371
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρία Βίκτορ Ορμπαν | Olivier Matthys/Pool via REUTERS

Ο Ορμπαν θα κάνει δημοψήφισμα για τον νόμο για τους ΛΟΑΤΚΙ

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2021, 21:01
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρία Βίκτορ Ορμπαν
|Olivier Matthys/Pool via REUTERS

Ο Ορμπαν θα κάνει δημοψήφισμα για τον νόμο για τους ΛΟΑΤΚΙ

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2021, 21:01

Παρά την κατακραυγή, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν στην Ουγγαρία δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα στα τέλη του 2021 ή τις αρχές του 2022 για τον νόμο που περιορίζει τη διδασκαλία στα σχολεία για θέματα ομοφυλοφιλίας και διεμφυλικών.

Ο ίδιος ο Ορμπαν ανακοίνωσε το σχέδιο για το δημοψήφισμα την Τετάρτη.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκίνησε νομικές ενέργειες σε βάρος της Ουγγαρίας για τα μέτρα αυτά, τα οποία περιλαμβάνονται σε τροπολογίες σε νόμους για την εκπαίδευση και την προστασία του παιδιού. Εφόσον τελεσφορήσουν, οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να διακόψουν τη χρηματοδότηση της Ουγγαρίας αν διατηρηθούν οι περιορισμοί.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, δηλώνει ότι είναι… φιλοευρωπαϊκή: «Για την Ουγγαρία, υπάρχουν πολύ περισσότερα επιχειρήματα υπέρ του να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρά εναντίον. Η ένταξη στην ΕΕ ήταν η σωστή απόφαση, ήταν προς το εθνικό μας συμφέρον και παραμένει», είπε ο Γκέργκελι Γκούλας, προσωπάρχης του Ορμπαν, σε εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε πως η Ουγγαρία πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να σχολιάσει αυτό που αποκάλεσε «κανόνες του κλαμπ» και να λαμβάνει από μόνη της αποφάσεις για θέματα στα οποία δεν έχει παραχωρήσει εξουσία στους θεσμούς της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το δημοψήφισμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι δεν παρεμβαίνει στις επιλογές χάραξης πολιτικής των χωρών μελών, αν και θεωρεί πως ο ουγγρικός νόμος εισάγει διακρίσεις.

Βάσει των μέτρων, που έχουν προκαλέσει ανησυχία στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, απαγορεύεται η χρήση υλικού που θεωρείται ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία και την αλλαγή φύλου στα σχολεία, προκειμένου να αποφευχθεί η παιδική κακοποίηση, όπως τουλάχιστον δηλώνεται.

Αρκετές οργανώσεις ατομικών δικαιωμάτων επέκριναν τις μεταρρυθμίσεις του Ορμπαν. Ωστόσο δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos τον Ιούνιο έδειξε πως το 46% των Ούγγρων υποστηρίζουν τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Ο Γκούλας είπε ακόμη πως η Ουγγαρία εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνομιλίες με την Επιτροπή για το εθνικό πρόγραμμα ανάκαμψης από την πανδημία, πρόσθεσε όμως πως η κυβέρνηση θα αρχίσει να προχρηματοδοτεί σχέδια από τον εθνικό προϋπολογισμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέγραψε τις σοβαρές ανησυχίες της για το κράτος δικαίου στην Πολωνία και την Ουγγαρία σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει να ληφθεί απόφαση για το αν θα λάβει δισεκατομμύρια ευρώ από ταμεία της ΕΕ ως βοήθεια για την ανάκαμψη από την πανδημία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News