609
Η Ολένα Ζελένσκα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Αντρέι Ντούντα και η Αγκάτα Κορνχάουζερ-Ντούντα, στο προεδρικό μέγαρο της Βαρσοβίας, την Τετάρτη | REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Ο Ζελένσκι στη Βαρσοβία – συνάντηση με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Πολωνίας

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2023, 11:57
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 5/4/2023, 13:02
Η Ολένα Ζελένσκα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Αντρέι Ντούντα και η Αγκάτα Κορνχάουζερ-Ντούντα, στο προεδρικό μέγαρο της Βαρσοβίας, την Τετάρτη
|REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Ο Ζελένσκι στη Βαρσοβία – συνάντηση με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Πολωνίας

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2023, 11:57
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 5/4/2023, 13:02

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στην Πολωνία, ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στη Βαρσοβία, δήλωσε ο σύμβουλος Εξωτερικών Υποθέσεων του πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα.

«Μπορώ να πω ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι πέρασε τα πολωνικά σύνορα», είπε ο Μάρτσιν Πριντάτς.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η επίσκεψη του ουκρανού προέδρου «θα πρέπει να εκληφθεί ως μήνυμα εμπιστοσύνης και ευγνωμοσύνης προς την Πολωνία και τους Πολωνούς».

Ο Ζελένσκι πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον Ντούντα και τον πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι και να συναντηθεί με μερικούς από τους 1,6 εκατομμύρια ουκρανούς πρόσφυγες που αναζήτησαν και βρήκαν καταφύγιο στην Πολωνία.

«Δεν θα προκαλέσει έκπληξη σε κανέναν ότι η ουκρανική πλευρά θα ζητήσει από την Πολωνία και άλλους ξένους εταίρους περισσότερη στήριξη, αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι εμείς, η Πολωνία, έχουμε ήδη κάνει πραγματικά πολλά», σχολίασε ο Πριντάτς.

Η Βαρσοβία έχει επισημάνει ότι οι συνομιλίες του Ζελένσκι με τους πολωνούς αξιωματούχους θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, τη διεθνή στήριξη και την οικονομική συνεργασία, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ετοιμασίες στην κεντρική πλατεία της Βαρσοβίας για την έλευση του Ζελένσκι – Reuters

Η Πολωνία έχει υποδεχθεί περίπου 1,6 εκατ. πρόσφυγες από τη γειτονική Ουκρανία, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Παράλληλα η Βαρσοβία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ασκεί πιέσεις στη Δύση για την παροχή όπλων και εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Την Τρίτη, ο ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ δήλωσε ότι το Κίεβο είναι ευγνώμων προς την Πολωνία που άνοιξε τον δρόμο για την παροχή μαχητικών αεροσκαφών MiG.

«Τα MiG από την Πολωνία θα ενισχύσουν σημαντικά την άμυνά μας, θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τον ουρανό μας πιο ασφαλή, θα σώσουν τις ζωές των πολιτών μας και επίσης θα περιορίσουν τις καταστροφές που προκαλούν οι ρωσικές επιθέσεις», τόνισε σε ανάρτησή του στο Telegram.

Οι πολίτες στην Πολωνία σε μεγάλο ποσοστό στηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία. Δημοσκόπηση του Ipsos έδειξε ότι το 82% των Πολωνών πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ και οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να στηρίζουν το Κίεβο μέχρι να νικήσει.

Αγκάθι οι εισαγωγές σιτηρών – παραιτήθηκε ο υπ. Γεωργίας

Ωστόσο η επίσκεψη Ζελένσκι γίνεται σε μια περίοδο που αυξάνεται η οργή στην επαρχία της Πολωνίας για τις επιπτώσεις που έχουν οι εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, τα οποία έχουν ρίξει πολύ τις τιμές σε αρκετές χώρες στην ανατολική πτέρυγα της ΕΕ.

«Στη διάρκεια των συνομιλιών με τον πρόεδρο Ζελένσκι σίγουρα θα συζητήσουμε για τα ουκρανικά σιτηρά και τα διάφορα γεωργικά προϊόντα, διότι θέλουμε οποιοδήποτε εμπόριο με την Ουκρανία να μην αποσταθεροποιεί την αγορά μας», επεσήμανε ο Μοραβιέτσκι.

Μάλιστα, την Τετάρτη, ο πολωνός υπουργός Γεωργίας, Χένρικ Κόβαλτσικ, παραιτήθηκε καθώς αυξάνεται η οργή ανάμεσα στους αγρότες για τον αντίκτυπο των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών στις τιμές.

Ο Κόβαλτσικ είπε πως αποφάσισε να εγκαταλείψει τον θώκο λόγω της απόφασης της ΕΕ να παρατείνει τις αδασμολόγητες εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

Οι Πολωνοί αγρότες είχαν ζητήσει να επιβληθούν δασμοί.

«Καθώς είναι σαφές πως αυτό το αίτημα δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτό το σημείο, αποφάσισα να παραιτηθώ από υπουργός Γεωργίας», είπε ο Κόβαλτσικ.

Σε επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πρωθυπουργοί πέντε χωρών της ανατολικής Ευρώπης εκτίμησαν ότι ίσως χρειαστεί να επιβληθούν εκ νέου δασμοί στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία, στην περίπτωση που η πτώση των τιμών στις αγορές της ΕΕ λόγω της μεγάλης εισροής προϊόντων δεν μπορεί να σταματήσει με άλλους τρόπους.

Η συμφόρηση στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω των μεγάλων ποσοτήτων ουκρανικών σιτηρών, που είναι φθηνότερα από εκείνα που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγει στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, πλήττοντας τις τιμές και τις πωλήσεις των ντόπιων αγροτών και προκαλώντας πονοκέφαλο για τους κυβερνώντες εθνικιστές του Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) σε μια εκλογική χρονιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...