970
|

O Γεωργιάδης απαντά στον Καλλιάνο για τον πατέρα του: Η διαδικασία εισόδου σε ΜΕΘ είναι διαφανής

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2024, 21:40

O Γεωργιάδης απαντά στον Καλλιάνο για τον πατέρα του: Η διαδικασία εισόδου σε ΜΕΘ είναι διαφανής

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2024, 21:40

Την αντίδραση του νοσοκομείου «Αττικόν» αλλά και του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, προκάλεσε η καταγγελία του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Καλλιάνου για τη νοσηλεία του πατέρα του και πώς βρέθηκε εκτός ΜΕΘ, με συνέπεια να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Καλλιάνος είχε καταγγείλει τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του, στρεφόμενος κυρίως κατά γιατρών και νοσηλευτών του οποίους πάντως ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να στηρίξει, υπενθυμίζοντας ότι για όλους τηρούνται συγκεκριμένα πρωτόκολλα.

«Θέλω να πω κάποια πράγματα όχι για να με λυπηθείτε, αλλά για να ξεμπροστιάσω ένα σύστημα συγκεκριμένων ανθρώπων που έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση όχι μόνο εμένα, αλλά ολόκληρη την οικογένεια μου», είχε πει ο κ. Καλλιάνος σε μια ανάρτηση στην οποία έκλαιγε.

«Ο πατέρας μου έχει πολλά προβλήματα υγείας, καθώς κάνει και αιμοκάθαρση και έχει ζάχαρο. Πριν 15 ημέρες μπήκε στη Βούλα καθώς μαύρισε το δάχτυλο του μιας και έχει διαβητικό πόδι. Του φέρθηκαν πολύ καλά στην Βούλα, αλλά του είπαν ότι τέτοια μεγάλα αγγειοχειρουργικά θέματα δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν όπως θα έπρεπε και θα πρέπει να βρεθεί σε άλλο νοσοκομείο. Μπήκε, την επόμενη μέρα έκανε χειρουργείο και του ακρωτηρίασαν το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Τις επόμενες πέντε ημέρες πήγαινε καλά. Την έκτη μέρα έκανε αποκορεσμό, δηλαδή έπεφτε το οξυγόνο. Ο αδερφός μου είναι γιατρός στην Κύπρο, τον είδε στην κατάσταση αυτή και ήρθε τον είδε και είπε να μπει στην πλατφόρμα και να εισαχθεί σε ΜΕΘ, γιατί δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να είναι καλά. Ο γιατρός που τον χειρούργησε μαζί με όλη η ομάδα μας είπαν ότι δεν υπάρχει λόγος και ότι “υπογράφουμε όλοι” ότι ο κ. Καλλιάνος είναι καλά, πάρα πολύ καλά. Ο αδερφός μου τους παρακάλαγε να τον βάλουν σε ΜΑΦ. Δεν τον έβαζαν, έλεγαν ότι είναι καλά», υποστήριξε, ισχυριζόμενος πως για πέντε ημέρες τους παρακαλούσαν, αλλά οι γιατροί έλεγαν πως είναι καλά, παρόλο που του έπεφτε συνέχεια το οξυγόνο.

«Έχουν στερέψει τα δάκρυα μου να τους παρακαλάω να τον βάλουν σε μια ΜΑΦ. Τελικά, ο πατέρας μου έκανε αποκορεσμό και έπαθε και ανακοπή σήμερα και τον διασωλήνωσαν και τον έβαλαν στην εντατική. Επειδή αυτό που έπαθε ο πατέρας μου θα το έχουν πάθει πολλοί άνθρωποι, δεν μπορούν να φανταστούν τι έχουν να πάθουν από εμένα και τον αδερφό μου. Εύχομαι να τα καταφέρει ο πατέρας μου, αν και είναι πολύ δύσκολο πια. Συγγνώμη που κλαίω… Δεν είχε οξυγόνο καθόλου και πέρναγε μια νοσοκόμα κάθε 4 ώρες. Αυτή είναι η κατάσταση σ’ αυτό το ελληνικό νοσοκομείο, δεν ξέρω τι άλλο να κάνω, έκανα τα πάντα” κατέληξε ο κ. Καλλιάνος, ο οποίος, αν και αρχικά δεν είχε αναφέρει το όνομα του νοσοκομείου, στη συνέχεια αποκάλυψε πως αναφέρεται στο “Αττικό”, ενώ σημείωσε πως πήρε τον γιατρό που έλεγε ότι είναι καλά και του ζήτησε τον λόγο, με τον ίδιο να το αρνείται. Πρέπει στη χώρα αυτή, πρέπει όλοι οι άρρωστοι να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, με τον τρόπο που τους αξίζει. Δεν τους αξίζει ένα τέτοιο τέλος και μια τέτοια κατάσταση» κατέληξε.

Το «Αττικόν», σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Ο κ. Δημήτριος Καλλιάνος, 79 ετών, διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν από άλλο νοσοκομείο και εισήχθη στην Α’ Πανεπιστημιακή Αγγειοχειρουργική Κλινική στις 6/4/2024 λόγω γάγγραινας αριστερού άκρου ποδός.

»Ο ασθενής υποβλήθηκε σε επιτυχημένη χειρουργική αντιμετώπιση της γάγγραινας, ενώ τα σύνθετα προϋπάρχοντα προβλήματά του αξιολογήθηκαν και αντιμετωπίστηκαν εντατικά κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του από όλες τις εμπλεκόμενες ειδικότητες (καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, νεφρολόγοι, λοιμωξιολόγοι). Στις 22/4 ο ασθενής ανέφερε υποκειμενική επιδείνωση, με σταθερά ζωτικά σημεία και εξετάσεις για την κατάσταση του (καλή επικοινωνία, καλή ανταλλαγή αερίων και αυτόματη αναπνοή, σταθερή αιμοδυναμική εικόνα χωρίς υποστήριξη), εικόνα που δεν πληρούσε τα ιατρικά κριτήρια εισαγωγής στη ΜΕΘ. Κατά τη διάρκεια της 23/4 παρουσίασε σημεία ήπιας, αλλά επιδεινούμενης ιστικής υποξίας (καλή επικοινωνία και ανταλλαγή αερίων, αλλά ήπια αύξηση του γαλακτικού που την προηγούμενη ημέρα ήταν απόλυτα φυσιολογικό), αξιολογήθηκε από τη ΜΕΘ και αποφασίστηκε η εισαγωγή του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στις 18.30. Κατά την προετοιμασία της μεταφοράς ο ασθενής έκανε συγκοπτικό επεισόδιο και διασωληνώθηκε. Μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ όπου παραμένει διασωληνωμένος σε βαριά κατάσταση, σε μηχανική υποστήριξη οργάνων και συστημάτων.

»Η κάλυψη των περιστατικών που χρήζουν εντατικής θεραπείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικόν και του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Κατά τη διάρκεια της ταραχώδους τελευταίας πενταετίας όλοι οι διασωληνωμένοι ασθενείς του ΠΓΝ ‘Αττικόν’ καλύφθηκαν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου μας.

»Διευκρινίζεται ότι η εισαγωγή των ασθενών σε κάθε ΜΕΘ της χώρας γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια και αφού καταγραφούν σε κεντρικά ελεγχόμενη πλατφόρμα του ΕΚΑΒ, κριτήρια τα οποία ο συγκεκριμένος ασθενής μέχρι τις 23/4 δεν πληρούσε. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας του ΕΚΑΒ, κανένας μη διασωληνωμένος παθολογικός ασθενής δεν συμπεριλήφθηκε στην πλατφόρμα τον τελευταίο μήνα.

»Κατανοούμε τη συναισθηματική φόρτιση, συμπαραστεκόμαστε στον ανθρώπινο πόνο της οικογένειας και καταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη αυτού του βαρύτατου και σύνθετου περιστατικού».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Γεωργιάδης με μια μακροσκελή ανάρτησή του στα social media, στην οποία υπενθύμισε στον κ. Καλλιάνο τα εξής:

«Οφείλω να ξεκαθαρίσω για την ορθή ενημέρωση του κοινού, ορισμένα πράγματα:

Α) Η διαδικασία εισόδου ενός ασθενούς σε ΜΕΘ είναι διαφανής, σύμφωνα με αυστηρά ιατρικά κριτήρια. Συνεπώς, το υπουργείο και εγώ προσωπικά δεν αναμειγνυόμαστε -αξιωματικά- σε αυτή την αμιγώς ιατρική διαδικασία.

Β) Κανένας μας δεν εξαιρείται αυτής της διαδικασίας, καθώς η πρόσβαση σε κρεβάτι ΜΕΘ μπορεί να κρίνει σε ορισμένες περιπτώσεις τη ζωή ή τον θάνατο κάποιου. Έναντι αυτού είμαστε όλοι απολύτως ίσοι. Τις αποφάσεις τις παίρνουν οι γιατροί με επιστημονικά κριτήρια.

Γ) Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο ιατρικό μας προσωπικό και στην προκειμένη περίπτωση η νόμιμη διαδικασία και τα νόμιμα κριτήρια έχουν τηρηθεί απολύτως.

Λόγοι ιατρικού απορρήτου δεν θα μου επέτρεπαν να γνωρίζω την ακριβή κατάσταση υγείας του ασθενούς, αλλά σας διαβεβαιώ ότι κανένας από το νοσοκομείο δεν αδιαφόρησε. Το ΕΣΥ και οι λειτουργοί του καθημερινά σώζουν χιλιάδες ανθρώπους και το κάνουν με γνώση, συνείδηση, ενσυναίσθηση, ευαισθησία και επαγγελματισμό».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...