645
Ο Τζέικ Σάλιβαν είναι το πρόσωπο που συνομιλεί μυστικά για λογαριασμό των ΗΠΑ με τους συμβούλους εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν | REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Ο Τζέικ Σάλιβαν επιβεβαίωσε τον «υπόγειο» διάλογο ΗΠΑ – Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2022, 10:59
Ο Τζέικ Σάλιβαν είναι το πρόσωπο που συνομιλεί μυστικά για λογαριασμό των ΗΠΑ με τους συμβούλους εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν
|REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Ο Τζέικ Σάλιβαν επιβεβαίωσε τον «υπόγειο» διάλογο ΗΠΑ – Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2022, 10:59

«Ολα τα κύρια στοιχεία της βοήθειάς μας προς την Ουκρανία έχουν δικομματική υποστήριξη. Η συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν θα αλλάξει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, ό,τι και αν βγάλει η κάλπη. Υπάρχει σταθερή πλειοψηφία στο Κογκρέσο, η οποία αντέχει εδώ και οκτώ μήνες. Υπήρξαν αντίθετες φωνές, οι οποίες θα συνεχιστούν και μετά τις εκλογές, όμως ως σύνολο η στήριξή μας είναι σταθερή. Μερικοί από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της πολιτικής μας στην Ουκρανία είναι Ρεπουμπλικανοί».

Η παραπάνω δήλωση δεν έγινε, βέβαια, με μικροπολιτική, εκλογική σκοπιμότητα από τον Τζέικ Σάλιβαν. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, του στρατηγικού think tank του Λευκού Οίκου ως προς τη χάραξη εξωτερικής πολιτικής, μίλησε στο φόρουμ Council on Foreign Relations, στη Νέα Υόρκη, λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες των ενδιάμεσων εκλογών.

Η δήλωσή του υπενθυμίζει, πάντως., στο εσωτερικό των ΗΠΑ και στα προεκλογικώς οξυμένα πνεύματα, αυτό που ο υπόλοιπος κόσμος γνωρίζει και δεν ξεχνά: ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ΗΠΑ όποιος και αν είναι ο πρόεδρος, όποιοι και αν είναι οι συσχετισμοί στο Κογκρέσο. Μάλιστα, κατά τον Σάλιβαν, και ο αμερικανικός λαός, πέρα από τα δύο κόμματα εξουσίας, συναινεί για τη βοήθεια προς τον Ζελένσκι, «υπερασπιζόμενος την ελευθερία».

Ο Σάλιβαν μόλις επέστρεψε από το ταξίδι του στο Κίεβο, όπου συνομίλησε με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον υπουργό Αμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ. Ωστόσο, είναι το πρόσωπο που για λογαριασμό της Αμερικής συνομιλεί «υπογείως» και με τους καθ’ ύλην αρμοδίους Ρώσους, με τους συμβούλους εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Πούτιν, τον Γιούρι Ουσάκοφ και τον Νικολάι Πατρούσεφ.

Οι συνομιλίες του με αυτούς είναι, εξυπακούεται, άτυπες και μυστικές. Κανείς από τους συνομιλητές δεν επιθυμεί διαρροές για την ατζέντα. Πάντως, είναι ξεκάθαρο ότι ο Λευκός Οίκος και το Κρεμλίνο συνομιλούν τακτικά.

Οι Αμερικανοί από πλευράς τους επιδιώκουν να περάσουν ένα σαφέστατο μήνυμα, όπως είπε ο ίδιος ο Σάλιβαν: ότι «οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων [από πλευράς Ρωσίας] θα σήμαινε καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία». Ο Σάλιβαν… μαρτύρησε επίσης ότι και σε επίπεδο υπουργών Αμυνας και ηγεσιών στρατεύματος γίνονται επαφές, καθώς «αυτές χρησιμεύουν όσον αφορά τον περιορισμό των κινδύνων διεύρυνσης της σύγκρουσης».

Οι επαφές του Κιέβου συζητήθηκαν πολύ στις ΗΠΑ, ωστόσο ο Σάλιβαν ήταν αφοπλιστικός: είπε ότι στον Ζελένσκι μεταφέρθηκε μια συγκεκριμένη σύσταση, να επιδείξει ανοιχτό πνεύμα στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις, επειδή αυτό είναι απαραίτητο για να παραμείνει ενωμένο το Δυτικό μέτωπο. Πάντως, ο Σάλιβαν ξεκαθάρισε ότι ο Λευκός Οίκος δεν θέλει να αναγκάσει την Ουκρανία να κάνει παραχωρήσεις.

Πιέσεις στον Ζελένσκι

Αν για την πρόθεση τερματισμού, προσωρινού τουλάχιστον, της πολεμικής σύγκρουσης τα πράγματα καθίστανται κάπως σαφή, το ερώτημα που προκύπτει αφορά τις ενστάσεις που εγείρει ο Ζελένσκι. Για ποιον λόγο ενίσταται; Η απάντηση είναι ότι έχει διαφορετική άποψη από την αμερικανική όσον αφορά τον ίδιο τον Πούτιν. Δεν θέλει να καθίσει μαζί του στο τραπέζι των συνομιλιών. Ο Σάλιβαν του ξεκαθάρισε ότι η αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία δεν είναι μέρος της ατζέντας της κυβέρνησης Μπάιντεν, καθώς «δεν είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τα πολιτικά συστήματα άλλων χωρών».

Γιγάντωση του ΝΑΤΟ

Αναφερόμενος στις Ρωσία και Κίνα ως «ανταγωνιστικές των ΗΠΑ υπερδυνάμεις», ο Σάλιβαν προσδιόρισε τις μεταξύ των τριών χωρών διαφορές. Σαν αμερικανικό ατού προέταξε την «ποιότητα των συμμαχιών», κάτι που «πολλαπλασιάζει τη δύναμή μας». Επανέλαβε, δε, τη γνωστή θέση των ΗΠΑ, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «έφερε το ΝΑΤΟ στο αποκορύφωμα της ακμής του». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «ένταξη των νέων μελών» (Σουηδία, Φινλανδία), στο σύμφωνο AUKUS (ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία) που «θωρακίζει τον Ειρηνικό» και στην «ενισχυμένη συμμαχία με την Ιαπωνία».

Προσοχή στον Ειρηνικό

Εννοείται ότι τα δύο τελευταία σχόλια του Σάλιβαν είχαν ως αποδέκτρια την Κίνα, αν και όχι αποκλειστικά: στη συνέχεια ήταν αλλεπάλληλες οι αναφορές του στην επικινδυνότητα της Βόρειας Κορέας, λόγω των συνεχών πυραυλικών εκτοξεύσεων. «Πρέπει να καταστήσουμε σαφές, τόσο στη Βόρεια Κορέα όσο και στην Κίνα, ότι το κόστος της επιθετικότητας και της μονομερούς δράσης θα είναι πολύ υψηλό. Οι εντάσεις στον Ειρηνικό απασχολούν την καθημερινή εργασία μου όσο και η Ουκρανία», προειδοποίησε ο Σάλιβαν την Πιονγκγιάνγκ και το Πεκίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...