεν θέλουμε συγκρούσεις ούτε και να έχουμε κανένα πρόβλημα» είπε.

Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι Ρώσοι που δεν πιστεύουν την προπαγάνδα του Κρεμλίνου στην κρατική τηλεόραση. Ο 30χρονος Μάικ, υπάλληλος σε μια φαρμακευτική εταιρεία με έδρα τη Μόσχα, είπε ότι μια ομάδα ουκρανών τουριστών, κοντά στα τραπέζια του πινγκ πονγκ στο ξενοδοχείο του, του έδειξαν φωτογραφίες από τη σφαγή στα τηλέφωνά τους. «Δεν είπα τίποτα. Δεν είχα λόγια να το εξηγήσω», είπε. «Απλώς τους αγκάλιασα».

Ο Μάικ και η συνομήλικη σύζυγός του, Αναστασία, έμαθαν τα νέα για τον πόλεμο ενώ βρίσκονταν στο Σαρμ Ελ Σεΐχ και προς στιγμήν σκέφτηκαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, αλλά αποφάσισαν ότι δεν μπορούσαν να αφήσουν πίσω τις οικογένειές τους. Και η διαμαρτυρία που ζητούσαν πολλοί ουκρανοί τουρίστες από τους Ρώσους, τους φαίνεται, όπως είπαν, πολύ επικίνδυνη εν μέσω της κλιμακούμενης καταστολής των διαφωνούντων στη Ρωσία. Αρνήθηκαν, μάλιστα, να δώσουν τα επώνυμά τους φοβούμενοι τις επιπτώσεις. «Αλλά ελπίζουμε ότι όλα θα αλλάξουν», είπε η Αναστασία.

Ηχεί πραγματικά παράταιρο να μιλάς για τον πόλεμο σε ένα τέτοιο σκηνικό με γαλήνια θάλασσα, γαλανό ουρανό και λαμπερό ήλιο, όταν η αγωνία και η καταστροφή γεμίζουν τα τηλέφωνα των τουριστών, σημειώνει η απεσταλμένη των ΝΥΤ.

«Ακόμα νιώθω ένοχος που βρίσκομαι εδώ», αποκαλύπτει στους New York Times ο Βαντίμ Χαράτ, ηλεκτρολόγος μηχανικός από το Κίεβο, που ανακάλυψε ότι η Ρωσία είχε εισβάλει στη χώρα του όταν προσγειώθηκε στο Σαρμ Ελ Σεΐχ για τον εορτασμό των 50ών γενεθλίων του. «Το να κάθεσαι εδώ, έτσι απλά, είναι απίστευτο», λέει.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση διέταξε ξενοδοχεία δύο και τριών αστέρων στην Ερυθρά Θάλασσα να παρατείνουν τη διαμονή των ουκρανών επισκεπτών δωρεάν, ενώ τα ακριβότερα ξενοδοχεία κλήθηκαν να προσφέρουν ειδικές τιμές ή μεταφορά των τουριστών σε φθηνότερα καταλύματα. Η διευθέτηση ήταν μεν ανακουφιστική για τους τουρίστες, αλλά ακόμα ένα πλήγμα για τα ξενοδοχεία μετά την πανδημία. Η κυβερνητική αποζημίωση θα είναι μόνο 10 δολάρια ανά ουκρανό επισκέπτη ανά διανυκτέρευση.

Ωστόσο, μερικοί ταξιδιώτες και από τις δύο χώρες προσπαθούσαν να οργανώσουν μακροχρόνια διαμονή στην Αίγυπτο, ένα καταφύγιο πολύ πιο ηλιόλουστο και πιο φθηνό από ό,τι πολλές άλλες επιλογές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...