1529
| REUTERS/Kim Hong-Ji

Κορονοϊός: Δραματική έκκληση για μάσκες από την Κίνα

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2020, 18:10
|REUTERS/Kim Hong-Ji

Κορονοϊός: Δραματική έκκληση για μάσκες από την Κίνα

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2020, 18:10

Δραματική έκκληση για μάσκες, γυαλιά, στολές και άλλο προστατευτικό από τον κορονοϊό εξοπλισμό έκανε η Κίνα τη Δευτέρα, καθώς τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί και η παραγωγή από τα εργοστάσιά της δεν αρκεί να καλύψει τις ανάγκες.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η ημερήσια παραγωγή στη χώρα φτάνει τα 20 εκατ. μάσκες, νούμερο που δεν φτάνει να καλύψει τη ζήτηση στη χώρα. Οι μάσκες είναι πλέον υποχρεωτικές σε πολλές περιοχές με συνολικό πληθυσμό 300 εκατ. άτομα.

Βοήθεια έστειλαν ήδη η Ευρωπαϊκή Ενωση, συνολικά 12 τόνους υλικού, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και το Καζακστάν.

Από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου, η Κίνα εισήγαγε ιατρικό υλικό αξίας 117 εκατ. δολαρίων, που αντιστοιχεί σε περίπου 240 εκατ. τεμάχια ιατρικού υλικού, μεταξύ των οποίων 220 εκατ. μάσκες, 2,53 εκατ. προστατευτικές στολές και 279.000 ζευγάρια προστατευτικά γυαλιά, όπως ανακοίνωσε η Γενική Διοίκηση Τελωνείων.

Οι επιστήμονες αγωνιούν: πόσο φονικός είναι ο κορονοϊός;

Στο μεταξύ, ο νέος κορονοϊός που, με επίκεντρο το Γουχάν της Κίνας, έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε ολοένα περισσότερες χώρες, είναι πλέον πιθανό να γίνει πανδημία σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με πολλούς κορυφαίους επιστήμονες ειδικούς στις λοιμώξεις. Η μεγάλη αβεβαιότητα πια, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν σε όλο τον πλανήτη.

Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός διαγνωσμένων περιστατικών ανησυχεί τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν μπορούν ακόμη να εκτιμήσουν πόσοι θάνατοι μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον. Μια πανδημία -δηλαδή μια επιδημία που εξαπλώνεται σε τουλάχιστον δύο ηπείρους του πλανήτη- θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις, παρά τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις εκτεταμένες καραντίνες, μέτρα που ήδη επιβάλλουν όλο και περισσότερες χώρες.

Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση μέχρι στιγμής να γνωρίζουν πόσο φονικός θα αποδειχθεί ο νέος ιός «2019-nCoV», αλλά υπάρχει πια ολοένα και μεγαλύτερη επιστημονική συναίνεση ότι μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, περισσότερο όπως η κοινή γρίπη που είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, παρά όπως οι προηγούμενοι θανατηφόροι ιοί SARS και MERS, που μεταδίδονταν πιο δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Είναι πολύ, πολύ μεταδοτικός ο νέος ιός και είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται να γίνει πανδημία. Αλλά θα είναι καταστροφικός; Δεν γνωρίζω», δήλωσε ο Αντονι Φαούτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκαν από περίπου 50 στην Κίνα σε περισσότερα από 17.500 σε τουλάχιστον 23 χώρες, ενώ οι θάνατοι έχουν πια ξεπεράσει τους 360.

Ομως, τα διάφορα επιδημιολογικά μοντέλα εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα τα περιστατικά λοίμωξης είναι τουλάχιστον 100.000.

Αν και αυτός ο ρυθμός μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι ακόμη τόσο γρήγορος όσο αυτός της γρίπης, είναι εντυπωσιακά ταχύτερος από αυτό που είχαν δει οι επιστήμονες, όταν εμφανίστηκαν οι συγγενικοί κορονοϊοί SARS και MERS.

Οταν ο πρώτος σταμάτησε να μεταδίδεται τον Ιούλιο του 2003, μετά από εννέα μήνες, είχαν επιβεβαιωθεί μόνο 8.098 περιστατικά, ενώ στην περίπτωση του MERS που εμφανίστηκε το 2012 και έκτοτε κυκλοφορεί, έχουν καταγραφεί μόνο γύρω στις 2.500 περιπτώσεις ασθενών.

Ο SARS σκότωνε περίπου το 10% των αρρώστων -τα θύματά του ήταν 349- ενώ ο MERS το ένα τρίτο.

Η «ισπανική» γρίπη του 1918 σκότωνε μόνο το 2,5%, αλλά επειδή είχε τρομερή μεταδοτικότητα διεθνώς και οι ιατρικές και φαρμακευτικές άμυνες ήταν τότε χειρότερες, εκτιμάται ότι σκότωσε 20 έως 50 εκατομμύρια ασθενείς.

Η άκρως μεταδοτική πανδημία της «γρίπης των χοίρων» Η1Ν1 το 2009, είχε χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας (γύρω στο 0,02%), αλλά σκότωσε περίπου 285.000 ανθρώπους.

Η αναλογία θανάτων προς επιβεβαιωμένους ασθενείς στην περίπτωση του νέου κορονοϊού κυμαίνεται γύρω στο 2% (από 4% στην αρχή), αλλά είναι πιθανό πως θα μειωθεί κι άλλο, καθώς γίνονται ολοένα περισσότερα τεστ και ανιχνεύονται περισσότερες λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις ασθενών.

Αξίζει να σημειωθεί πως 489 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε διάφορες χώρες, πήραν εξιτήριο καθώς ξεπέρασαν πλήρως την ασθένεια.

«Φαίνεται ολοένα και πιο απίθανο ότι ο νέος ιός μπορεί να περιοριστεί. Είναι συνεπώς πιθανό ότι θα εξαπλωθεί όπως η γρίπη, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πόσο πολύ και πόσο φονικός θα είναι», δήλωσε ο Τόμας Φρίντεν, πρώην διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

«Μοιάζει πολύ περισσότερο με την εξάπλωση της γρίπης Η1Ν1 παρά του SARS. Ανησυχώ όλο και περισσότερο. Ακόμη και ένα ποσοστό θανάτων 1% θα σημαίνει 10.000 θάνατοι για κάθε ένα εκατομμύριο ανθρώπους», δήλωσε ο Πίτερ Πάιοτ, διευθυντής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Από την άλλη, πιο αισιόδοξος ο Μάικλ Ράιαν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε πως «οι έως τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι αυτός ο ιός μπορεί ακόμη να τεθεί υπό έλεγχο» και ότι «είναι ανάγκη ο κόσμος να συνεχίσει να προσπαθεί».

Ομως, για να είναι δυνατή η ακριβής εκτίμηση της «φονικότητας» του νέου ιού, χρειάζεται χρόνος. Πρέπει να γίνουν ορισμένες μελέτες, όπως εξετάσεις αίματος για να διαπιστωθεί πόσοι άνθρωποι έχουν αντισώματα κατά του ιού, έρευνες σε νοικοκυριά για να βρεθεί πόσο συχνά μολύνονται όλα τα μέλη μιας οικογένειας, καθώς και γενετικές αναλύσεις για να προσδιοριστεί αν μερικά στελέχη του νέου ιού είναι πιο επικίνδυνα από άλλα.

Ο Ιαν Μακέι, λοιμωξιολόγος στο πανεπιστήμιο της Κουίνσλαντ, επισημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα αν ο ιός αυτός είναι το ίδιο θανατηφόρος με τον SARS, δεν ξέρουμε πόσα κρούσματα υπάρχουν στην πραγματικότητα, πόσοι δηλαδή αναρρώνουν σπίτι τους με πιο ήπια συμπτώματα και αν έχουν μολυνθεί πολλά παιδιά, όπως συμβαίνει συνήθως με τη γρίπη. «Στα νοσοκομεία βλέπουμε κυρίως ενήλικες, κάτι που είναι περίεργο, γιατί στη γρίπη, τα παιδιά είναι αυτά που κολλάνε πιο εύκολα και μεταδίδουν άμεσα τον ιό στο περιβάλλον τους. Τώρα, δεν ξέρουμε αν τα παιδιά έχουν ηπιότερα συμπτώματα και δεν χρειάζεται να πάνε στο νοσοκομείο. Είναι κάτι που πρέπει να διερευνήσουμε».

Κρατικοί υπάλληλοι ελέγχουν τη θερμοκρασία ενός κατοίκου της Γουχάν έξω από το σπίτι του (Reuters)

Είναι όμως, σωστό μέτρο το κλείσιμο των συνόρων; Ολοένα και περισσότερες χώρες, σταματούν τις πτήσεις από και προς Κίνα και απαγορεύουν την είσοδο στο έδαφός τους ανθρώπων που έχουν βρεθεί πρόσφατα στην Κίνα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμη και το κλείσιμο των συνόρων δεν μπορεί να εμποδίσει τον ιό να διεισδύσει σε μια χώρα, όμως τέτοια μέτρα -όπως και οι εξονυχιστικοί έλεγχοι ταξιδιωτών στις πύλες εισόδου- μπορούν να καθυστερήσουν την εξάπλωση και να παρέχουν χρόνο για την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων.

Πάντως, τα επιδημιολογικά μοντέλα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμούν ότι τρεις στους τέσσερις ασθενείς με τον ιό που φθάνουν στην Ευρώπη από την Κίνα, βρίσκονται ακόμη στο αφανές στάδιο της επώασης, δεν έχουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα, δύσπνοια κ.α.), συνεπώς περνάνε απαρατήρητοι από τους ελέγχους στα αεροδρόμια.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς δήλωσε πως δεν υπάρχει ανάγκη για μέτρα που «παρεμβαίνουν, χωρίς να χρειάζεται, στα διεθνή ταξίδια και στο διεθνές εμπόριο. Καλούμε όλες τις χώρες να εφαρμόσουν αποφάσεις που βασίζονται σε στοιχεία και είναι εύλογες. Η παγκόσμια συνδεσιμότητα είναι αδυναμία στο ξέσπασμα αυτό, όμως είναι και η μεγαλύτερη δύναμή μας», πρόσθεσε.

Ασαφές παραμένει ακόμη ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από τον νέο ιό, κατά πόσο οι μολυσμένες επιφάνειες αντικειμένων τον μεταδίδουν εύκολα, πόσο γρήγορα αυτός μεταλλάσσεται και αν θα αρχίσει μόνος του να εξαφανίζεται, όταν έλθει το καλοκαίρι.

Πολλοί ιοί, όπως της γρίπης, ευνοούνται στην εξάπλωσή τους από την πτώση της θερμοκρασίας. Αλλά, ακόμη κι αν μπει «φρένο» στον ιό το καλοκαίρι, είναι πιθανό ένα δεύτερο ξέσπασμά του από το φθινόπωρο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάτι που έχει συμβεί σε κάθε μεγάλη πανδημία γρίπης -όπως αυτές του 1918 και του 2009.

Νοτιοκορεάτες με μάσκες στη Σεούλ

Αξιοσημείωτο είναι ότι έως τώρα, και οι 362 νεκροί είναι Κινέζοι -ο ένας πέθανε στις Φιλιππίνες, όπου είχε ταξιδέψει από τη Γουχάν, και οι υπόλοιποι στην Κίνα.

Εκτός Κίνας, Χονγκ Κονγκ και Μακάο, ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων έχουν παρουσιαστεί σε Ιαπωνία (20), Ταϊλάνδη (19), Σιγκαπούρη (18), Νότια Κορέα (15), Αυστραλία (12) και ΗΠΑ (11) -μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Drones εντοπίζουν Κινέζους χωρίς μάσκες

Σκηνικό από ταινία επιστημονικής φαντασίας θυμίζουν τα πλάνα που έρχονται από την Κίνα, με drones που εντοπίζουν και επιπλήττουν όσους δεν φορούν μάσκα στον δρόμο!

Τα drones έχουν ηχεία, από τα οποία μιλούν αξιωματικοί.

Σε βίντεο που κυκλοφορεί στο Twitter, ακούγεται μία φωνή να λέει σε μία ανυποψίαστη γυναίκα: «Δεν θα έπρεπε να κυκλοφορείς χωρίς μάσκα. Καλύτερα να πας σπίτι και μην ξεχάσεις να πλύνεις τα χέρια σου», συνεχίζει η φωνή από το drone. «Βλέπεις, λέμε συνέχεια στον κόσμο να μείνει σπίτι, αλλά εσύ συνεχίζεις να περιφέρεσαι έξω», συνεχίζει η φωνή από το drone.

Η ΕΕ αναζητεί το εμβόλιο

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 10 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων 2020» για να στηρίξει την έρευνα για τον νέο κορονοϊό.

Για τον σκοπό αυτό, δρομολόγησε μία επείγουσα αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος «για ερευνητικά έργα που θα προαγάγουν την κατανόηση της επιδημίας του νέου κορονοϊού και θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη κλινική διαχείριση των ασθενών που έχουν προσβληθεί, καθώς και στη βελτίωση της ετοιμότητας και της απόκρισης του τομέα της δημόσιας υγείας».

«Χάρη στην επείγουσα χρηματοδότηση της έρευνας από το πρόγραμμα “Ορίζοντας 2020”, θα μάθουμε περισσότερα για τη νόσο. Είμαι περήφανη που, κατόπιν της προόδου που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, τα κέντρα υπερυπολογιστών που διαθέτουμε είναι έτοιμα να βοηθήσουν τους ερευνητές στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων», δήλωσε η επίτροπος Καινοτομίας, Ερευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Μαρίγια Γκαμπριέλ.

«Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τον ιό, ώστε να στοχεύσουμε καλύτερα τα μέτρα πρόληψης και να εξασφαλίσουμε καλύτερη φροντίδα στους πολίτες μας. Αυτός ακριβώς είναι κι ο στόχος της επείγουσας χρηματοδότησης της έρευνας από το πρόγραμμα “Ορίζοντας 2020”, πρόσθεσε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...