571
Ο Βίκτορ Ορμπαν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τη Δευτέρα στη Βουδαπέστη | Hungarian Prime Minister's Press Office/Viven Cher Benko/Handout via REUTERS

Ο Ορμπαν συζητά μόνο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο δια θαλάσσης – που δεν το θέλει η Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2022, 12:36
Ο Βίκτορ Ορμπαν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τη Δευτέρα στη Βουδαπέστη
|Hungarian Prime Minister's Press Office/Viven Cher Benko/Handout via REUTERS

Ο Ορμπαν συζητά μόνο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο δια θαλάσσης – που δεν το θέλει η Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2022, 12:36

Για την επόμενη εβδομάδα –και αν– μετέθεσαν το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με το πολυσυζητημένο έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο ως γνωστόν, ύστερα από την πρόταση της Κομισιόν, περιλαμβάνει και την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η επίτευξη συμφωνίας στους «27», «απομακρύνεται» κατά περίπου μία εβδομάδα –οι δυσκολίες δεν αναμένεται να επιλυθούν πριν από τις 18 Μαΐου, όταν η Επιτροπή παρουσιάσει το σχέδιό της για τη σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ το «REPowerEU», ανέφεραν αξιωματούχοι.

Το πρόβλημα είναι (κυρίως) η Ουγγαρία. Το πρωί της Τετάρτης και μολονότι είχε προηγηθεί δύο μέρες νωρίτερα επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προέδρου της Κομισιόν, στη Βουδαπέστη για συνάντηση με τον Βίκτορ Ορμπαν, ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, είπε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πετρελαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα κατέστρεφε την ουγγρική οικονομία και δεν προσφέρει λύση στα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργούσε στη χώρα του.

Ο Σιγιάρτο δήλωσε σε βίντεο που ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook πως, μετά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κάποια λύση, έτσι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί μια συμφωνία για πετρελαϊκό εμπάργκο θα ήταν αν αυτό εφαρμοζόταν στο πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης και εξαιρούνταν πλήρως όλες οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου μέσω πετρελαιαγωγών.

Αυτό το σημείο της δήλωσης του ούγγρου υπ. Εξωτερικών έχει και ελληνικό ενδιαφέρον. Διότι σε αυτή τη συζήτηση για το νέο πακέτο κυρώσεων φέρνει τη Βουδαπέστη απέναντι στην Αθήνα, εφόσον αληθεύει το ρεπορτάζ των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού αργού με πλοία ευρωπαϊκών συμφερόντων πάγωσε ύστερα από πιέσεις της ελληνικής πλευράς, καθώς στη χώρα μας εδρεύει το μισό τονάζ των δεξαμενοπλοίων της ΕΕ.

Τώρα ο Βίκτορ Ορμπαν εκβιάζει: θα πει «ναι» στις νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας μόνο αν απαγορευτεί η μεταφορά ρωσικού αργού διά θαλάσσσης (που δημιουργεί πρόβλημα στον ελληνικό στόλο), αλλά όχι με τους αγωγούς που το μεταφέρουν στη χώρα του εδώ και πολλές δεκαετίες, από τα χρόνια ακόμη της ΕΣΣΔ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συζητήσεις για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο «συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα»: εντός της ημέρας αναμενόταν να τεθεί σε επίπεδο πρεσβευτών (Coreper) και στις 16 Μαΐου στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ουγγαρία, Σλοβακία και Βουλγαρία ζητούν εγγυήσεις για την ενεργειακή τους ασφάλεια. Η Ουγγαρία, μεταξύ άλλων, ζητά από την ΕΕ να χρηματοδοτήσει τις υποδομές που θα χρειαστεί η χώρα για να μπορέσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο ως το τέλος του 2024, αν και επιμένει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Ανάλογα αιτήματα προβάλλουν και η Σλοβακία και η Βουλγαρία. Στο σχέδιο «REPowerEU» εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η οικονομική στήριξη που ζητά η Ουγγαρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, κατέστησε σαφές ότι η συνάντηση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη δεν αφορούσε χρονοδιαγράμματα, αλλά επικεντρώθηκε στα ζητήματα που σχετίζονται με τις ενεργειακές υποδομές της χώρας και τα διυλιστήρια.

Μετά τη συνάντηση, η Ουγγαρία επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το πακέτο κυρώσεων μέχρι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της. Παράλληλα, ο Ερίκ Μαμέρ επεσήμανε ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η Ουγγαρία και άλλες χώρες έχουν σημαντική εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και ότι βρίσκονται σε μια ειδική κατάσταση που απαιτεί «ειδικές λύσεις». Ανέφερε, επίσης, ότι η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ηγετών των περιφερειακών χωρών, που ανήγγειλε η Πρόεδρος της Επιτροπής, θα πραγματοποιηθεί όταν θα υπάρξει πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...