713
Η εικονιζόμενη στη φωτογραφία εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου μίλησε για «απόπειρα εξαπάτησης των πολλών, των νέων, των αδύναμων και μεσαίων στρωμάτων, ακόμη και των πυρόπληκτων στο Μάτι» | INTIMEnews

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε στη Βουλή (και) τις διατάξεις για την κοινωνική κατοικία

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2022, 11:35
Η εικονιζόμενη στη φωτογραφία εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου μίλησε για «απόπειρα εξαπάτησης των πολλών, των νέων, των αδύναμων και μεσαίων στρωμάτων, ακόμη και των πυρόπληκτων στο Μάτι»
|INTIMEnews

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε στη Βουλή (και) τις διατάξεις για την κοινωνική κατοικία

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2022, 11:35

Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας εγκρίθηκε το βράδυ της Τρίτης το νομοσχέδιο για τη στεγαστική πολιτική που στοχεύει στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία. Επί της αρχής το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε από την ΝΔ, ενώ «παρών» δήλωσαν ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τα άρθρα:

– για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που προβλέπουν παροχή χαμηλότοκων δανείων σε άτομα ηλικίας 25-39 με χαμηλό ετήσιο εισόδημα που δεν διαθέτουν ακίνητο

– για την κοινωνική αντιπαροχή που παρέχουν την δυνατότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης να συμπράξουν με ιδιώτες αναδόχους. Οι τελευταίοι θα ανεγείρουν με δικές τους δαπάνες κτήριο σε αδόμητα ακίνητα του Φορέα. Ως αντάλλαγμα θα αναλαμβάνουν για ορισμένο χρονικό διάστημα την εκμετάλλευση του ακινήτου. Όμως την ίδια στιγμή θα έχουν και την υποχρέωση για να εκμισθώνουν ένα μέρος από το ακίνητο σε δικαιούχους, έναντι μισθώματος που θα προκαθορίζεται. Όταν θα παρέρχεται ο χρόνος εκμετάλλευσης του ακινήτου, ο ανάδοχος θα έχει την υποχρέωση να το παραδίδει στον ιδιοκτήτη Φορέα. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι δικαιούχοι μισθωτές επιλέγονται με βάση αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο νομοσχέδιο, εκτός από την απλή μίσθωση των σπιτιών με χαμηλό ενοίκιο, θα επιτρέπεται και η υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης με δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά τους από τους δικαιούχους

Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δήλωσε «παρών» για το πρόγραμμα «Κάλυψη» που φορά τη μίσθωση από το Δημόσιο ιδιωτικών κατοικιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» για τη στέγαση μεταναστών και τη διάθεσή τους σε ευάλωτους νέους και νέα ζευγάρια. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο: Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων τα εκμισθώνουν για τρία έτη σε άτομα ηλικίας 25-39 ετών, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Η καταβολή του μισθώματος γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας. Στόχος είναι η αξιοποίηση σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων, στα οποία θα στεγαστούν 2.500 ωφελούμενοι 25-39 ετών, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

«Παρών» δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και στο πρόγραμμα «Νοικιάζω – Ανακαινίζω» που αποσκοπεί στην ένταξη κενών κατοικιών στη μισθωτική αγορά με την επιδότηση των ιδιοκτητών για την αναβάθμισή τους.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψήφισε επίσης τις διατάξεις για την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, ενώ τη λύση του «παρών» επέλεξε και στα περισσότερα άρθρα για την αποκατάσταση στο Μάτι.

Καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, μίλησε για «απόπειρα εξαπάτησης των πολλών, των νέων, των αδύναμων και μεσαίων στρωμάτων, ακόμη και των πυρόπληκτων στο Μάτι».

Στην ομιλία του, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης σχολίασε ότι η στάση αυτή της αντιπολίτευσης έναντι ενός κατεξοχήν κοινωνικού νομοσχεδίου, αποτελεί  «πολιτική χορηγία στην κυβέρνηση», κάνοντας παράλληλα λόγο για αντιφάσεις στην επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς χορηγούμε άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια, εσείς μιλάτε για μέγγενη κόκκινων δανείων. Από τη μια λέτε ότι είναι νομοσχέδιο προεκλογικού χαρακτήρα, από την άλλη ότι οι ωφελούμενοι είναι λίγοι και παίρνουν ψίχουλα. Ποιο από τα δυο ισχύει; Εμείς αξιοποιούμε την λιμνάζουσα περιουσία του Δημοσίου με το εργαλείο της κοινωνικής αντιπαροχής που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης – και στην σοσιαλιστική Ισπανία -, εσείς μιλάτε για εξυπηρέτηση μεγαλοεργολάβων. Από το άγχος σας να ασκήσετε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση πέφτετε σε αντιφάσεις», παρατήρησε.

«Η αμηχανία σας έναντι όλων αυτών των θετικών δράσεων», συνέχισε ο υπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,  «οφείλεται στο ότι σας χαλούν το αφήγημα για το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Σας ενοχλεί ότι παραλάβαμε από εσάς την ανεργία στο 17,5% και τη μειώσαμε στο 11,6%. Σας ενοχλεί ότι επί των ημερών σας ο ΟΑΕΔ δημιουργούσε 10.000 θέσεις εργασίας το χρόνο και εμείς πριν από λίγες ημέρες βγάλαμε 68.000 νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας. Σας ενοχλεί ότι με τα ηλεκτρονικά ραντεβού και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών τα ΚΕΠΑ έπαψαν να είναι Κέντρα Περιφρόνησης Αναπήρων. Σας ενοχλεί ότι έχουμε αυξήσει τις θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς κατά 30.000 και ότι πολύ σύντομα σε 61 Δήμους που δεν υπάρχει μεγάλη πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς». Σας ενοχλεί ότι αυξήσαμε την άδεια μητρότητας. Σας ενοχλεί τέλος ότι αντιμετωπίσαμε το θέμα των εκκρεμών κύριων συντάξεων… Καταψηφίζετε όχι μόνο αυτό το νομοσχέδιο, αλλά και την πρωτοβουλία Food Pass. Με όλα αυτά, να μην παραπονιέστε όμως για τις δημοσκοπήσεις τώρα και τα αποτελέσματα των εκλογών αργότερα».

«Απέναντι στον φανατισμό και τα μεγάλα λόγια, εμείς μιλάμε με έργα, με κοινωνική πολιτική στην πράξη. Εσείς μείνετε με τα συνθήματα, εμείς κρατάμε τα θετικά αποτελέσματα για τους Έλληνες πολίτες», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...