726
Τανκ των πραξικοπηματιών έχει μόλις καταληφθεί από τους οπαδούς του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, τη νύχτα του πραξικοπήματοςω |

Ο Ερντογάν τίμησε τους πεσόντες στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2020, 18:05
Τανκ των πραξικοπηματιών έχει μόλις καταληφθεί από τους οπαδούς του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, τη νύχτα του πραξικοπήματοςω
|

Ο Ερντογάν τίμησε τους πεσόντες στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2020, 18:05

Τους πεσόντες της νύχτας της 15ης Ιουλίου του 2016 τίμησε την Τετάρτη η Τουρκία, όλους όσοι, δηλαδή, πριν από τέσσερα χρόνια πρόταξαν τη σωτηρία του προέδρου τους και όχι τις ζωές τους, αποτρέποντας την κατάληψη της εξουσίας από μερίδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. «Μερικές φορές, ένας ήρωας αλλάζει τη μοίρα ολόκληρου του έθνους. Την 15η Ιουλίου, εκατομμύρια ήρωες εμφανίστηκαν σε κάθε γωνιά της χώρας μας και σημάδεψαν το μέλλον του έθνους», επισήμανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο κοινοβούλιο της χώρας.

Οσον αφορά το μέλλον του τουρκικού έθνους, αυτό βρίσκεται, τουλάχιστον επί του παρόντος, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας – επισημαίνει σε ρεπορτάζ του (με συνδρομή) ο Μάρκο Ανσάλντο, απεσταλμένος της ιταλικής La Repubblica στην Κωνσταντινούπολη – όπου η Αγκυρα πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει, όπως όλα δείχνουν, γεωτρήσεις. Αναφέροντας πως η Ελλάδα προειδοποιεί την Τουρκία ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν ανήκει στη δικαιοδοσία της, ο ιταλός δημοσιογράφος επισημαίνει πως «τα πλοία του Σουλτάνου είναι έτοιμα να αντιδράσουν» σε όποιον αποπειραθεί να ματαιώσει τα σχέδια της Αγκυρας και του προέδρου της.

Ο Ερντογάν καταθέτει στεφάνι για τους πεσόντες στο πραξικόπημα οπαδούς του στην περυσινή τελετή / EPA/TURKISH PRESIDENT OFFICE HANDOUT

Κάθε άλλο παρά συμπτωματικά ανήμερα της τέταρτης επετείου του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, η Τουρκία εξέδωσε ακόμη μία NAVTEX, ανακοινώνοντας πως το διάστημα από την 18η Ιουλίου έως την 20η Αυγούστου τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη «Yavuz», «Ertugrul Bey», «Osman Bey» και «Orhan Bey» πρόκειται να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις, στην Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα νοτιοδυτικά της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Μέσω του ίδιου εγγράφου η Αγκυρα δεν παρέλειψε να επισημάνει πως «συνιστάται αυστηρά σε όλα τα σκάφη να μην εισέλθουν στην εν λόγω περιοχή».

Σύμβολο της νέας Τουρκίας του πανίσχυρου πλέον Ερντογάν θα μπορούσε να καταστεί η Γέφυρα των Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου, όπως μετονομάστηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 μια γέφυρα που αιωρείται πάνω από τα νερά του Βοσπόρου και ενώνει την Ασία με την Ευρώπη.

Στρατιώτες και πολίτες στην Πρώτη Γέφυρα του Βοσπόρου τη βραδιά του πραξικοπήματος. Το πραξικόπημα έχει μόλις ηττηθεί |REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Πριν από τέσσερα χρόνια τα τανκς των πραξικοπηματιών κατέλαβαν την Πρώτη Γέφυρα του Βοσπόρου, όπως είναι ανεπίσημα γνωστή, διακόπτοντας την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην ασιατική πλευρά της. Αποσβολωμένοι αρχικά όλοι όσοι επρόκειτο να συμμετάσχουν εν αγνοία τους σε γεγονότα ιστορικά κατέβηκαν από τα αυτοκίνητά τους με τα χέρια ψηλά. Πολύ σύντομα, όμως, έπεσαν οι πρώτοι πυροβολισμοί και ολόκληρη η περιοχή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Απλοί πολίτες έπεφταν νεκροί και επί τουλάχιστον δύο ώρες οι πραξικοπηματίες έδειχναν να έχουν το πάνω χέρι.

Ο Ερντογάν βρισκόταν στη Μαρμαρίδα για ολιγοήμερες διακοπές. Μια ομάδα πραξικοπηματιών κομάντο πραγματοποίησε έφοδο στο ξενοδοχειακό συγκρότημα όπου διέμενε ο τούρκος πρόεδρος μαζί με την οικογένειά του με στόχο τον συλλάβουν ή ακόμα και να τον εξοντώσουν. Εκείνος, ωστόσο, είχε προλάβει να διαφύγει μόλις δέκα- δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα και έσπευσε να συνδεθεί με το CNN Turk για να απευθύνει έκκληση σε όλους τους Τούρκους να αντισταθούν με κάθε μέσο. Χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του και κατέβηκαν στους δρόμους και άρχισαν να ξαπλώνουν μπροστά από τα τανκς των πραξικοπηματιών και να προσπαθούν να τα ανατρέψουν με τα γυμνά τους χέρια. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Ιουλίου ήταν πλέον ξεκάθαρο πως το πραξικόπημα είχε αποτύχει.

Πολίτες καταλαμβάνουν ένα τανκ στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Ιουλίου 2016.| EPA/TOLGA BOZOGLU

Κατά τη διάρκεια της ταραγμένης νύχτας της 15ης Ιουλίου του 2016 έχασαν τη ζωή τους περίπου 250 άνθρωποι. Στον απόηχο, όμως, της απόπειρας του πραξικοπήματος, έχοντας κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διαθέτοντας απόλυτη εξουσία, ο Ερντογάν βάλθηκε να καθαρίσει την Τουρκία από τους όποιους εχθρούς του: περίπου 170.000 κρατικοί λειτουργοί και υπάλληλοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν, όχι μόνο στρατιωτικοί ή αστυνομικοί, αλλά και εκπαιδευτικοί, καθηγητές πανεπιστημίων, δικαστές, διπλωμάτες, εισαγγελείς ενώ ως ύποπτοι προφυλακίστηκαν έως και  80.000 άνθρωποι.

Στη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην τουρκική Βουλή προς τιμήν των πεσόντων, πέρα από τον πρόεδρο της Τουρκίας, τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ, υποστηρίζοντας πως «η κύρια αιτία της προδοτικής απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου ήταν το γεγονός πως η Τουρκία έχει αρχίσει να αναδύεται ως δύναμη, να εναντιώνεται στις αδικίες της τρέχουσας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...