465
Από αριστερά: ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ο πρύτανης του ALBA Κωνσταντίνος Αξαρλόγλου, ο διευθυντής του Κέντρου Αριστείας του ΣΕΒ Χαράλαμπος Μαινεμελής, ο πρόεδρος της Upstream Μάρκος Βερέμης, ο διευθυντής επικοινωνίας του ΣΕΒ Δημήτρης Βέργαδος |

Γέφυρα εκπαίδευσης-επιχειρηματικότητας από τον ΣΕΒ και το ALBA

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2019, 23:06
Από αριστερά: ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ο πρύτανης του ALBA Κωνσταντίνος Αξαρλόγλου, ο διευθυντής του Κέντρου Αριστείας του ΣΕΒ Χαράλαμπος Μαινεμελής, ο πρόεδρος της Upstream Μάρκος Βερέμης, ο διευθυντής επικοινωνίας του ΣΕΒ Δημήτρης Βέργαδος
|

Γέφυρα εκπαίδευσης-επιχειρηματικότητας από τον ΣΕΒ και το ALBA

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2019, 23:06

 

Εάν το κύριο χαρακτηριστικό της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης ήταν η τεχνητή δύναμη, η αντικατάσταση της μυϊκής δύναμης από τη δύναμη των μηχανών, το βασικό χαρακτηριστικό της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης –το κατώφλι της οποίας διαβαίνουμε- είναι η τεχνητή νοημοσύνη, η αντικατάσταση της ανθρώπινης ευφυίας από «έξυπνο» λογισμικό. Για να είναι λοιπόν κανείς χρήσιμος τα επόμενα 20-30 χρόνια θα πρέπει να μπορεί επαγγελματικά να κάνει αυτά που δεν θα μπορούν οι μηχανές. Και ποιες είναι αυτές οι δεξιότητες; Κατ’ αρχήν, η διαχείριση των ανθρώπινων σχέσεων –κάτι που δεν διδάσκεται στα σχολεία και δεν αναμένεται στο σύντομο μέλλον να μπορούν να κάνουν ακόμα και οι πιο ισχυροί υπολογιστές. Το άλλο είναι η δημιουργικότητα στο πεδίο της επιχειρηματικότητας. Ό,τι δηλαδή λείπει σήμερα από την «Ελλάδα σε πτώση»: η φαντασία στην καινοτομία για να αναστραφεί το εμπορικό ισοζύγιο και να καταστεί δυνατή η δημιουργία ανταγωνιστικών ελληνικών προϊόντων για εξαγωγές.

Στην παρουσίαση της νέας πρωτοβουλίας του ΣΕΒ και του Alba Graduate Business School «Μαζί στη Γνώση», που περιλαμβάνει μία δέσμη δράσεων τριετούς διάρκειας η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επαγγελματιών από επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΒ, δεν ακούστηκαν μόνο αυτά. Όπως ανέφερε ο Μάρκος Βερέμης, συνιδρυτής και πρόεδρος της παγκοσμίου εμβέλειας Upstream που ξεκίνησε από την Ελλάδα ως νεοφυής επιχείρηση, το πρόβλημα αποσύνδεσης της εκπαίδευσης και της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας «δεν είναι πλέον θέμα πολυτέλειας, αλλά θέμα επιβίωσης». Οι αριθμοί ενισχύουν αυτό το συμπέρασμα: έρευνες δείχνουν ότι το 64% των επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒ δεν μπορεί να βρει στην αγορά στελέχη που θέλει να προσλάβει – και αυτό ενώ η ανεργία στη χώρα φτάνει το 20%.

Το πρόγραμμα «Μαζί στη Γνώση» αναμένεται να ωφελεί τουλάχιστον 500 στελέχη επιχειρήσεων ανά έτος, περίπου 1500 επαγγελματίες κατά την τριετή του διάρκεια, και θα κινηθεί σε τέσσερις βασικούς πυλώνες:

  • Προγράμματα υποτροφιών σε μεταπτυχιακά του Alba (που θα λαμβάνουν περισσότερα από 5 στελέχη ανά έτος από επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΒ)
  • Εξειδικευμένα σεμινάρια/εκπαιδευτικά προγράμματα για την ανάπτυξη στελεχών (διάρκειας 300 ωρών που θα απευθύνονται σε 400-450 επαγγελματίες),
  • Συμμετοχή ανώτερων στελεχών του ΣΕΒ και επιχειρήσεων-μελών του οργανισμού σε ακαδημαϊκά προγράμματα του Alba ως ομιλητές σε μαθήματα και σεμινάρια (αφορά 700-800 φοιτητές)
  • Κέντρο Αριστείας του ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία, με σκοπό την παραγωγή και την διάδοση γνώσης για την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών εκείνων σε στελέχη ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες επιχειρηματικές προκλήσεις. Ιδίως, εν όψει της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και των αλλαγών των δομών και των νοοτροπιών που χρειάζονται να γίνουν για την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος επισήμανε ότι η διάχυση της γνώσης είναι ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα για την αναπτυξη των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα της καινοτομίας που μπορεί να οδηγήσει σε εξαγωγές.  Ο ίδιος προσέθεσε ότι ο ΣΕΒ επιδιώκει τη συνεργασία και με δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν στο πλαίσιο προσέγγισης και τις διαδικασίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...