920
Ενθουσιασμένες λίγο πριν ορκιστεί ο πατέρας τους εκ νέου πρόεδρος των ΗΠΑ, το 2005, η Τζένα (αριστερά) και η Μπάρμπαρα Μπους | Matt Campbell-Pool/Getty Images

Οι δίδυμες Μπους δίνουν οδηγίες στις νεαρές Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2017, 07:30
Ενθουσιασμένες λίγο πριν ορκιστεί ο πατέρας τους εκ νέου πρόεδρος των ΗΠΑ, το 2005, η Τζένα (αριστερά) και η Μπάρμπαρα Μπους
|Matt Campbell-Pool/Getty Images

Οι δίδυμες Μπους δίνουν οδηγίες στις νεαρές Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2017, 07:30

Η αλλαγή της προεδρίας των ΗΠΑ και συγκεκριμένα η επικείμενη αποχώρηση του Μπαράκ Ομπάμα και της οικογένειάς του από τον Λευκό Οίκο, μεταδίδεται τις τελευταίες ημέρες σχεδόν σαν ριάλιτι σόου, με συγκινητικές ομιλίες, κοφτές ατάκες, βίντεο κι αναμνηστικές φωτογραφίες. Τώρα υπάρχει και μία ανοιχτή επιστολή! Είναι ένας «οδηγός» προς τις κόρες του προέδρου που ξαφνικά απελευθερώνονται από τα δεσμά του Λευκού Οίκου και το «βάρος του κόσμου» και μπορούν να ζήσουν -πιο ελεύθερα- τις ζωές τους. Την υπογράφουν οι δίδυμες κόρες του Τζορτζ Μπους που αποχώρησαν δύο φορές από τον Λευκό Οίκο -οριστικά τον Ιανουάριο του 2009- και που ξέρουν τι σημαίνει να είσαι κόρη του πρώην πλανητάρχη (και ενός ανθρώπου που έχει μισήσει η μισή υφήλιος).

Οι 35χρονες Μπάρμπαρα Μπους και Τζένα Μπους Χέιγκερ καλωσορίζουν τις νεαρές Ομπάμα στο «κλαμπ των πρώην Πρώτων Παιδιών». Τους δίνουν συμβουλές για το νέο τους ξεκίνημα με βάση τη δική τους εμπειρία -που σίγουρα ήταν πιο δύσκολη- τους υπενθυμίζουν τι πρέπει να κρατήσουν από τη ζωή στον Λευκό Οίκο και τι να αγνοήσουν και τους προτρέπουν να απολαύσουν το κολέγιο, τα επόμενά τους βήματα και τη ζωή τους.

Μάλια και Σάσα,

Πριν από οκτώ χρόνια, μία κρύα μέρα του Νοέμβρη, σας καλωσορίσαμε στον Λευκό Οίκο. Είδαμε τη λάμψη και την επιφύλαξη στα μάτια σας, όσο παρατηρούσατε το νέο σας σπίτι. Σας δείξαμε την κρεβατοκάμαρα Λίνκολν, τα υπνοδωμάτια που κάποτε ήταν δικά μας, σας συστήσαμε σε όλους τους ανθρώπους –κηπουρούς, φύλακες, μπάτλερ- που δίνουν το «είναι» τους για να γίνει ο Οίκος σπίτι. Οι τέσσερίς μας περιηγηθήκαμε στις επιβλητικές αίθουσες του σπιτιού όπου μετακομίσατε χωρίς να έχετε το δικαίωμα της επιλογής. Τη στιγμή που ανοίξατε την πόρτα του σολάριουμ, όπως είχαμε κάνει εμείς ως 8χρονα (όταν ανέλαβε την προεδρία ο Μπους ο πρεσβύτερος) και αργότερα ως 20χρονα (όταν ανέλαβε ο πατέρας τους, Τζορτζ Μπους), η χαρά και το γέλιο σας ήταν μεταδοτικά.

Μέσα σε οκτώ χρόνια έχετε κάνει τόσα πολλά. Είδατε πολλά. Σταθήκατε στο κελί όπου βρισκόταν φυλακισμένος επί δεκαετίες ο Νέλσον Μαντέλα, με τα χέρια σας δεμένα γύρω από τον πατέρα σας. Ταξιδέψατε στη Λιβερία και στο Μαρόκο με τη μητέρα σας για να μιλήσετε με νεαρά κορίτσια για την αξία της εκπαίδευσης. Παρευρεθήκατε σε κρατικές δεξιώσεις, κάνατε πεζοπορία σε εθνικά πάρκα, γνωρίσατε διεθνείς ηγέτες και καταφέρατε να γελάσετε στα αστεία που έκανε ο πατέρας σας όταν έδινε την χάρη στη γαλοπούλα την Ημέρα των Ευχαριστιών, ενώ παράλληλα ήσαστε παιδιά, πηγαίνατε σχολείο, κάνατε φίλους. Σας παρακολουθούμε να εξελίσσεστε από νεαρά κορίτσια σε εντυπωσιακές γυναίκες με χάρη και άνεση.

Τώρα είστε έτοιμες να μπείτε σε ένα άλλο κλαμπ, αυτό των πρώην Πρώτων Παιδιών –μία θέση που δεν αναζητήσατε και η οποία δεν έρχεται με οδηγίες. Αλλά έχετε τόσα να προσμένετε. Θα γράφετε την ιστορία των δικών σας ζωών, πέρα από τη σκιά των διάσημων γονέων σας, αλλά πάντα θα φέρετε την εμπειρία των τελευταίων οκτώ χρόνων.

GettyImages-1659051
Πολύ πριν αρχίσουν όλα… Νεαρός o Μπους με τις δίδυμες κόρες του στο μαιευτήριο στο Ντάλας το 1981 (Getty Images)

Μην ξεχάσετε ποτέ τους ανθρώπους που εργάζονται στον Λευκό Οίκο. Εμείς, είχαμε τη Νάνσι, την ανθοπώλισσα που μας βοηθούσε να φτιάχνουμε πολύχρωμα μπουκέτα λουλουδιών για το δωμάτιο των παππούδων μας. Είκοσι χρόνια αργότερα, η Νάνσι έφτιαξε τα λουλούδια για τον γάμο της Τζένα. Εχουμε ακόμη επαφή με τους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών. Ηταν μέρος της ενηλικίωσής μας: ήταν εκεί στα πρώτα μας ραντεβού, ακόμη και στον αρραβώνα και στον μήνα του μέλιτος. Δεν είναι πάντα εύκολο –οι δύο σας και οι δύο μας υπήρξαμε έφηβες που πάντα είχαν για «ουρά» άνδρες με σακίδια- αλλά έδωσαν τις ζωές τους για εμάς.

Απολαύστε το πανεπιστήμιο. Οπως ξέρουν σχεδόν όλοι, εμείς το κάναμε (το 2001 οι αρχές τις έπιασαν να πίνουν αλκοόλ ενώ δεν είχαν κλείσει τα 21 τους έτη και αυτό είναι σκάνδαλο για τις, τότε, κόρες του προέδρου). Τώρα πια δεν έχετε το βάρος του κόσμου στους νεαρούς σας ώμους. Εξερευνήστε τα πάθη σας. Μάθετε ποιες είστε. Κάντε λάθη –επιτρέπεται. Κρατήστε γύρω σας πιστούς φίλους που σας γνωρίζουν, σας θαυμάζουν και θα σας προστατεύσουν. Αυτοί που σας κρίνουν δεν σας αγαπούν, οι φωνές τους δεν πρέπει να έχουν κάποιο βάρος πάνω σας.

obamas
Η 15χρονη Σάσα (αριστερά) και η 18χρονη Μάλια με πονηρό βλέμμα την ώρα που ο πατέρας τους έδινε «προεδρική χάρη» σε μία γαλοπούλα (Reuters)

Ο, τι έχετε δει, όποιον έχετε γνωρίσει, ότι μαθήματα έχετε πάρει θα σας βοηθήσουν να κάνετε μία θετική αλλαγή στον κόσμο. Τα ταξίδια που κάναμε με τους γονείς μας μάς έμαθαν ό,τι δεν θα μαθαίναμε ποτέ στο σχολείο. Γνωρίσαμε εργάτες στο Μίσιγκαν, δασκάλους στην Καλιφόρνια, γιατρούς στα σύνορα της Μιανμάρ, παιδιά που στήνονταν σε ουρές στους χωματόδρομους στην Καμπάλα για να δουν τον αμερικανό πρόεδρο, παιδιά με AIDS που περίμεναν να πάρουν το φάρμακο που θα έσωζε τη ζωή τους. Είδαμε ένα μικρόσωμο, άρρωστο κορίτσι που δεν θα επιβίωνε. Τα αδέρφια της μπορεί να προλάβαιναν τη θεραπεία όπως μας είπε η μητέρα τους. Υστερα από αυτή τη συνάντηση η Μπάρμπαρα άλλαξε το μάθημα της επιλογής της στο πανεπιστήμιο.

Εχετε ζήσει υπό απίστευτη πίεση στον Λευκό Οίκο. Εχετε ακούσει σκληρή κριτική προς τους γονείς σας από ανθρώπους που δεν είχατε γνωρίσει ποτέ (σ.σ. σίγουρα οι Μπους άκουσαν περισσότερα). Σταθήκατε στο πλευρό των γονιών σας όσο αυτοί περιορίζονταν σε τίτλους εφημερίδων. Οι γονείς σας  όχι μόνο σας έδειξαν αλλά σας έδωσαν όλο τον κόσμο. Οπως πάντα θα σας στηρίζουν όσο αρχίζετε το επόμενο κεφάλαιο της ζωής σας. Το ίδιο και εμείς.

Υ.Γ. Η Μπάρμπαρα Μπους είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Health Corps. Η Τζένα Μπους Χέιγκερ είναι ανταποκρίτρια για την τηλεοπτική εκπομπή του NBC, «Today Show».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...