1104
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς οργάνωσε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη για να δώσει εξηγήσεις σε ό,τι αφορά τη σχέση του με την Τουρκία | REUTERS/Mike Segar

Ο «καλός φίλος» του Ερντογάν δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2023, 14:13
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς οργάνωσε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη για να δώσει εξηγήσεις σε ό,τι αφορά τη σχέση του με την Τουρκία
| REUTERS/Mike Segar

Ο «καλός φίλος» του Ερντογάν δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2023, 14:13

Μια μεγάλη ομοσπονδιακή έρευνα για διαφθορά που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ εστιάζει στη συγκέντρωση χρημάτων για την προεκλογική εκστρατεία του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς, και ερευνά αν υπήρξαν μυστικές συνεννοήσεις με μέλη της τουρκικής κυβέρνησης για να λάβει παράνομες δωρεές.

Ο Ανταμς, 63 ετών, πρώην αστυνομικός, εξελέγη δήμαρχος της Νέας Υόρκης το 2021. Οι New York Times σε ρεπορτάζ της Εμα Φιτζσίμονς αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι ο δήμαρχος έχει δηλώσει πως συνάντησε τον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος στο δημοτικό διαμέρισμα του Μπρούκλιν και ότι έχει επισκεφθεί την Τουρκία τουλάχιστον έξι φορές.

♦ Διαβάστε: Δήμαρχος της ΝΥ ένας ακτιβιστής πρώην αστυνομικός

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς και το FBI ερευνούν τις σχέσεις του Ανταμς με το καθεστώς του Ερντογάν. Μεταξύ άλλων εστιάζουν στο αν ο ίδιος πίεσε αξιωματούχους της πόλης ώστε να υπογράψουν εγκρίσεις για το νέο κτίριο του προξενείου της Τουρκίας στο Μανχάταν, αλλά και τον ρόλο μιας κατασκευαστικής εταιρείας του Μπρούκλιν που ανήκει σε τούρκους μετανάστες και η οποία διοργάνωσε εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων για την προεκλογική εκστρατεία του.

Ανάρτηση του τουρκικού προξενείου Νέας Υόρκης στο Χ τον Νοέμβριο του 2021 για την ξενάγηση του δημάρχου Ερικ Ανταμς στο νέο, υπερσύγχρονο κτίριο:

Οπως επισημαίνει το περιοδικό Time, οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Νέας Υόρκης μπορούν να δέχονται ενισχύσεις για τις εκστρατείες τους από πολίτες των ΗΠΑ ή από μόνιμους κατοίκους που διαμένουν στην πόλη. Οι προεκλογικές εκστρατείες δεν μπορούν ωστόσο να δέχονται δωρεές από εταιρείες ή από πρόσωπα που κάνουν μια δωρεά για λογαριασμό άλλων προσώπων ή οντοτήτων. Οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι βάσει νόμου να υποβάλλουν δηλώσεις στις οποίες δημοσιοποιούν τα ποσά και την προέλευσή τους σε ένα ειδικό όργανο.

Στις 2 Νοεμβρίου οι ομοσπονδιακές αρχές που ερευνούν το θέμα πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι του κύριου χρηματοδότη του Ανταμς. Στη συνέχεια κατέσχεσαν τουλάχιστον δύο κινητά τηλέφωνα και ένα iPad του ίδιου του δημάρχου. Ο Ανταμς δικαιολόγησε τους δεσμούς του με την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι αποτελούσαν μέρος της προσέγγισής του προς τις κοινότητες των μεταναστών που δεν έτυχαν στο παρελθόν της προσοχής του δημαρχείου.

To εντυπωσιακό νέο κτίριο του τουρκικού προξενείου στη Νέα Υόρκη (Facebook/ Turkish Consulate General in New York – T.C. New York Başkonsolosluğu)

Την Τρίτη 14/11 ο δήμαρχος επιβεβαίωσε ότι επικοινώνησε με τον επίτροπο της Πυροσβεστικής, Ντάνιελ Νίγκρο, σχετικά με το άνοιγμα του νέου κτιρίου του τουρκικού προξενείου, αλλά πρόσθεσε ότι ήταν ένα θέμα ρουτίνας στο πλαίσιο της καθημερινής δουλειάς του. «Αυτό κάνουμε κάθε μέρα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου. «Απευθύνεσαι σε μια υπηρεσία και τους ζητάς να εξετάσουν ένα θέμα. Δεν απευθύνεσαι σε μια υπηρεσία για να την αναγκάσεις να κάνει κάτι».

Δωρητές που συνδέονται με την Τουρκία

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Ανταμς έχει λάβει προεκλογικές δωρεές από τούρκους μετανάστες και από άτομα που συνδέονται με τουρκικές οργανώσεις οι οποίες υποστηρίζουν τον Ερντογάν. Ειδικότερα ερευνώνται οι δωρεές από άτομα που συνδέονται με την κατασκευαστική εταιρεία KSK Construction, η οποία ανήκει σε τούρκους μετανάστες, και το Πανεπιστήμιο Bay Atlantic στην Ουάσινγκτον, το οποίο ιδρύθηκε από τούρκο φιλάνθρωπο, σύμφωνα με το ένταλμα έρευνας που εξασφάλισαν οι NYTimes.

Με βάση τα στοιχεία του ίδιου ρεπορτάζ, ο διευθύνων σύμβουλος της KSK Construction, Ερντέν Αρκάν, δώρισε 1.500 δολάρια στην εκστρατεία του υποψήφιου τότε δημάρχου, το 2021, ενώ πόσα συνεισέφεραν και 10 υπάλληλοι της εταιρείας. Επίσης, η εκστρατεία του Ανταμς έλαβε συνολικά 10.000 δολάρια σε συνεισφορές από πέντε υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Bay Atlantic University στις 27 Σεπτεμβρίου του 2021, μια εβδομάδα μετά τα αποκαλυπτήρια του νέου κτιρίου του προξενείου στο Μανχάταν, ωστόσο επέστρεψε τις δωρεές τον επόμενο μήνα. Η εκστρατεία του Ανταμς έλαβε ακομη δωρεές από άτομα που συνδέονται με το Ιδρυμα Turken και την Τουρκική Αμερικανική Εθνική Συντονιστική Επιτροπή, δύο ομάδες που πρόσκεινται στον Ερντογάν.

Οι NYTimes δημοσιεύουν αναλυτικά ποσά δωρεών που κυμαίνονται από 1.000 ως 3.000 δολάρια, τα οποία φαντάζουν μικρά για τα δεδομένα της αμερικανικής πολιτικής αλλά αρκετά για να προκαλέσουν την παρέμβαση των Αρχών εφόσον ο Ανταμς παραβίασε τον νόμο. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο δήμαρχος Νέας Υόρκης διατηρεί στενή σχέση με το τουρκικό προξενείο, το οποίο πλήρωσε μέρος του ταξιδιού του στην Τουρκία το 2015. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το προξενείο της Τουρκίας έχει αναρτήσει περισσότερες από 24 φωτογραφίες και βίντεο με τον Ανταμς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πριν και αφότου έγινε δήμαρχος ο Ανταμς είχε πολλές συναντήσεις με τούρκους αξιωματούχους όπως ο τούρκος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Χασάν Μουράτ Μερκάν. Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος ανέφερε ότι συνάντησε τον Ερντογάν κατά τη διάρκεια ενός δείπνου μιας ΜΚΟ όταν ήταν πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος του Μπρούκλιν, μια θέση που κατείχε από το 2014 έως το 2021. «Με χαιρέτησε, μου είπε ένα γεια», είπε ο Ανταμς για τη συνάντηση. «Ανταλλάξαμε μερικές κουβέντες».

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τον Φεβρουάριο ότι είχε ταξιδέψει στην Τουρκία «έξι ή επτά φορές». Οι NYTimes σημειώνουν ότι μόλις τρία από αυτά τα ταξίδια έχουν αναφερθεί δημοσίως.

Τον Αύγουστο του 2015, το τουρκικό προξενείο της Νέας Υόρκης προσκάλεσε τον Ανταμς στην Τουρκία και κάλυψε μέρος των εξόδων για τα αεροπορικά εισιτήρια, το ξενοδοχείο και τις μεταφορές του, σύμφωνα με το δημοτικό οικονομικό αρχείο. Το ταξίδι, το οποίο κόστισε περίπου 15.000 δολάρια, πληρώθηκε επίσης κατά ένα μέρος από την Turkish Airlines και το Πανεπιστήμιο Bahcesehir, το οποίο ιδρύθηκε από τον ίδιο τούρκο φιλάνθρωπο που ίδρυσε το Bay Atlantic University. Ακολούθησε ένα ακόμη ταξίδι τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ το 2017 ο Ανταμς επισκέφθηκε και πάλι την Τουρκία μαζί με τον γιο του.

«Νέα Υόρκη, η Κωνσταντινούπολη της Αμερικής»

Ως δήμαρχος, ο Ανταμς έχει πραγματοποιήσει δύο εκδηλώσεις έπαρσης της σημαίας για την Τουρκία. Αποτέλεσε όπως είπε ο ίδιος μέρος της παράδοσής του να υψώνει τις σημαίες δεκάδων εθνών, με στόχο να τιμήσει τις κοινότητες των μεταναστών της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τους NYTimes και τη δημοσιογράφο Εμα Φιτζσίμονς, που είναι διαπιστευμένη στον δήμο, στην πρώτη έπαρση της σημαίας για την Τουρκία που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2022, ο Ανταμς αποκάλεσε τη Νέα Υόρκη «την Κωνσταντινούπολη της Αμερικής». Παράλληλα, αποκάλεσε «καλό φίλο» τον τούρκο γενικό πρόξενο Ρεϊχάν Οζγκούρ. Τον περασμένο μήνα ο Ανταμς ύψωσε τη σημαία της Τουρκίας για δεύτερη φορά κάνοντας επίσημη μνεία στον Αλιρίζα Ντογκάν, έναν τούρκο μετανάστη που διατηρεί εστιατόριο στο Μανχάταν. Και ο Ντογκάν συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των προσώπων που έχουν κάνει δωρεές στην εκστρατεία του δημάρχου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...