363
Το αντικομμουνιστικό μένος του Τσάο θυμίζει άλλες εποχές, αλλά στοχεύει στη σημερινή Κίνα | EPA/RITCHIE B. TONGO

Ο Κροίσος Ρόμπερτ Τσάο λάβρος εναντίον της κόκκινης Κίνας

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2023, 22:00
Το αντικομμουνιστικό μένος του Τσάο θυμίζει άλλες εποχές, αλλά στοχεύει στη σημερινή Κίνα
|EPA/RITCHIE B. TONGO

Ο Κροίσος Ρόμπερτ Τσάο λάβρος εναντίον της κόκκινης Κίνας

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2023, 22:00

«Αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε μέχρι θανάτου. O,τι και αν συμβεί, η κατάκτηση της Ταϊβάν δεν θα είναι εύκολη υπόθεση» – αυτά είπε ο ταϊβανέζος Κροίσος Ρόμπερτ Τσάο, που τυγχάνει βουδιστής γεννημένος από μουσουλμάνους. Από την έδρα των επιχειρήσεών του στην Ταϊπέι, ο φιλελεύθερος μπίζνεσμαν χαρακτήρισε το άλλοτε εθνικιστικό νησί «τελευταία γωνιά της ελεύθερης Κίνας», θυμίζοντας τον εμφύλιο πόλεμο που έχασε ο Τσανγκ Κάι-σεκ από τον Μάο Τσε-τουνγκ και την ψυχροπολεμική ρητορική που τον ακολούθησε.

Η Corriere della Sera τον είδε να βαδίζει ξυπόλητος στο πολυτελές γραφείο του και να χτυπάει μια βουδιστική καμπάνα. «Γύρω της υπάρχουν βάζα της δυναστείας Χαν και βιβλία του Γιουβάλ Χαράρι» ήταν το έμμεσο πλην σαφές σχόλιο των Ιταλών. Ο Τσάο, 76 χρόνων, δεν είναι μόνο ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Ταϊβάν, ιδρυτής του γίγαντα των ημιαγωγών UMC (United Microelectronics Corporation), αλλά και «μία από τις συνειδήσεις της αντίστασης της Ταϊπέι» γράφει η Corriere.

«H Κίνα μπορεί όντως να μας επιτεθεί. Μιλάμε για συγκεκριμένη επιλογή. Αλλά δεν είναι καθόλου αλήθεια ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να το αποφύγουμε. Μπορούμε να αποφύγουμε να στείλουμε λάθος μηνύματα, για παράδειγμα, όπως έκανε ο ρωσόφιλος λαός στην Ουκρανία όταν κάλεσε τον Πούτιν να παρέμβει, κάνοντάς τον να πιστεύει ότι η εισβολή θα ήταν γρήγορη και εύκολη» είπε ο Τσάο.

Και συνέχισε: «Οι μεγάλες δυνάμεις του παγκόσμιου σκοταδισμού δραστηριοποιούνται: η Ρωσία του Πούτιν, η κομμουνιστική Κίνα, αλλά και οι Ταλιμπάν και οι Ιρανοί. Ολοι ακριβώς οι αντίποδες αυτού που ονομάζουμε διαφωτισμό. Πηγαίνουν κόντρα στη λογική, δεν σέβονται την επιστήμη, δεν πιστεύουν στον ανθρωπισμό». Ο Τσάο φοβάται τα ψέματα της Κίνας, που «κατάφερε να διεισδύσει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και να διαδώσει την προπαγάνδα της», αλλά παραμένει αισιόδοξος.

«Ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας είναι η βλακεία του κομμουνιστικού καθεστώτος. Το γεγονός ότι η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται απότομα». Και, βέβαια, είναι οι ΗΠΑ: «Δεν πιστεύω ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι θα μας εγκαταλείψουν. Οι ΗΠΑ δεν θυσίασαν για το τίποτα τόσες ζωές νέων στον Ειρηνικό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και κανείς δεν θέλει να γίνει η Ταϊβάν αεροπλανοφόρο των κινέζων κομμουνιστών. Οι Αμερικανοί, όχι μόνο ο Μπάιντεν, γνωρίζουν ότι αν πέσει η Ταϊβάν, τα επόμενα κομμάτια του ντόμινο είναι η Ιαπωνία, η Ινδονησία και η Αυστραλία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...