373
Στο Καράκας, αντικυβερνητικοί απέναντι στις δυνάμεις της αστυνομίας | Reuters

Η Βενεζουέλα στα πρόθυρα του εμφυλίου

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2019, 21:20
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/01/2019 23:20
Στο Καράκας, αντικυβερνητικοί απέναντι στις δυνάμεις της αστυνομίας
|Reuters

Η Βενεζουέλα στα πρόθυρα του εμφυλίου

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2019, 21:20
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/01/2019 23:20

Τις διαδηλώσεις του λαού της Βενεζουέλας, που την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου ξεχύθηκε στους δρόμους του Καράκας για να διαμαρτυρηθεί κατά της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, φαίνεται ότι περίμενε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊντό για να αυτοανακηρυχθεί «προσωρινός πρόεδρος» της χώρας.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στο Καράκας (REUTERS)

Την είδηση μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, μαζί με την πληροφορία ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε κιόλας τον Γκουαϊντό με τον τίτλο που εκείνος διάλεξε για τον εαυτό του.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Μαδούρο, φύγε!» και «Πρόεδρος ο Γκουαϊντό!» κρατώντας σημαίες της χώρας. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων.

Ο «προσωρινός πρόεδρος» Χουάν Γκουαϊντό με οπαδούς του την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου στο Καράκας

Κατά τις αναφορές των τοπικών Μέσων, τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία προτού καν ξεκινήσουν οι κεντρικές μαζικές διαδηλώσεις.

Παράλληλα με τις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και συγκεντρώσεις υπέρ του Μαδούρο, και απειλείται αιματοχυσία.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων, ο Λουίς Αλμάγκρο, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών συνεχάρη τον Γκουαϊντό ως νέο πρόεδρο της Βενεζουέλας. Επίσης, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση Τραμπ, ένας καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα του σχεδιάζει να αναγνωρίσει και αυτή με τη σειρά της τον Γκουαϊντό ως νέο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Μαδούρο: Προθεσμία στους αμερικανούς διπλωμάτες να φύγουν

Ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Βενεζουέλας με τις ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊωτό, ως προσωρινό πρόεδρο.

Σε άλλες συγκεντρώσεις στο Καράκας, οι υποστηρικτές της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο διαδήλωσαν με φωτογραφίες του Ούγκο Τσάβες ανά χείρας (Reuters)

Παράλληλα, ο Μαδούρο έδωσε στους αμερικανούς διπλωμάτες προθεσμία 72 ωρών για να εγκαταλείψουν τη χώρα. «Ενώπιον του λαού και των εθνών του κόσμου και ως συνταγματικός πρόεδρος, αποφάσισα να διακόψω τις διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με την ιμπεριαλιστική αμερικανική κυβέρνηση», είπε ο Μαδούρο σε υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί στο προεδρικό μέγαρο.

Οι ΗΠΑ κάνουν ένα «θανάσιμο λάθος», συνέχισε ο Μαδούρο, προσπαθώντας να επιβάλουν έναν πρόεδρο στη Βενεζουέλα και απαρίθμησε χώρες στις οποίες ανατράπηκαν αριστερές κυβερνήσεις ή έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, με αμερικανική υποστήριξη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...