862
Ενας άντρας προσεύχεται στο αυτοσχέδιο μνημείο για τα θύματα στο σημείο της τραγωδίας, το πρωί της Κυριακής | REUTERS/Kim Hong-ji

Νότια Κορέα: Εθνικό πένθος μετά την τραγωδία με τους 154 νεκρούς 20χρονους

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2022, 11:10
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/10/2022, 18:12
Ενας άντρας προσεύχεται στο αυτοσχέδιο μνημείο για τα θύματα στο σημείο της τραγωδίας, το πρωί της Κυριακής
|REUTERS/Kim Hong-ji

Νότια Κορέα: Εθνικό πένθος μετά την τραγωδία με τους 154 νεκρούς 20χρονους

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2022, 11:10
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/10/2022, 18:12

Τουλάχιστον 154 νεκροί και 82 τραυματίες, από τους οποίους οι 19 σε σοβαρή κατάσταση, είναι ο νεότερος απολογισμός που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές της Νότιας Κορέας, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.

Ενα τεράστιο πλήθος, υπολογίζεται σε 100.000 άτομα, είχε συγκεντρωθεί το βράδυ του Σαββάτου για να γιορτάσει το Halloween (καρναβάλι) στη συνοικία Ιτεγουόν της νοτιοκορεατικής πρωτεύουσας, η οποία φημίζεται για τη νυχτερινή διασκέδαση. Ηταν η πρώτη μεγάλη δημόσια συνάθροιση στη Σεούλ μετά την άρση των περιορισμών κατά της πανδημίας, από τις αρχές του 2020.

Καθώς το πλήθος γινόταν όλο και πιο απείθαρχο, επηρεασμένο και από την κατανάλωση αλκοόλ, άρχισε να επικρατεί συνωστισμός. Εκατοντάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν σε έναν λαβύρινθο από στενά σοκάκια.

Διάσπαρτα πτώματα στο στενό δρόμο της συνοικίας Ιτεγουόν – Yonhap via REUTERS

Τα περισσότερα θύματα είναι νέοι, περίπου 20 ετών. Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα έκανε λόγο για 19 αλλοδαπούς: από την Κίνα, το Ιράν, το Ουζμπεκιστάν και τη Νορβηγία.

Τα λόγια του 21χρονου Μουν Τζου-Γιανγκ αποτυπώνουν τον συνωστισμό που επικράτησε στα στενά σοκάκια με τα μπαρ της Ιτεγουόν. «Ηταν τουλάχιστον δεκαπλάσιος ο κόσμος από ό,τι συνήθως», ανέφερε στο πρακτορείο Reuters.

Το πλήθος συνωστίζεται στο στενό δρόμο λίγο πριν ξεκινήσει ο πανικός – Yonhap via REUTERS
Σκηνές φρίκης

Αψυχα κορμιά κείτονταν στο πεζοδρόμιο, σκεπασμένα με σεντόνια και κουβέρτες. Αγωνιώδεις προσπάθειες καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης στη μέση του δρόμου. Ανθρωποι με αποκριάτικες στολές έτρεχαν πανικόβλητοι. Το πάρτι για το Halloween είχε μετατραπεί σε εφιάλτη…

«Ηταν ο ένας πάνω στον άλλον, σαν σε ομαδικό τάφο. Κάποιοι έχαναν σταδιακά τις αισθήσεις τους, άλλοι ήταν ήδη νεκροί», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap.

Σκηνές φρίκης περιέγραψε στο τηλεοπτικό δίκτυο YTN ο Λι Μπομ-σοκ, ένας γιατρός που προσέφερε τις πρώτες βοήθειες στην περιοχή. «Οταν επιχείρησα την πρώτη καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡ.Π.Α.), δύο θύματα κείτονταν στο πεζοδρόμιο. Λίγο αργότερα, ο αριθμός τους εκτινάχθηκε».

Διασώστες και πολίτες προσπαθούν να βοηθήσουν τα θύματα – Yonhap via REUTERS

«Πολλοί περαστικοί έσπευσαν να μας βοηθήσουν», συνέχισε. «Είναι δύσκολο να το περιγράψω με λόγια… Πολλά θύματα είχαν χλωμιάσει. Δεν μπορούσα να μετρήσω τον σφυγμό τους ή να ελέγξω την αναπνευστική λειτουργία τους και πολλοί από αυτούς είχαν ρινική αιμορραγία. Προσπαθώντας να εφαρμόσω ΚΑΡ.Π.Α., έβγαινε αίμα από το στόμα τους», περιγράφει.

Σε ερασιτεχνικό βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στο Twitter από αυτόπτη μάρτυρα, φαίνεται πλήθος κόσμου με αποκριάτικες στολές σε έναν δρόμο με πολλά μπαρ. Ξαφνικά επικρατεί αναταραχή, περαστικοί σπρώχνονται και πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον, ακούγονται κραυγές…

Αστυνομικοί, διασώστες και πολίτες προσπαθούν να βοηθήσουν τον κόσμο την ώρα του πανικού – Yonhap via REUTERS

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ζαλισμένοι περαστικοί κάθονταν στο πεζοδρόμιο και αναζητούσαν πληροφορίες μέσω των κινητών τηλεφώνων τους. Ορισμένοι αγκαλιάζονταν για να παρηγορήσουν ο ένας τον άλλον, ενώ από μερικά μπαρ εξακολουθούσε να ακούγεται μουσική, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εθνικό πένθος

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ κήρυξε εθνικό πένθος στον απόηχο της χθεσινής τραγωδίας.

«Είναι πραγματικά τραγικό», τόνισε ο πρόεδρος Γιουν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «μια τραγωδία που δεν έπρεπε να συμβεί».

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα διερευνήσει ενδελεχώς τα αίτια «για να διασφαλίσει ότι τέτοιο δυστύχημα δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον».

Διεθνείς αντιδράσεις

Ξένοι ηγέτες εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους μετά τον θάνατο τουλάχιστον 22 ξένων υπηκόων από 13 χώρες που περιλαμβάνονταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν στον φονικό συνωστισμό.

Μεταξύ των νεκρών είναι άνθρωποι από την Κίνα, το Ιράν, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, το Ουζμπεκιστάν, το Βιετνάμ, το Καζακστάν, την Αυστρία, τη Σρι Λάνκα, την Ταϊλάνδη, τη Νορβηγία και τη Γαλλία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Τουλάχιστον τέσσερις κινέζοι υπήκοοι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, που επικαλείται την κινεζική πρεσβεία στη Σεούλ.

«Εκ μέρους της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας, θα ήθελα να εκφράσω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στα θύματα και να απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειές τους και στους τραυματίες», ανέφερε ο Σι Τζινπίνγκ σε μια επιστολή, σύμφωνα με το Xinhua.

Ο Σι είπε πως το δυστύχημα προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό άλλων κινέζων πολιτών και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Νότια Κορέα «θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να θεραπεύσει και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες».

Ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν έστειλαν να συλλυπητήριά τους γράφοντας: «Θρηνούμε μαζί με τον λαό της Δημοκρατίας της Κορέας και στέλνουμε τις καλύτερες ευχές μας για ταχεία ανάρρωση σε όλους όσοι τραυματίστηκαν».

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έγραψε στο Twitter: «Ολες οι σκέψεις μας είναι με εκείνους που αποκρίνονται και σε όλους τους Νοτιοκορεάτες αυτή την πολύ θλιβερή ώρα».

Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ενός Νορβηγού από τον συνωστισμό, δήλωσε εκπρόσωπος του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών, που αρνήθηκε να πει λεπτομέρειες για την ηλικία ή την ταυτότητά του, επικαλούμενος την εμπιστευτικότητα.

«Είμαι συντετριμμένη από τα νέα του τρομερού συμβάντος σε σχέση με τους εορτασμούς για το Halloween στη Σεούλ», ανέφερε η νορβηγίδα υπουργός Εξωτερικών Ανικεν Χούτφελντ. «Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και στους φίλους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι σκέψεις μου είναι με εκείνους που επηρεάστηκαν από αυτή την τραγωδία».

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έγραψε στο Twitter: «Σκέπτομαι εκείνους που επηρεάστηκαν από αυτή την τραγωδία, και εύχομαι γρήγορη και πλήρη ανάρρωση στους τραυματίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...