536
| CreativeProtagon

Το «για ακόμη καλύτερες μέρες» του Μητσοτάκη

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 20 Δεκεμβρίου 2022, 20:07
|CreativeProtagon

Το «για ακόμη καλύτερες μέρες» του Μητσοτάκη

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 20 Δεκεμβρίου 2022, 20:07

Κάπου πέρασε απαρατήρητο. Σάββατο βράδυ, ένα μυαλό είναι αυτό, δεν μπορεί να τα πιάσει όλα. Κάπου, λοιπόν, ανάμεσα στην πρωθυπουργική εξαγγελία του επιδόματος τροφίμων για έξι μήνες –που επειδή το food pass ακούστηκε μετά άσχημα, σαν δελτίο τροφίμων, μετονομάστηκε στο πολιτικά ουδέτερο market pass–, στις αποκαλύψεις του «Βήματος» για τις παρακολουθήσεις Κοτζιά και Καμμένου επί Τσίπρα, στο σαρδάμ «ψηφίστε ΝΔ» του Βελόπουλου και στην ομολογία του Κουτσούμπα ότι το ΚΚΕ κάπου λάθεψε με το επίδομα στους ένστολους –για τα δεδομένα του κόμματος μιλάμε για ρεκόρ ταχύτερης αυτοκριτικής, λογικά θα απαιτούσε μερικές δεκαετίες–, προσπεράστηκε ότι μάθαμε και ακούσαμε το σύνθημα των επικείμενων εκλογών.

Το είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής: «Αν ο τίτλος της πρώτης μας θητείας, η κεντρική μας, η κορωνίδα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων ήταν λιγότεροι φόροι, ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι: καλύτεροι μισθοί για όλους τους Ελληνες».

Δεν είναι απλό πράγμα το σύνθημα που θα βρεις και θα επιλέξεις προκειμένου να επανεκλεγείς. Είναι απείρως πιο δύσκολο από το σύνθημα της πρώτης φοράς, όταν μπορεί να μην χρειάζεσαι καν σύνθημα –ο αντίπαλός σου να έχει τόσο φθαρεί που δεν θα απαιτείται κάτι ευφάνταστο, απλώς να περιμένεις υπομονετικά τη σειρά σου, χωρίς να κάνεις το μεγάλο λάθος. Η επανεκλογή όμως δεν είναι καθόλου απλό πράγμα, υπάρχει η αναπόφευκτη φθορά και η ματαίωση κάποιων προσδοκιών. Εξάλλου δεν συμβαίνει καν τόσο συχνά: στον 21ο αιώνα τα έχουν καταφέρει στην Ελλάδα μόνο ο Κώστας Σημίτης στην αυγή του, το 2000, και ο Κώστας Καραμανλής το 2007, που κι αυτός δεν είχε ολοκληρώσει τετραετία και,  ως γνωστόν, χρειάστηκε να μοιράζει τριχίλιαρα.

Αλλά και πιο πριν, τι είχε συμβεί; Το ΠΑΣΟΚ, για να πάρει τις εκλογές του 1996 είχε στην ουσία επανεφεύρει τον εαυτό του, με τη μετάλλαξή του από παπανδρεϊκό κόμμα σε ένα νέο πολιτικό κέλυφος που θα έφερνε τον εκσυγχρονισμό που ζητούσε η ελληνική κοινωνία –είχε βρει το σπάνιο εκείνο σύνθημα, την ιδέα που θα έπειθε μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων. Και στη δεκαετία του 1980, στις εκλογές του 1985, ο Ανδρέας Παπανδρέου με τι σύνθημα επανεξελέγη; «ΠΑΣΟΚ για ακόμη καλύτερες μέρες» –στη σχετική αφίσα πρωταγωνιστούσε και η περίφημη μικρή Αννούλα.

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους τού πόσο δύσκολο είναι σε όρους πολιτικής επικοινωνίας το εγχείρημα της επανεκλογής, ολόκληρος Φρανσουά Μιτεράν δεν έβρισκε το 1988 τρόπο να «περάσει» το μήνυμα για μια δεύτερη επταετία του στο Ελιζέ στους γάλλους ψηφοφόρους, οι οποίοι εξάλλου, είχαν ήδη γυρίσει την πλάτη στους Σοσιαλιστές και είχαν επιβάλει cohabitation με τη Δεξιά του Ζακ Σιράκ. Το επιτελείο του βρήκε τελικά την ιδέα του συνθήματος «Generation Mitterrand» («Γενιά Μιτεράν») που περιέγραφε τον πρόεδρο ως πατρική φιγούρα και μια ολόκληρη γενιά Γάλλων έτοιμων να δρέψουν τώρα τους καρπούς της μεγάλης σοσιαλιστικής στροφής της χώρας.

Υπό μία έννοια, η ΝΔ επιστρατεύει το ίδιο ακριβώς σχήμα: με τον κ. Μητσοτάκη να μιλάει για καλύτερους μισθούς για όλους τους Ελληνες, υπόσχεται το αντίστοιχο τού «για ακόμη καλύτερες μέρες» με το οποίο –ειρωνεία– ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε κερδίσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1985.

Στην πρώτη τετραετία του και παρά την διπλή διεθνή κρίση, της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, ο σημερινός Πρωθυπουργός μοίρασε μεν πολύ χρήμα αλλά έθεσε και τις βάσεις για τον μετασχηματισμό της οικονομίας –τώρα είναι η ώρα η… γενιά Μητσοτάκη να δρέψει τους καρπούς της (επι)στροφής της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...