281
Μια σκληρή ανακοίνωση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών | Pinterest

Οι δικηγόροι αποδίδουν «δυσανεξία έναντι της νομιμότητας» στην κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2017, 23:44
Μια σκληρή ανακοίνωση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών
|Pinterest

Οι δικηγόροι αποδίδουν «δυσανεξία έναντι της νομιμότητας» στην κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2017, 23:44

«Δυσανεξία έναντι της νομιμότητας», αποδίδει στην κυβέρνηση ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την πενταετή παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων και την απόφαση της Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την χρήση POS από τους δικηγόρους.

Ειδικότερα, ο ΔΣΑ, αργά το βράδυ της Πέμπτης, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι προ ολίγων ημερών η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε ομόφωνη απόφαση, «η οποία έταμε το ζήτημα της παραγραφής της εξουσίας της φορολογικής διοίκησης για διαπίστωση παραβάσεων, με γνώμονα τις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου και της ασφάλειας δικαίου» και συνεχίζει: «Μετά τη θορυβώδη, σκωπτική και προσβλητική αντιμετώπιση από υπουργικά χείλη, ο Πρωθυπουργός αποδοκίμασε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου χαρακτηρίζοντάς τη “θεσμικό εμπόδιο”».

Ακόμη, συνεχίζει ο ΔΣΑ, «προχθές, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκρινε ομόφωνα, επιλαμβανόμενη προσφυγής του ΔΣΑ, ότι η επιβολή υποχρεωτικής εγκατάστασης τερματικών POS από τους δικηγόρους δεν είναι σύννομη. Δεν υπάρχει αμφιβολία», σημειώνει ο Σύλλογος, ότι «η Αρχή είχε πλήρη αρμοδιότητα προς τούτο καθώς εκ του νόμου ελέγχει την ύπαρξη ή ανυπαρξία νομίμου ερείσματος κάθε πράξης, η οποία αφορά σε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων (άρθρο 4 ν. 2472/1997)».

Παρά ταύτα, υπογραμμίζουν οι δικηγόροι «κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δημοσιοποίησαν την πρόθεσή τους να αδιαφορήσουν για την κρισιολόγηση της Αρχής και να επιβάλουν αναγκαστικώς το μέτρο που κρίθηκε παράνομο» και υπογραμμίζουν: «Το δίδυμο των παραπάνω φαινομένων δείχνει συνεπή δυσανεξία έναντι της νομιμότητας». 

Τέλος, επισημαίνουν ότι  είναι γνωστό ότι «σε ένα κράτος δικαίου οι αποφάσεις των δικαστηρίων και των ανεξαρτήτων Αρχών, υπόκεινται μεν σε κριτική, γίνονται όμως σεβαστές από την εκτελεστική εξουσία. Σε αντίθετη περίπτωση ενεργοποιούνται οι προβλεπόμενες κυρώσεις, εν προκειμένω δε (για το ζήτημα των POS) οι αστικές, διοικητικές και ποινικές κυρώσεις του ν. 2472/1997».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...