544
Η κουζίνα της οικογένειας Κορενόφσκι μετά το πυραυλικό χτύπημα των Ρώσων | REUTERS/Yan Dobronosov

Ντνίπρο: Η κίτρινη κουζίνα με τα μήλα – μια εικόνα-σοκ από την καταστροφή που έσπειραν οι Ρώσοι

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2023, 20:00
Η κουζίνα της οικογένειας Κορενόφσκι μετά το πυραυλικό χτύπημα των Ρώσων
|REUTERS/Yan Dobronosov

Ντνίπρο: Η κίτρινη κουζίνα με τα μήλα – μια εικόνα-σοκ από την καταστροφή που έσπειραν οι Ρώσοι

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2023, 20:00

Η κιτρινόχρωμη κουζίνα της οικογένειας Κορενόφσκι στη μοιραία πολυκατοικία του Ντνίπρο θύμιζε κουκλόσπιτο χωρίς τοίχους όταν έσβησαν οι φλόγες και κατακάθισε η σκόνη από το πυραυλικό χτύπημα των Ρώσων.

Ο εξωτερικός της τοίχος έλειπε και ο φωτογράφος απαθανάτισε το εσωτερικό της, έτσι όπως έστεκε πολλούς ορόφους πάνω από το έδαφος, σχεδόν ανέγγιχτη με την πρώτη ματιά.

Ενα μπολ με μήλα βρισκόταν ακόμα στο τραπέζι. Οι καρέκλες ήταν τακτοποιημένες, με ελάχιστα εκατοστά να τις χωρίζουν από την άβυσσο πίσω τους.

Την ώρα που χτύπησε ο πύραυλος μόνο ο πατέρας της οικογένειας βρισκόταν στο σπίτι: ο Μιχαϊλο Κορενόφσκι, ένας γνωστός προπονητής πυγμαχίας, που ετοιμαζόταν να κατέβει να συναντήσει τη σύζυγό του και τις μικρές του κόρες. Δεν τα κατάφερε ποτέ. Ο πύραυλος τον σκότωσε μαζί με τουλάχιστον 43 ακόμα ενοίκους του κτιρίου.

Φίλοι του ανέβασαν στο Twitter ένα βίντεο από πρόσφατο πάρτι γενεθλίων της κόρης του στην ίδια κουζίνα. Αντί για μήλα, διακρίνεται στο ίδιο σημείο μία τούρτα με τέσσερα κεριά για την κόρη του Μάσα.

Η Ολγα Κορενόφσκα και η μία τους κόρη στην κηδεία του Μιχαϊλο – REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Αυτή η ιστορία μαζί με της 23χρονης Αναστασίας Σβετς που διασώθηκε σοκαρισμένη ενώ το διαμέρισμά της «κρεμόταν» στον αέρα –χάνοντας όμως τους γονείς της– και της 25χρονης Κατερίνας Ζελένσκαγια, της τελευταίας που έβγαλαν ζωντανή οι διασώστες την επόμενη ημέρα –η οποία έχασε τον σύζυγό της και το ενός έτους μωρό της– είναι αυτές που έχουν συγκλονίσει τους Ουκρανούς σε ένα από τα πιο πολύνεκρα ρωσικά χτυπήματα εναντίον αμάχων από την έναρξη της εισβολής.

Διασώστες βγάζουν από το κτίριο ζωντανή την Κατερίνα Ζελένσκαγια την επόμενη ημέρα. Η θερμοκρασία του σώματός της ήταν 31 βαθμοί Κελσίου καθώς πέρασε το βράδυ εκτεθειμένη στο δριμύ ψύχος – REUTERS/Clodagh Kilcoyne
Αναζητούν άλλους 22 ενοίκους

Στο μεταξύ, οι αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι 22 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στα ερείπια της πολυκατοικίας, όπου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 44 άνθρωποι.

Η ουκρανική προεδρία επεσήμανε ότι σήμερα το πρωί εντοπίστηκε στα ερείπια το πτώμα ενός αγοριού.

Σε αυτό το στάδιο «39 άνθρωποι έχουν διασωθεί (ανάμεσά τους έξι παιδιά), 44 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, και 79 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί (εκ των οποίων 16 παιδιά)», ανέφεραν οι ουκρανοί διασώστες στον πιο πρόσφατο απολογισμό τους.

Ο δήμαρχος του Ντνίπρο, Μπόρις Φιλάτοφ, επιβεβαίωσε τον απολογισμό σε ανάρτησή του στο Facebook, όπου έγραψε: «Είμαι εδώ. Ηδη 44 νεκροί».

Το πλήγμα αυτό είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα για τους ουκρανούς αμάχους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν ανθρώπους κάτω από τα ερείπια. «22 άνθρωποι αναζητούνται», ανέφεραν το πρωί στο Telegram.

Συνολικά, στο εννιαόροφο κτίριο, 72 διαμερίσματα κατέρρευσαν αφού βρίσκονταν στο σημείο που έπεσε ο πύραυλος, ενώ 236 ακόμα κατέστησαν ακατοίκητα.

Εξάλλου, την Τρίτη, υπέβαλε την παραίτησή του ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξι Αρεστόβιτς μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε επειδή υπονόησε ότι ρωσικός πύραυλος καταρρίφθηκε από την Ουκρανία.

Ο Αρεστόβιτς ανακοίνωσε την παραίτησή του μέσω Facebook αφού ζήτησε δημοσίως συγνώμη και πήρε πίσω τις δηλώσεις που είχε κάνει σε ανάρτησή του στο Telegram.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία έχει εξηγήσει ότι η πολυκατοικία στο Ντνίπρο επλήγη από ρωσικό πύραυλο Kh-22, τον οποίο το Κίεβο δεν έχει τη δυνατότητα να καταρρίψει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...