789
O Ρόμπερτ Κένεντι το καλοκαίρι του 1968, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Τον σταμάτησε ο Σιρχάν Σιρχάν | (Photo by Harry Benson/Express/Getty Images/Ideal Images)

Αμετανόητος ο δολοφόνος του Ρόμπερτ Κένεντι

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2016, 14:12
O Ρόμπερτ Κένεντι το καλοκαίρι του 1968, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Τον σταμάτησε ο Σιρχάν Σιρχάν
|(Photo by Harry Benson/Express/Getty Images/Ideal Images)

Αμετανόητος ο δολοφόνος του Ρόμπερτ Κένεντι

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2016, 14:12

Η 15η αίτηση αποφυλάκισης του καταδικασμένου σε ισόβια κάθειρξη δολοφόνου του Ρόμπερτ Κένεντι, Σιρχάν Σιρχάν, απορρίφθηκε αυτή την Τετάρτη καθώς δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή πως δεν θυμόταν τι ακριβώς συνέβη τα μεσάνυχτα της 5ης Ιουνίου 1968 και συνεπώς δεν ήταν σε θέση να καταθέσει.

Σε μια φορτισμένη συγκινησιακά στιγμή της ακρόασης, όπως περιγράφεται στον Guardian, ένας από τους βασικούς μάρτυρες της υπόθεσης, ο 91χρονος σήμερα Πoλ Σρέιντ ο οποίος είχε τραυματισθεί μαζί με άλλα τέσσερα άτομα τη βραδιά του φόνου, προχώρησε προς τον Σιρχάν Σιρχάν και του είπε: «Λυπάμαι για αυτό που σου συμβαίνει, το φταίξιμο είναι δικό μου».

Οπως διευκρίνισε μετά, πιστεύει ότι όντως ο Σιρχάν Σιρχάν πυροβόλησε εναντίον του Κένεντι, αλλά δεν ήταν εκείνος που τον σκότωσε, καθώς στην κουζίνα του ξενοδοχείου Αmbassador, του Λος Αντζελες υπήρχε και ένα ακόμη άτομο που πυροβολούσε εναντίον του γερουσιαστή, ο οποίος είχε μόλις κερδίσει τις προκριματικές εκλογές σε Καλιφόρνια και Νότια Ντακότα και ήταν πια φαβορί για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών – πιθανότατα και για τον Λευκό Οίκο.

Ο 42χρονος Ρόμπερτ, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του δολοφονημένου πέντε χρόνια νωρίτερα Τζον Κένεντι και είχε καταδιώξει όσο λίγοι το οργανωμένο έγκλημα, άφησε την τελευταία του πνοή 26 ώρες αργότερα στο νοσοκομείο «Ο Kαλός Σαμαρείτης» και ενταφιάσθηκε στο στρατιωτικό νεκροταφείο του Αρλιγκτον πλάι στον αδελφό του, JFK.

GettyImages-519672107
Η δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι ήταν ένα σοκ για την προοδευτική Αμερική. Ο Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ υπογράφει στο βιβλίο συλλυπητηρίων (Photo by Maher/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images/Ideal Images)

Τα μέλη της επιτροπής αποφάνθηκαν πως ο 71χρονος σήμερα Σιρχάν Σιρχάν δεν έχει ακόμη δείξει την προσήκουσα μεταμέλεια ούτε έχει κατανοήσει πλήρως τις διαστάσεις της πράξης του και μετά από μια τρίωρη ακροαματική διαδικασία απέρριψαν της αίτηση της υπό όρους αποφυλάκισής του.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το μόνο που θυμάται από εκείνη τη νύχτα είναι να φεύγει από το ξενοδοχείο Αmbassador με το αυτοκίνητό του και να επιστρέφει εκεί μόνο αφού είχε συνειδητοποιήσει πως είχε πιεί αρκετά. Είπε ακόμη πως του κίνησε το ενδιαφέρον μια γυναίκα με την οποία ήπιαν έναν καφέ στα υπόγεια του ξενοδοχείου. «Είναι όλα μάταια πια. Δεν μπορώ να αρνηθώ τίποτα ούτε να επιβεβαιώσω κάτι. Απλώς θα ευχόμουν όλα αυτά να μην είχαν συμβεί ποτέ» επεσήμανε στα μέλη της επιτροπής.

Sirhan Sirhan is shown in this handout photo taken February 9, 2016, and provided by the California Department of Corrections and Rehabilitation. Sirhan, the assassin of Democratic presidential candidate Robert Kennedy in 1968, faces a California parole board for the 15th time on Wednesday.   REUTERS/California Department of Corrections and Rehabilitation/Handout via Reuters ATTENTION EDITORS -  FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
O Σιρχάν Σιρχάν σε φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα στις 9 Φεβρουαρίου η Διεύθυνση Φυλακών της Καλιφόρνια (REUTERS/California Department of Corrections and Rehabilitation/Handout via Reuters)

Ο παλαιστινιακής καταγωγής Σιρχάν Σιρχάν που γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ και μισούσε τον Ρόμπερτ Κένεντι για τις φιλοϊσραηλινές του απόψεις, παρακολουθούσε προσεκτικά τη διαδικασία και έδειχνε εκνευρισμένος όταν κάποιο μέλος της επιτροπής προσπαθούσε να του αποσπάσει μια πληροφορία. «Αν θέλετε να ομολογήσω, δεν μπορώ να το κάνω τώρα» είπε σε κάποια στιγμή κοιτάζοντας επικριτικά την επιτροπή. «Από νομικής απόψεως δεν είμαι ένοχος. Η μόνη ευθύνη που έχω είναι ότι βρέθηκα εκεί τη δεδομένη χρονική στιγμή. Οι δηλώσεις μου στη δίκη περί αποδοχής της ενοχής μου είναι αποκλειστική ευθύνη του συνηγόρου μου, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση εντελώς λανθασμένα».

GettyImages-2641890
O Σιρχάν Σιρχάν κατά τη σύλληψή του (Photo by Keystone/Getty Images/Ideal Images)

Ο Σρέιντ που εκείνη τη νύχτα είχε δεχθεί μια σφαίρα στο κεφάλι ήρθε σε αντιπαράσταση για πρώτη φορά με τον Σιρχάν Σιρχάν στη δίκη του 1969. Στην ακρόαση της Τετάρτης τού ζήτησε συγγνώμη γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανε τίποτα ώστε να πετύχει την αποφυλάκισή του. Κάποια στιγμή πλησίασε τον Σιρχάν Σιρχάν και του είπε: «Σε συγχωρώ για το ότι με πυροβόλησες. Επρεπε να έχω έρθει εδώ πριν πολύ καιρό ώστε να βοηθήσω όχι μόνο εσένα αλλά και τον εαυτό μου». Καθώς ο πρόεδρος της επιτροπής Μπράιαν Ρόμπερτς τον επιτίμησε για παραβίαση του πρωτοκόλλου επειδή δεν έπρεπε να σηκωθεί από τη θέση του, ο Σρέιντ οργίστηκε αλλά παρέμεινε σιωπηλός. Καυτηρίασε όμως τη δήλωση ενός εκπροσώπου του εισαγγελέα του Λος Αντζελες που καλούσε την επιτροπή να μη δεχθεί την αίτηση αποφυλάκισης, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη και φαρμακερή».

Σύμφωνα με τον Guardian o Σιρχάν Σιρχάν δήλωσε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας πως αν απελευθερωνόταν θα προτιμούσε να ζήσει με τον αδελφό του στην Πασαντένα της Καλιφόρνια ή έστω να απελαθεί στην Ιορδανία. Και φάνηκε πολύ καταβεβλημένος όταν οι αστυνομικοί εμπόδισαν τον Σρέιντ να του σφίξει το χέρι καθώς αποχωρούσε από την αίθουσα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...